Po czym poznać, że owoc jest dojrzały?

... . Specjaliści ds. żywienia zalecają spożywanie co najmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Jednak zanim podasz owoc swojemu dziecku lub dodasz go do sałatki owocowej, upewnij się, czy jest dojrzały. ... . Specjaliści ds. żywienia zalecają ...

dawno temu

Nadziej mnie! Prosi pomidor...

... Jesień to idealna pora na faszerowane warzywa. Bogactwo warzyw występujących jesienią daje nam w tym względzie ogromne pole do popisu. Czym faszerować? Praktycznie wszystkim – farsze można stworzyć ... na bazie mięsa, ryb, ryżu, innych warzyw, ...

dawno temu

Pikantny kurczak z kuskusem i warzywami śródziemnomorskimi

... - w paski. Warzywa osobno przesmażyć na oliwie. Ułożyć warstwami w naczyniu żaroodpornym. Posypać startym żółtym serem. Zalać sosem beszamelowym. Wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec 40 ... godziny. Wyjąć i piec w temperaturze ...

dawno temu

Sposób na kotlety z kalafiora

... Początek tygodnia, a tobie już skończyły się pomysły na obiad. Spróbuj czegoś nowego. Co powiesz na kotlety z kalafiora? Jeśli lubisz to warzywo, takie danie na pewno będzie ci smakowało ...

dawno temu

Surówka z selera naciowego

... nie jest dobre, o czym możesz się przekonać, czytając skład zamieszczony na opakowaniu. Znajdziesz tam nie tylko warzywa czy kwasek cytrynowy, ale również konserwanty oraz barwniki. Innym wyjściem ... nie tylko więcej na temat tego niezwykłego ...

dawno temu

Faszerujemy się nimi codziennie. Jak pozbyć się metali ciężkich?

... i warzywach. Ich nadmiar powoduje chroniczne bóle mięśni, migreny, osłabia pamięć, a także wpływa na jakość snu. ...

dawno temu

Zupy na lato

... i pożywne, przygotowane głównie ze świeżych warzyw. Polecam chłodnik na upał i pomidorówkę dla zgłodniałych. Choć w tradycji polskiej zupa jest zwykle pierwszym daniem obiadu, to z powodzeniem może również starczyć za cały posiłek, jeśli ...

dawno temu

Spróbuj Ratatouille'a z samej Prowansji!

... W polskiej kuchni warzywa to najczęściej obiadowy dodatek do bardziej lub mniej mięsnego dania. Są nierzadko także składnikiem zupy. Nie ma co ukrywać, że naszą specjalnością są wszelkiego rodzaju ... , jak i na ciepło – stąd pewnie aż taka ...

dawno temu

Właściwości selera

... Po raz kolejny obiecujesz sobie, że od poniedziałku zarzucisz jedzenie fast foodów i słodyczy, a do swojej diety postarasz się wprowadzić więcej warzyw? Nie jest to proste zadanie, zwłaszcza ... . Najpopularniejszą jego odmianą stosowaną w ...

dawno temu

Jak zrobić leczo?

... Leczo to doskonała potrawa na wakacje. Lekka, pożywna, pełna świeżych warzyw i witamin. Robi się je szubko i łatwo. Właściwie wystarczy pokroić składniki, podsmażyć je i pyszny obiad gotowy. Danie ...

dawno temu

Mesclun - sałaty w ziołach

... Czy ty także masz dziś ochotę na świeże warzywa? Chodzą za tobą? Widzisz je wszędzie? Wprawdzie jest środek zimy, ale może uda ci się zdobyć mieszankę sałat. Wiem, że ten przepis na surówkę ... musztardę i oliwę i wszystko dobrze wymieszaj. Na ...

dawno temu

Najciekawsze genetyczne modyfikacje warzyw i owoców

... nie genetyczny retusz niektórych gatunków roślin, plony byłyby niższe,  infekcje częściej atakowałyby uprawy, owoce i warzywa nie byłyby tak dorodne, pięknie wybarwione i aromatyczne. 1. “Rybne ... nie ingerencja w jej materiał genetyczny – ...

dawno temu

Przepis na gulasz - dla wegetarian i nie tylko

... Od czasu do czasu warto odstawić mięso i wyczarować pyszne danie z warzyw. Gulasz warzywny to znakomite zestawienie produktów dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu oraz tych, którzy za dietą mięsną nie przepadają, a muszą dostarczyć do ...

dawno temu

Niskokalorycznie i smacznie?! Z tymi przepisami to możliwe!

