Kuchnia arabska

... . Najczęściej potrawy arabskie przygotowywane są z jagnięciny oraz drobiu, rzadziej z mięsa wołowego i wielbłądziego. Na próżno tu szukać także ziemniaków, zastępowanych ryżem i wyrobami z pszenicy. Obok ...

dawno temu

Dieta oczyszczająca

... . Inna dieta opiera się na trzydniowym jedzeniu wskazanych warzyw, a także gotowanego drobiu, jajek i twarogu. Na podstawie tych produktów powinno się zjeść 5 posiłków. Poza tym można pić dużo ...

dawno temu

Czy mięso jest zdrowe?

... , drób, wołowina. Nie każde mięso drobiowe jest chude. Najmniej kalorii ma mięso indyka i kurczaka. Ich białe mięso jest bogate w białko. Nie poleca się jedzenia tłustej skóry oraz serca, żołądka ...

dawno temu

Jak ugotować flaki?

... z boczniaków, flaczki jarskie bądź flaczki z drobiu bądź z różnymi dodatkami przypraw. Poza granicami naszego kraju można spotkać się z flakami z kminkiem, mlekiem, papryką, a także octem winnym ...

dawno temu

Pieczony kurczak

... , duszenia, gotowania na parze i wędzenia. Poza tym po przyrządzeniu go możemy kolejnego dnia wykorzystać mięso na przykład do zrobienia potraw z drobiu pieczonego albo do sałatek z kurczakiem ...

dawno temu

Dziecko nie chce jeść mięsa

... na jego zdrowie. Kierując się zasadami zdrowego odżywiania, należy podawać dziecku mięso nie częściej niż 3 razy w tygodniu. Zamiast drobiu od czasu do czasu warto podać cielęcinę, a starszym dzieciom ...

dawno temu

Dlaczego akurat dieta śródziemnomorska?

... , chudą rybą czy drobiem nie jest bardziej tuczący niż inne źródła węglowodanów, jak np. ziemniaki. Makaron staje się przekleństwem dla diety, jeśli polejemy go tłustym sosem, bądź zjemy do niego kotleta ...

dawno temu

Sos sojowy

... świetnie sprawdza się jako dodatek do orientalnych sosów czy ostrych zup warzywnych. Jasne odmiany tego sosu doskonale uzupełniają smak drobiu i cielęciny, zwłaszcza tych gotowanych. Ciemna odmiana ...

dawno temu

Zioła w kuchni

... . Doskonale komponują się także z rybami oraz drobiem. Ich zastosowanie jest polecane zwłaszcza w przypadku dań tłustych. Można je dodawać do jaj i serów. Zioła prowansalskie poprawiają trawienie, wzmagają ...

dawno temu

Mononukleoza – choroba pocałunków

... z mniszka pospolitego,aby wzmocnić odporność organizmu - wyciąg z eleuterokoku kolczystego (2 razy dziennie), jeżówka (1 g zawiesiny 2 razy dziennie), wysokobiałkowa dieta złożona z chudego mięsa, drobiu, ryb ...

dawno temu

Kraina szczęśliwości

... się nad skarłowaciałymidrzewkami i kopcami grobowymi. Samotny mnich patrzy na rozciągnięte wdole Shangri La i pewnie cieszy się z towarzystwa drobiu. W świetlezachodzącego słońca okrążam świątynię ...

dawno temu

Sos rybny

... są fermentacji. Zwykle dodaje się go do dań rybnych, lecz również wieprzowiny, drobiu i owoców morza. Rybne sosy różnią się jednak między sobą. Mogą być one przygotowywane z surowych albo suszonych ryb ...

dawno temu

Witaminy na cerę

... B3 są: wątróbka, chude mięso, drób, ryby, fasola, groch, drożdże piwne, masło orzechowe, migdały. Rodzaj ceryMasz problemy z cerą? O czym świadczy cera odwodniona, wiotka skóra, cera zmęczona i szara ...

dawno temu

Kurczak po seczuańsku

... kulinarnej zawdzięczamy rozpropagowanie ryżu lub grzybów mun. Dostarczy ona nam także wielu inspiracji związanych z przygotowaniem drobiu. I tak, znaleźć można w niej dużo prostych przepisów na kurczaka ...

dawno temu

Mięso wieprzowe

... w tym względzie drób, wołowinę, koninę, dziczyznę oraz baraninę. Należy zastanowić się, czy tak duże spożycie wieprzowiny jest dla naszego zdrowia dobre? Okazuje się, że zbyt częste sięganie po roladki, parówki ...

dawno temu

Kwiaty do jedzenia

... smak i wygląd sałaty. Rumianek natomiast, który posiada lekką nutkę jabłka, pasuje do drobiu, a nalewka z jego dodatkiem umili deszczowe wieczory. Ciekawym, różnokolorowym i smacznym kwiatem ...

dawno temu

Jak zrobić pite?

... . Mogą to być więc zatem poszatkowana drobno kapusta pekińska, pomidorki, cebula, kiszony ogórek i plasterki sera żółtego oraz kawałki pieczonego drobiu. Do takiej kompozycji można dodać sos czosnkowy bądź majonezowy ...

dawno temu

Dieta dla urody

... zachować piękny wygląd. Zawierają głównie nasycone tłuszcze, cukry i konserwanty. W jadłospisie nie może zabraknąć warzyw, owoców, produktów zbożowych (pieczywa pełnoziarnistego), nabiału, ryb i drobiu ...

dawno temu

Składniki do karpatki – Wodzisław

... podobnie jak budyń: w odlanym mleku mieszamy zawartość drugiej torebki z pudełka, a resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy rozprowadzony krem w mleku i zagotowujemy. Studzimy, a potem dodajemy ...

dawno temu

Selen - źródło młodości i zdrowia

... ),owoce morza (zwłaszcza ostrygi),czosnek,cebula,seler,kukurydza,brązowy ryż, drób,drożdże,grzyby, pomidory,orzechy brazylijskie. Zawartość selenu w orzechach brazylijskich jest tak duża ...

dawno temu

Dieta białkowa - na pewno zdrowa?

... węglowodanów. Składa się z czterech faz. Pierwsza to fazaataku, druga faza naprzemienna, trzecia utrwalanie i ostatnia tostabilizacja. W pierwszej fazie przede wszystkim je się mięso (drób, mięso czerwone ...

dawno temu

Spazmofilia

... . Zalecane są posiłki bogate w zboża, suszone i świeże owoce, warzywa, nabiał, rośliny strączkowe, jaja, ryby, owoce morza, rośliny oleiste (migdały, orzechy), drób, chude czerwone mięso. Nie powinno ...

dawno temu

Poświąteczny detoks dla ciała

... bulionu z drobiu, 1/4 szklanki orzeszków piniowych, 1 i 1/3 szklanki jogurtu greckiego, 1 łyżki miodu, 1 łyżki zmielonego tymianku, pieprzu i soli. W garnuszku zmieszaj oliwę z oliwek ...

dawno temu

Dieta niskocholesterolowa

... tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Jak ognia powinniśmy się wystrzegać jedzenia smalcu, podrobów, pasztetów, masła, mięsa wieprzowego, a także tłustego drobiu. Produkty te należy zastąpić olejami ...

+ Pokaż więcej