Najciekawsze wielkanocne potrawy z jajek

... w garnku wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Dolej wodę i gotuj. Następnie przecedź wywar warzywny. Dodaj do garnka grzyby i startą marchew oraz seler. Gotuj kilka minut, a następnie wymieszaj ...

dawno temu

Pikantna zupa z dyni nie tylko na Halloween

... łyżeczki sproszkowanego curry, ¾ łyżeczki kolendry, ½ łyżeczki kminku, ¼ łyżeczki goździków, 1 dyni średniej wielkości (przepołowionej i wydrążonej), 3½ szklanki bulionu warzywnego ...

dawno temu

Zdrowe przekąski

... i twarożki, mogą być traktowane jako zdrowe przekąski. W jogurtach owocowych znajduje się dużo cukru. Warto więc dodawać świeże owoce do jogurtu naturalnego. Jako warzywne i owocowe przekąski ...

dawno temu

Risotto z pieczarkami

... z pieczarkami będziesz potrzebowała: 2 szklanek ryżu do risotto,2/3 szklanki białego wytrawnego wina,1 cebuli,2 ząbków czosnku,2 łyżek masła,1 szklanki bulionu warzywnego,0,5 kg pieczarek,soli ...

dawno temu

Zupy dla dzieci

... włoszczyzny. Ciekawą propozycją jest również zupa marchewkowa. W celu jej przygotowania wystarczy ugotować lekki bulion warzywny i dodać sporą ilość marchewki. Całość możemy doprawić śmietaną ...

dawno temu

Ile pić dziennie?

... , warzywne, herbaty zielone, herbaty białe, herbaty czerwone, napary z mięty, rumianku, dzikiej róży, żurawiny itd. Wodę mineralną należy wybierać odpowiednio do wieku i stanu zdrowia. Warto uważnie ...

dawno temu

Rozgrzewające potrawy – część I

... bulionu warzywnego,100g masła,1 cytryna,sól, pieprz, kumin,mąka,Opcjonalnie:50ml dereniówki, lub (wariant dla tych, którzy nie mają tak wspaniałej teściowej jak ja) innej kwaskowej nalewki owocowej Groch ...

dawno temu

Brzoskwinie w syropie

... . Przyczyn takiego stanu rzeczy jest wiele. Po pierwsze często gotowe przetwory owocowe bądź warzywne są po prostu tańsze od tych domowych. Oprócz tego nie poświęcamy na ich zrobienie cennego czasu ...

dawno temu

Karkówka z pieczarkami

... warzywnego i pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 150°C. Kiedy mięso będzie miękkie, wyjmujemy je z sosu, do którego musimy dodać śmietanę z odrobiną mąki i wody. Tak przygotowaną mieszaninę ...

dawno temu

Żółto na talerzu, czyli dania z curry

... , składamy omlet na pół i wykładamy na talerz.   Curry z jagnięciny  600g jagnięciny,400g pomidorów z puszki,100g zielonego groszku,100ml bulionu warzywnego,3 ząbki czosnku,1 cebula,1 papryczka chili,2 ...

dawno temu

Kuchnia indyjska

... z nadzieniem warzywnym lub mięsnym, określane mianem samosów. Trudno także wyobrazić sobie lepszą przekąskę niż wyśmienita pakora z warzywami. ...

dawno temu

Potrawy z buraków

... , jest tylko kwestią naszej wyobraźni. To niezwykłe warzywo używane jest do robienia barszczu czerwonego, ćwikły albo soków warzywnych. Burak świetnie komponuje się z jabłkiem, ale równie dobrze można go zestawiać ...

dawno temu

Pomysły na farsze

... jeszcze 3 minuty, po czym dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i zdejmujemy go z ognia.   Farsz warzywny z beszamelem  1 bakłażan,1 cukinia,1 czerwona papryka,1 czerwona cebula,1 marchewka,80g masła ...

dawno temu

Sprzęty, bez których nie poradzisz sobie w kuchni

... zawsze, gdy tylko zabieramy się do jakiejkolwiek potrawy czy przekąski. Nawet gdy robimy sałatkę warzywną czy owocową – potrzebujemy pokroić składniki. Nie mówiąc już o mięsie na obiad czy wystawnej kolacji. Jednym ...

dawno temu

Zimne nóżki w zimie? Tak, ale tylko na talerzu!

... (ugotowanym) i ogórkami. Do przygotowanego wcześniej rosołu warzywnego należy dodać żelatynę, pokrojone na kawałki warzyw ułożyć w miseczkach, a potem zalać je wywarem. 41731 Mam nadzieję, że z tymi przepisami zimne nóżki zagoszczą wkrótce w ...

dawno temu

Bolesna owulacja

... owulacji, ulgę przyniesie spożywanie dużych ilości płynów. Pij co najmniej 2 litry wody niegazowanej dziennie. Możesz włączyć do diety ciepłe herbatki ziołowe oraz soki owocowe i warzywne. Pomocne ...

dawno temu

Dieta a okres

... i biegunki, dlatego wskazana jest dieta lekkostrawna. Ogranicz potrawy smażone i wzdymające (m.in. warzywa strączkowe, fast foody, tłuste mięso), natomiast zwiększ ilość spożywanych płynów, najlepiej wody i soków owocowo-warzywnych.   ...

dawno temu

Dania z kabaczka

... w nimi jedną masę. Faszerowany kabaczek można przed obraniem włożyć do wrzątku. Taki sprytny trik pozwoli łatwiej usunąć z niego skórkę. Warzywne łódeczki można także zapiekać w piekarniku. Świetnie będą smakować podane z czosnkowym lub ...

dawno temu

Potrawy z kawiorem

... położyć odrobinę kawioru. Solona ikra doskonale sprawdza się także dodana do blinów skropionych kwaśną śmietaną czy pierogów, bądź warzywnych sałatek. Kawior dobrze sprawdza się także serwowany ...

dawno temu

Zupa pomidorowa z koncentratu

... na takie dietetyczne szaleństwo. Aby przyrządzić zupę pomidorową potrzebujemy wszystkich składników, jakie zazwyczaj używamy do jej przygotowania, czyli przygotowujemy wywar warzywny na bulionie ...

dawno temu

Roladki mięsne

... . A na zachętę podaję dwa przepisy na roladki mięsne, które są idealne na wiosnę. Roladki francuskie  400g cielęciny (4 plastry po 100g każdy),100ml bulionu warzywnego,100ml wytrawnego, czerwonego wina ...

dawno temu

Nawilżanie ciała

... to odpowiednie nawilżenie. Podstawą pielęgnacji skóry niech stanie się dla ciebie wypijanie 2,5 litra płynów dziennie, najlepiej wody mineralnej, soków warzywnych i niesłodzonych soków owocowych. Latem ilość ...

dawno temu

Doładuj baterie witaminami

... . Sezonowe letnie warzywa i owoce oferują to, czego akurat potrzebuje nasz organizm i wtedy też są najlepsze, najzdrowsze i najsmaczniejsze. - Nasz organizm nie potrafi magazynować wielu składników, np ... – ale w odstępach czasowych, tak aby na ...

dawno temu

Skóra spragniona nawilżenia

... z przyczyn odwodnienia skóry jest fakt, że woda bardzo łatwo paruje przez jej powierzchnię. W przeciętnych warunkach tracimy przez skórę ok. 300 ml wody na dobę. W słoneczne letnie dni ... letnie dni należy pić dużo wody, ze wskazaniem na wodę ...

+ Pokaż więcej