Naleśnik Lumpia z Filipin

... ? Nie martw się, na pewno da się coś wymyślić! A może chcesz spróbować czegoś innego, bardziej egzotycznego? Nie mam na myśli sałatki z bambusa ani chińskiej potrawki z mięsa i ryżu. Mówię o całkiem zwyczajnym naleśniku, ale w całkiem ...

dawno temu

Kilka sposobów zdrowego odżywiania

... wprowadzić kilka tricków, które ułatwią nam zdrowe odżywianie. Ziemniaki tak lubiane przez Polaków można zstąpić ryżem lub kaszą. Brązowy ryż to bogactwo witamin i minerałów. Kasze są pożywnym ... się na pozytywne myślenie, mieć motywację. ...

dawno temu

Robimy ratatouille!

... przyrządzania ratatouille to podstawa jego smaku jest niezmienna. Znajdziemy więc to pomidory, cebulę, cukinię, paprykę i bakłażany (te ostatnie warto wcześniej posypać solą i pozostawić, aby warzywo ... się lekko „przegryzło” i nabrało ...

dawno temu

Najdziwniejsze składniki w kuchni. Czy zjadłabyś taki przysmak?

... ten kwiatostan. Warzywo to posiada charakterystyczny, cierpko-gorzki smak uwarunkowany zawartą w jego składzie cynaryną. Co ciekawe, składnik ten wspomaga procesy metaboliczne, a tym samym przyśpiesza odchudzanie ... , np. razem z ryżem czy ...

dawno temu

Pesso – jedyny na rynku makaron bez gotowania Wodzisław

... Obiad według naszej babci składa się z zupy pomidorowej z makaronem i drugiego dania z dodatkiem nieodłącznych ziemniaków. Czasem jeszcze towarzyszy mu deser, na przykład z ryżem i z owocami. A obiad ... zwykle na bazie makaronu albo ryżu, ...

dawno temu

Chińska żywność w naszych sklepach. Dlaczego lepiej jej unikać?

... Oszukane orzechy włoskie z kamieniem w skorupce? Ryż wyglądający jak prawdziwy, a wykonany z plastiku? Grudki ziemi zamiast czarnego pieprzu? Co parę miesięcy podrabiana żywność z Chin staje ... zakaźnej typu A. Chińskie jedzenie w naszych ...

dawno temu

Niskokalorycznie i smacznie?! Z tymi przepisami to możliwe!

... makaronu typu penne,15 pomidorków koktajlowych,½ szklanki startego parmezanu.Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 230 stopni C. Na dużą patelnię wrzucić wszystkie warzywa i polej oliwą z oliwek ... być ugotowany al dente. Gdy warzywa będą już ...

dawno temu

Główka pełna inspiracji

... Dziś przedstawiam Wam potrawy, w których główną rolę mają znane nam główki: kapusty, brokuł, brukselki, kalafiora. Choć muszę przyznać, że jako dziecko szczerze nie lubiłam tych warzyw, to powoli ... takie jak lubimy najbardziej. Podstawą więc ...

dawno temu

Faszerowane pomidory

... warzywa jest taka sama jak w poprzednim przypadku. Tym razem jednak zmienia się nadzienie. Potrzebne produkty to: 4 pomidory, pół paczki ugotowanego ryżu, 20 dag mięsa mielonego, 10 dag sera żółtego ... się z pozostałymi składnikami. Do tego ...

dawno temu

Paella hiszpańska

... Wśród potraw z różnych części świata na szczególną uwagę zasługuje kuchnia hiszpańska. Dlaczego? Jest oparta w głównej mierze na warzywach i owocach morza, a więc dostarcza naszemu organizmowi ... . Głównym składnikiem jest ryż z dodatkiem ...

dawno temu

Desery z alkoholem

...   Alkohol często jest dodatkiem do wykwintnych mięs czy aromatycznych potraw na bazie ryżu lub kapusty. A co myślcie o wykorzystaniu kilku kropli „procentów” wkomponowanych w słodki deser? Taki pomysł na pewno mile zaskoczy Waszych gości. Dziś ...

dawno temu

Kotlety w kilku odsłonach

... W zestawieniu z ziemniakami, kaszą, ryżem, czy frytkami ( te z wiadomych względów proponuje jednak ograniczać) wzbogaconych bukietem surówek kotlet jest naszym kulinarnym, bardzo tradycyjnym daniem ... W zestawieniu z ziemniakami, kaszą, ryżem, ...