... makaronu typu penne,15 pomidorków koktajlowych,½ szklanki startego parmezanu.Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 230 stopni C. Na dużą patelnię wrzucić wszystkie warzywa i polej oliwą z oliwek ... być ugotowany al dente. Gdy warzywa będą już ...

dawno temu

Główka pełna inspiracji

... Dziś przedstawiam Wam potrawy, w których główną rolę mają znane nam główki: kapusty, brokuł, brukselki, kalafiora. Choć muszę przyznać, że jako dziecko szczerze nie lubiłam tych warzyw, to powoli ... takie jak lubimy najbardziej. Podstawą więc ...

dawno temu

Szaszłyki dla dzieci

... Dzieci chętnie sięgają po owoce, trudniej jest z warzywami. Jeśli chcesz przemycić do diety dziecka owoce i warzywa skup się na sposobie ich podania. Możesz skomponować z nich kolorową sałatkę lub... przyrządzić smaczne szaszłyki!  ... Dzieci ...

dawno temu

Więcej soków i surówek

... Coraz większą wagę przykładamy, do tego co jemy, do wartości odżywczych spożywanych produktów. Dużym powodzeniem na szczęście cieszą się warzywa i owoce, a ilość wypijanych soków znacznie wzrosła ... , dzięki czemu zapewniamy sobie codzienną ...

dawno temu

SOK zamiast porcji warzyw i owoców. Jak wybrać najzdrowszy?

... porcji owoców i warzyw, przy czym jedną z nich można zastąpić sokiem. Jednak czy dostępne w sklepach soki są na pewno zdrowe i pozbawione substancji chemicznych? Jeśli na rynku napój występuje ...

dawno temu

Domowe metody na piękną skórę. Lepsze niż drogie kosmetyki

... Wykorzystaj warzywa nie tylko do sałatki. ... w ogródku. Które warzywa nadają się na domowe maseczki i okłady? Pietruszka jest doskonała na opuchliznę, łagodzi użądlenia i ukąszenia, a ogórek idealnie wybiela cerę i polecany jest osobom z ...

dawno temu

Zupa z soczewicy

... Soczewica to jedno z najzdrowszych warzyw strączkowych, ulubienica wegetarian. Ze względu na dużą zawartość białka swobodnie może zastąpić mięso w codziennym menu. Oprócz białka, soczewica ... ziemniaki,2 duże cebule,puszka soczewicy (odsączonej ...

dawno temu

Kabaczek faszerowany

... produktów, do których przez wiele lat przyzwyczaiły się nasze żołądki. Bez względu na to, czy takie radykalne postępowanie jest nam bliskie czy też nie, zwykle intuicyjnie sięgamy po świeże warzywa ... dojrzewania wielu warzyw, zwłaszcza tych ...

dawno temu

Właściwości szparagów

... Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do połowy lipca. Szparagi białe i zielone są nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Medycyna ludowa zapewnia, że szparagi to doskonałe warzywa na potencję ... , w szparagach doszukiwano się tajemnej ...

dawno temu

Pietruszka czy pasternak?

... . Pasternak w smaku jest nieco podobny do marchewki, słodszy niż pietruszka i bardziej aromatyczny. Jest to zdrowe warzywo, które od dawna znane jest w Polsce, ale ostatnich kilkanaście lat wyrugowało ... pasternaku jako pietruszki – korzenie ...

dawno temu

Jedz kolorowo

... Do kolorystycznej różnorodności zachęcają naukowcy, którzy podzielili warzywa i owoce na pięć grup: zieloną, czerwoną, żółto- pomarańczową, fioletową i białą. Zgodnie z ich zaleceniami powinniśmy ... codziennie spożywać 5 porcji warzyw, owoców ...

+ Pokaż więcej