Przysmaki z ulicy

... się jej kleisty ryż z mango i sosem z mleczka kokosowego? Mnie się nie znudził. Bartkowi nie znudziły się naleśniki z bananami. Cienkie jak firanka, chrupiące, pokrojone w paseczki i polane słodkim mlekiem ... . Jednak ich smak to tylko dodatek ...

dawno temu

Rodzaje kasz i ich walory odżywcze

... rodzimej kuchni. Idealnie wpisuje się w zestawienia dań z mięsem. Można z niej także przyrządzić placki, gołąbki, sałatki, czy zastosować jako nadzienie do roladek, pierogów, czy naleśników. Ten typ ...

dawno temu

Shrove Tuesday, czyli naleśnikowe szaleństwo ostatkowe

... się z grzechów i przygotowania na nadchodzący Wielki Post. 51378Ponieważ Brytyjczycy zajadają się wówczas naleśnikami, dzień ten nosi zwyczajowo nazwę Pancake Day. Naleśnik, podobnie jak nasze pączki ... i faworki, symbolizuje dostatek i ...

dawno temu

Dieta na zdrowie

... , przygotuj sobie na czarną godzinę kilka sprawdzonych, szybkich przepisów. Warzywa na zupę gotują się kilka minut, potem możesz zrobić mikserem smaczny krem, np. brokułowy, cukiniowy, dyniowy, grzybowy. Jeszcze łyżka oliwy i pyszne, zdrowe ...

dawno temu

Brokuły - wartościowe warzywo dla dzieci

... kilka łyżek mleka. Pomocna jest również gałka muszkatołowa. Co można przyrządzić z brokułów? Same pyszności - zupę brokułową, sałatki, dipy, kanapki, farsz do mięsa etc. Brokuły należy przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. ...

dawno temu

Omlet z szynką

... jajek. Szynkę oraz pomidory i szczypiorek kroimy na bardzo małe kawałki. Jeżeli uważasz, że nadzienie jest zbyt wodniste, możesz odrobinę je podsmażyć. Kiedy spód omletu zacznie być twardy ... omletu z szynką mamy jeszcze cały szereg innych ...

dawno temu

Ser bryndza

... i połączenie jej z cebulką i ziemniakami, a więc bryndza jako nadzienie do pierogów ruskich. Innym pomysłem może być także zastosowanie jej do knedli czy klusek lub w formie farszu do naleśników ...

dawno temu

Jak zrobić leniwe pierogi?

... do dań z twarogu zaliczyć można zwykłe pierogi z twarogiem na słodko, naleśniki z twarogiem, czy pierogi ruskie, których nadzienie składa się z białego sera i ziemniaków. Poza tym omawiany produkt ...

dawno temu

Ser biały - wartości odżywcze

... , poprawia stan skóry oraz zbawiennie wpływa na pracę narządu wzroku. Ser biały można stosować w postaci twarożku do kanapek, wykorzystać jako nadzienie do pączków, pierogów lub naleśników lub posypać ...

dawno temu

Kuchnia meksykańska

... lub salsą. Burritos – to meksykański naleśnik pszenny napełniony farszem przygotowanym z ryżu, kawałków mięsa i fasoli. Tortillę należy wcześniej lekko grillować lub podgrzać lekko na parze ... , aby ciasto było bardziej elastyczne i umożliwiło ...

dawno temu

Witaminy w gruszkach

... z gruszek Oczywiście standardowymi produktami z gruszek są dżemy, konfitury czy owocowe musy, z którymi możemy robić kanapki czy używać jako farsz do naleśników. Owoce warto też dodać do lodowych ... z orzechami włoskimi oraz serami pleśniowymi. ...

dawno temu

Sos grecki

... do chipsów, nachos czy paluchów serowych. Można w nim także maczać takie warzywa jak szparagi, kawałki selera czy marchewki pokrojone w słupki. Tzatziki świetnie będzie także sprawdzać się stosowany ... i zdrowe danie obiadowe. Innowacyjnym ...

