Mleko roślinne - weganie walczą z wiatrakami

... bogactwo najróżniejszych smaków i aromatów. Napój ten można uzyskać z różnych roślin zbóż (np. ryż, owies) orzechów (orzechy włoskie, kokos, migdały), warzyw (soja). Można je przygotować w domu, gdyż ...

dawno temu

Sos grecki

... niskokaloryczne, a na pewno pozwoli najeść się do syta. Dla osób jadających potrawy mięsne można przygotować małe kotleciki mielone, dla których tzatziki będzie idealnym uzupełnieniem, tworząc pożywne ...

dawno temu

Dieta na stres

... apetytu po spożyciu węglowodanów i pobudzanie go po spożyciu produktów białkowych. Dokładniej, jest to hormon wytwarzany w śluzówce jelita, płytkach krwi i ośrodkowym układzie nerwowym. Powstaje ...

dawno temu

Wegetariańskie dziecko

... białkowa oraz infekcje układu pokarmowego to coraz częstsze problemy zdrowotne małych dzieci. Okazuje się, że ich przyczyna leży właśnie w diecie bogatej w białą mąkę i nadmiar białka. Im wcześniej ...

dawno temu

Biotyna na paznokcie

... źródłem biotyny są m.in.sery, orzechy, słonecznik, brokuły, kalafior, ryby, soja, żółtka jaj, wszelkiegorodzaju ziarna oraz owoce. Prawidłowa dzienna dawka tej witaminy wynosiok. 30 mcg - tyle ile ...

dawno temu

Wady i zalety kuchni japońskiej

... Tak jak nasze posiłki bazują na ziemniakach i mięsie, tak w Japonii ich miejsce zajmuje ryż albo soja, frutti di mare oraz ryby bogate w NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe). Warto wspomnieć ...

dawno temu

Zdrowa dieta wegetariańska w pigułce

... z nich jest soja i jej przetwory. 23057 - Sos sojowy jest idealnym uzupełnieniem kuchni wegetariańskiej. Jego smak świetnie komponuje się z jesiennymi warzywami i jednocześnie pasuje do każdej ...

dawno temu

Dlaczego w diecie sportowca niezbędny jest magnez?

... , lecz także takie produkty jak: kasza gryczana, soja, rośliny strączkowe, orzechy czy – nieoczyszczone z okrywy nasiennej – zboża. Na tym jednak nie koniec. Warto pamiętać o tym, że twarde wody mineralne także zawierają ...

dawno temu

Witamina B3

... jej jest w drożdżach i orzechach ziemnych. Dodatkowymi produktami bogatymi w niacynę są: warzywa (pomidory, kapusta, groszek, ziemniaki, soja), mięso (wątróbka, drób, cielęcina), ryby (tuńczyk, łosoś, makrela ...

dawno temu

Pomysły na świąteczne sałatki

... , jabłkiem, burakami, cebulką, porem i serem żółtym. Doprawiamy solą i pieprzem oraz łyżką majonezu (nie za dużo). Sałatkę warzywną z kiełkami soi Składniki to: ugotowana marchewka, którą kroimy w kostkę ...

dawno temu

Jod w organizmie

... się nie łączyć produktów zawierających jod z: soją, gorczycą, brukselką, kapustą czy rzepą, gdyż utrudniają wchłanianie tego pierwiastka. Do przyjemniejszych źródeł jodu można zaliczyć seans w grocie solnej. ...

dawno temu

Celiakia a nietolerancja glutenu

... , kukurydza, proso, soja, gryka, ziemniaki, fasola, groch, amarantus, tapioka. Ponadto glutenu nie zawierają: chleb świętojański, mąka z orzechów, maniok. W wyniku modyfikacji żywności można usunąć gluten z produktów. W ten sposób powstała m.in. ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe?

... to groch i fasola. W niektórych domach czasem pojawia się bób, soja oraz soczewica. A jest jeszcze tyle gatunków godnych polecenia np.: groch egipski, fasola peruwiańska, fasola mungo, groch cukrowy, fasola ...

dawno temu

Kiełki – co kryją w sobie?

... oraz oczyszczająco działają na drogi oddechowe i zatoki. Wchodząca w skład kiełków siarka wpływa korzystnie na włosy, paznokcie i cerę.Kiełki soi. To źródło witamin C i B1 oraz żelaza.Kiełki ...

dawno temu

Jadłospis ucznia

... ), a także witaminę D, fosfor, potas, wapń, aminokwasy i więcej selenu niż krowie. Jest lepsze dla alergików i dzieci ze skazą białkową i astmą. Do mleka koniecznie pełnowartościowe musli z ziarnami zbóż ...

dawno temu

Jak nie przytyć po diecie?

... się z produktu białkowego – mięsa lub ryb, nieco skrobi (kaszy, ryżu, ziemniaków) i dużej ilości warzyw. Unikaj wszelkich panierek, tłuszczu, zasmażek i sosów. Kolację zjedz na 3 godziny przed snem, niech ...

dawno temu

Witamina B6

... się w tłuszcze lub węglowodany. Witamina B6 bierze udział w przemianie tłuszczów i węglowodanów. Witamina ta jest potrzebna do powstawania enzymów, czyli związków białkowych stymulujących procesy ...

dawno temu

Włosy latem

... wydzielanie potu i łoju to często sprawka szalejących hormonów i chorej tarczycy. Opalanie na słońcu uszkadza włosy od wewnątrz, rozrywając niektóre wiązania białkowe, które stanowią strukturę włosa ...

dawno temu

GMO - kukurydza z genami świni

... odmiany transgeniczne prawie wszystkich odmian użytecznych roślin: jęczmienia, ryżu, kukurydzy, słonecznika, truskawki, jabłoni, śliwki, cebuli, papryki, soi i grochu. A więc roślin, które regularnie ... informacyjnej. Nie uciekniemy od GMO. ...

dawno temu

Rozsądna dieta wegańska jest zdrowa i odpowiednia na każdym etapie życia?

... . W przypadku dzieci unikałabym również soi. Praktycznie nie ma upraw, które nie byłyby uprawą GMO, po drugie soja zawiera fitohormony, które są zbędne na tym etapie życia. http://wp.tv/i,weganizm ...

dawno temu

Czy jedząc sushi, mogę przytyć? List do Dietetyka

... sojowego sytuacja jest nieco inna. Otóż tradycyjny i oryginalny sos fermentowany zawiera wodę, ziarna soi, pszenicę, sól morską a proces wytworzenia jest dość skomplikowany i długotrwały.  Niestety, taki ... sos dużo kosztuje, natomiast na rynku ...

dawno temu

Żywność Frankensteina?

... GMO są o 5-10% niższe od tradycyjnych. Profesor Wiąckowski pisze, że w południowo-wschodnich stanach USA, gdzie rolnicy niemal całkowicie przeszli na uprawę GM soi i bawełny, rolnictwo stoi na granicy ... Star Link, soja transgeniczna), ale ...

dawno temu

Indeks glikemiczny

... , przyprawy, skorupiaki,10 – awokado,15 – agrest złoty, brukselka, cebula, cukinia, cykoria, czarna porzeczka, fasolka szparagowa, grzyby, imbir, kalafior, kapusta, kiełki soi, kiszona kapusta, koper ... , rabarbar, rzodkiewka, sałata, seler ...

dawno temu

Sosy do kaszy

... , można przygotować także pyszne kotleciki wegetariańskie. Ten rodzaj sosu jest często zwany meksykańskim, ze względu na wyrazisty i bardzo „ognisty” smak, rozpalający kubki smakowe. Taki aromat zawdzięcza on głównie ...

+ Pokaż więcej