Dieta dla mocnych i zdrowych paznokci

... . Twarde i mocne paznokcie zapewni nam żywność bogata w aminokwasy siarkowe, czyli jajka, fasola, soja i pełnoziarniste produkty zbożowe. Gdy nasz organizm otrzymuje dostateczną ilość siarki ...

dawno temu

Sposoby na zmarszczki

... , witaminy A, C, E, a po czterdziestce preparaty z retinolem i wyciągiem z soi),używaj nawilżacza powietrza,jeśli stosujesz kosmetyki kolorowe, to tylko te produkowane na bazie pudru,uważaj na nieuczciwe ...

dawno temu

Życie z celiakią. Choroba na talerzu

...   są przez producentów symbolem przekreślonego kłosa. Stosowanymi zamiennikami są: ziemniaki, kukurydza, ryż, gryka, proso, soja, soczewica, fasola, a także produkty mniej znane w Polsce: tapioka, maniok, sago ...

dawno temu

Niedobór wapnia

... i sprawić, by znalazły się w niej takie produkty jak ser żółty, mleko, soja czy fasola. Warto jest na początku sięgnąć również po suplementy diety. Trzeba przy tym zwrócić uwagę na przyswajalność ...

dawno temu

Dieta dla grupy krwi B

... człowieka z grupą krwi B. Dieta bezpieczna dla tych osób wymaga spożywania produktów przy wykorzystaniu oliwy z oliwek, ale także wraz z zastosowaniem soi. W każdym racjonalnym odżywianiu nie może zabraknąć ...

dawno temu

Tłuszcze nasycone

... . Wśród tłuszczów wielonienasyconych znajdują się kwasy tłuszczowe omega-3. Znaleźć je można w nasionach lnu, oleju z kukurydzy, nasionach słonecznika, nasionach soi, oleju słonecznikowym, orzechach ...

dawno temu

Magnez dla dzieci

... do organizmu witaminę B6. Zarówno magnez, jak i witamina B6 znajduje się w: warzywach strączkowych,orzechach włoskich,soi,kaszy gryczanej,pestkach dyni,ciemnym pieczywie,w kiełkach i otrębach.Duże ilości ...

dawno temu

Żywność GMO

... genetycznie modyfikowanej kukurydzy, soi, rzepaku, bawełny, różne odmiany papai, ziemniaków, ryżu, dyni, buraków cukrowych, nasiona rzepaku. Ryż GMO z podwyższoną zawartością witaminy A zawiera duże ilości ...

dawno temu

Styl życia a zdrowie

... się ona w drożdżach, mleku, żółtku jaja, soi. Przeciw rozdwajaniu końcówek włosów – krzem. Znaleźć go można w chlebie razowym, otrębach pszennych, płatkach owsianych, skrzypie polnym. Osoby zmagające ...

dawno temu

Ból głowy w ciąży

... gryczanej, mące razowej, pestkach dyni, kakao, koprze, migdałach, soi, bananach, muesli, szczawiu, jeżynach, białej fasoli. Niedobory magnezu bywają przyczyną napięciowego bólu głowy. Napięciowy ból ...

dawno temu

Anemia w ciąży

... ilość żelaza w pożywieniu lub suplementach diety. Źródło żelaza to: mięso wołowe, drób, wątróbka, ryby, żółtka jaj, ciemnoczerwone warzywa, zielone warzywa (brokuły, szpinak), rośliny strączkowe, soja ...

dawno temu

Witaminy przed ciążą

... w warzywach zielonoliściastych, takich jak kapusta, brokuły, szpinak, brukselka, szparagi, kalafior, w roślinach strączkowych, np. w fasoli szparagowej, grochu, soi, w pomarańczach, drożdżach i otrębach ...

dawno temu

Zdrowe kanapki

... , tempeh (soja), pomidor, sałata;pieczywo pszenne, masło orzechowe, truskawki lub jeżyny.Kanapki z mięsem: pieczywo pszenne, pieczone chude mięso wieprzowe, figi;pieczywo pszenne, tuńczyk w sosie ...

dawno temu

Rozstępy skórne

... przede wszystkim witaminę A i E, masło kakaowe, wyciągi z soi i aloesu oraz czasem kwasy AHA. Niekiedy w celu zlikwidowania rozstępów dermatolodzy przepisują pacjentom kremy z pochodną witaminy A zwaną izotretinoiną ...

dawno temu

Piękne nogi latem

... ścian komórek skóry zapewnią ci jajka oraz soja. Dzięki takiej diecie wzmocnisz tkankę łączną skóry, zapewniając jej jędrność i gładkość. Jeśli pragniesz być piękna, musisz o to piękno zawalczyć ...

dawno temu

Nowa dieta, nowe serce

... chorób serca oraz niektórych nowotworów. Warto więc sięgnąć po pełnoziarniste pieczywo, brązowy ryż czy płatki śniadaniowe z pełnego ziarna. Zalecane jest spożywanie trzech porcji dziennie. Soja ...

dawno temu

Dieta wegetariańska - dieta przyszłości?

... nakulinarną inwencję twórczą. Poza soją, która dotychczas stanowiła główny składnik produktówbezmięsnych, dużą popularnością cieszy się także ciecierzyca, zwanatakże cieciorką. Zawiera ona białka ...

dawno temu

Magnez w jedzeniu

... pokarmach (w 100 g) to: pestki dyni – 520 miligramów, kakao gorzkie – 420 miligramów, koper – 377 miligramów, natka pietruszki – 291 miligramów, migdały – 257 miligramów, soja – 250 miligramów, kasza ...

dawno temu

Witaminy dla dzieci

... witaminy K w organizmie dochodzi też do choroby krwotocznej u noworodków. Hiperwitaminoza może doprowadzić do żółtaczki. Witaminę K znaleźć można w zielonych warzywach, pomidorze, wątróbce, soi ...

dawno temu

Dieta wegańska

... ilością soi, która również zawiera znaczną jego ilość. Dlatego też bardzo często na talerzach wegan goszczą kotlety sojowe, kotlety z marchwi, ryżu, a nawet płatków owsianych. W sklepach ze zdrową ...

dawno temu

Zapobieganie wypadaniu włosów

... wzbogacić posiłki o witaminy z grupy B (znaleźć ją można w grochu) czy H (jej sporą zawartość ma np. soja), a także nienasycone kwasy tłuszczowe. Na talerzu powinny jak najczęściej znajdować ...

dawno temu

Sposób na niechciane zmarszczki

... napięć skóry twarzy, wyraźnie korygując zmarszczki mimiczne. Kompleks ten zawiera specjalnie czyszczone peptydy pochodzące z soi i ryżu oraz proteiny drożdżowe. Składniki te wyraźnie wpływają ...

dawno temu

Nowa piramida żywieniowa a ciąża. Co obniża płodność?

... roślinnego w ogólnej puli białek dostarczanych wraz z pożywieniem. Znajdziemy je w roślinach strączkowych, bobie, ciecierzycy, grochu, fasoli, soi, soczewicy. Wykazano, że zamiana 5% energii ...

dawno temu

Dzienne zapotrzebowanie na białko

... sięgać po cielęcinę czy drób. Mniej dla nas wartościowe są białka pochodzące z roślin. Tutaj szczególną uwagę trzeba jednak zwrócić na suszone rośliny strączkowe, jak na przykład soja czy soczewica ...

+ Pokaż więcej