dawno temu

Sałatka z fetą i sałatą

... nie mają wiele wspólnego. Chodzi tu przede wszystkim o zapiekanki makaronowe, ryżowe, a nawet ziemniaczane. Ser feta często wykorzystywany jest również jako element farszu dodawanego do naleśników ... bądź pierogów. Stanowić może także element ...

dawno temu

Racuchy z owocami

... jest wykonanie ich bez żadnego konkretnego nadzienia, ale z wykorzystaniem owoców jedynie jako dodatku. W takiej wersji ciasto należy przygotować z następujących produktów: 250 dag mąki, 2 łyżki ... , tak jak robi się to w przypadku naleśników. ...

dawno temu

„Zaraz u Ciebie będę, to pogadamy” - Przystawki ekspresowe cz. II

... , a następnie dodajemy musztardę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Jak przyprawy się dokładnie rozprowadzą w winie dodajemy ser i, cały czas mieszając, czekamy, aż powstanie jednolita, gęsta, serowa ... masa. Ściągamy wtedy rondelek z ognia i ...

dawno temu

Prosty przepis na pączki

... ,  - 450 ml mleka,  - 30 g masła,  - 10 dag drożdży,  - 30 dag cukru,  - cukier waniliowy,  - 10 jajek,  - sól,  - skórkę pomarańczową,  - wybrane składniki na nadzienie,  - czekoladę. Sposób wykonania ... ugniatamy aż do momentu, kiedy ...

dawno temu

Przystawki na przyjęcie

... źródło cennych witamin B, C i E, kwasu foliowego oraz selenu. Dip ze świeżych ziółCytrynowy dip z letnich ziół podawany z pysznymi małymi naleśnikami z cieciorki to prawdziwa wakacyjna uczta ... przygotowania naleśników potrzebujemy: 120 g mąki ...

dawno temu

Przepis na calzone

... je ściereczką i odstawić, żeby wyrosło.Ponownie wyrobić ciasto, a następie podzielić na kilka części, uformować kulę i rozwałkować.Do tak przygotowanych płatów ciasta nanosimy nadzienie ... i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury ...

dawno temu

Przepis na rogaliki

... może być nadzienie znajdujące się w środku ciasta. Mamy do dyspozycji bardzo wiele farszów zarówno tych słonych, jak i słodkich. Z jednej strony możemy jeść rogala z serem, pieczarkami, mięsem, kapustą ... , francuskie lub kruche. Jak łatwo ...

dawno temu

Tarta z jabłkami

... francuskiego. Mając na uwadze jej nadzienie, wskazać należy tartę owocową, warzywną, rybną, czy też mięsną. Może być ona zatem przyrządzana zarówno na słodko jak i na słono. Poza tym do najpopularniejszych ... odmian omawianego ciasta zalicza ...

dawno temu

Łatwa dieta niełączenia

... udko kurczaka, sałatka grecka, kefir Sałatka z krewetek i awokado, zupa brokułowa na bazie czystego bulionu Eskalopki cielęce z grzybami z patelni, sałatka z kiszonej kapusty Pierś z indyka ... , gotowana zielona fasolka (bez zasmażki), kubek ...

dawno temu

Coś dla seromaniaków

... , jak i sprawdzą się jako popisowe danie, które możemy zaprezentować gościom. Całość można polać sosem pomidorowym, bądź brokułowym.   Zapiekanka z serem żółtym – można tu wykorzystać szereg różnych składników ...

dawno temu

Makaronowe ABC – jak gotować i łączyć makaron z sosami?

... . Po ugotowaniu al dente można je nafaszerować mięsnym lub wegetariańskim nadzieniem, zalać śmietanowo-serowym sosem i zapiec w piekarniku. Wyjątkowo wdzięcznie na talerzu prezentują się farfalle, w Polsce ...

dawno temu

Szarlotka - gorący deser na lato

... roślinnego 1/2 szklanki cukru 3 łyżki gęstej śmietany 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia 1 jajko 2 żółtka Składniki do nadzienia: 2 kg kwaśnych jabłek kilka goździków cukier puder do posypania ... 1 szklanka cukru Przygotowanie ciasta i ...

+ Pokaż więcej