dawno temu

Szaszłyki dla dzieci

... Dzieci chętnie sięgają po owoce, trudniej jest z warzywami. Jeśli chcesz przemycić do diety dziecka owoce i warzywa skup się na sposobie ich podania. Możesz skomponować z nich kolorową sałatkę lub... przyrządzić smaczne szaszłyki!  ... Dzieci ...

dawno temu

Paella z kurczakiem

... Ta hiszpańska potrawa pozwala miłośnikom na wiele kreatywności w kwestii przygotowania jej. Możemy więc użyć warzyw, mięs czy owoców morza. Taka kolorowa mieszanka składników, doprawiona aromatycznymi przyprawami, to istna uczta dla ...

dawno temu

Więcej soków i surówek

... Coraz większą wagę przykładamy, do tego co jemy, do wartości odżywczych spożywanych produktów. Dużym powodzeniem na szczęście cieszą się warzywa i owoce, a ilość wypijanych soków znacznie wzrosła ... , dzięki czemu zapewniamy sobie codzienną ...

dawno temu

Zdrowa dieta śródziemnomorska

... śródziemnomorską mają dłuższą średnią długość życia i mniejszą częstość występowania chorób układu sercowo - naczyniowego. Stosując zdrową dietę śródziemnomorską, spożywamy duże ilości warzyw i owoców, kasz ...

dawno temu

SOK zamiast porcji warzyw i owoców. Jak wybrać najzdrowszy?

... porcji owoców i warzyw, przy czym jedną z nich można zastąpić sokiem. Jednak czy dostępne w sklepach soki są na pewno zdrowe i pozbawione substancji chemicznych? Jeśli na rynku napój występuje ...

dawno temu

Domowe metody na piękną skórę. Lepsze niż drogie kosmetyki

... Wykorzystaj warzywa nie tylko do sałatki. ... w ogródku. Które warzywa nadają się na domowe maseczki i okłady? Pietruszka jest doskonała na opuchliznę, łagodzi użądlenia i ukąszenia, a ogórek idealnie wybiela cerę i polecany jest osobom z ...

dawno temu

Dwutygodniowa dieta oczyści organizm z toksyn

... Jedynym sposobem by przeciwdziałać zatruciu organizmu jest detoksykacja, która polega m.in. na stosowaniu produktów przyspieszających proces oczyszczania. Najlepiej zrobić to wczesną wiosną, gdy nasz organizm obciążony jest tłustym i ciężkim ...

dawno temu

Pieczarki faszerowane mięsem

... jest kluczem do tego, by nie tylko cieszyć się nienaganną sylwetką, lecz również być pełnym energii przez cały dzień. I tutaj z ratunkiem przychodzą nam zapiekane warzywa, a najbardziej popularnym ... przykładem jest papryka faszerowana mięsem z ...

dawno temu

Jak dieta wegetariańska może wpłynąć na ryzyko chorób serca?

... .    Witarianie – odżywiają się wyłącznie surowymi warzywami i owocami, oraz wodą. 6.    Frutarianie (Fruitarianie) – spożywają tylko owoce, które same spadną, oraz zielone warzywa liściaste w małych ... pozwalają przyswoić o 40% więcej białka. ...

dawno temu

Zupa z soczewicy

... Soczewica to jedno z najzdrowszych warzyw strączkowych, ulubienica wegetarian. Ze względu na dużą zawartość białka swobodnie może zastąpić mięso w codziennym menu. Oprócz białka, soczewica ... ziemniaki,2 duże cebule,puszka soczewicy (odsączonej ...

dawno temu

Kabaczek faszerowany

... produktów, do których przez wiele lat przyzwyczaiły się nasze żołądki. Bez względu na to, czy takie radykalne postępowanie jest nam bliskie czy też nie, zwykle intuicyjnie sięgamy po świeże warzywa ... dojrzewania wielu warzyw, zwłaszcza tych ...

dawno temu

Właściwości szparagów

... Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do połowy lipca. Szparagi białe i zielone są nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Medycyna ludowa zapewnia, że szparagi to doskonałe warzywa na potencję ... , w szparagach doszukiwano się tajemnej ...

+ Pokaż więcej