Farsz do tortilli

... , który coraz częściej pojawia się w naszych rodzimych punktach gastronomicznych typu fast food jest tortilla, czyli pszenny placek z dodatkami. Jaki rodzaj farszu można do niej zastosować? ... , który coraz częściej pojawia się w naszych ...

dawno temu

Drożdże na trądzik

... Czy wiesz, że w twojej lodówce znajduje się wszystko, czego potrzebujesz do zachowania gładkiej cery? Drożdże to najbardziej znany specyfik na pryszcze. Cera trądzikowa to zmora nie tylko nastolatków ... . Polecane są również kąpiele w ...

dawno temu

Masa do mazurka

... Przyozdobiony kandyzowanymi owocami mazurek wielkanocny to rodzaj ciasta, który podobnie jak makowiec, strucel czy drożdżowa babka jest sztandarową propozycją „na słodko” spożywaną w trakcie tych świąt. Jakiego nadzienia użyć, by nadać mu ...

dawno temu

Historia ziemniaka

... sobie nie tylko placki ziemniaczane bez kartofli, ale także kotlet schabowy w zestawieniu z makaronem. O tym, w jaki sposób ziemniaki trafiły do kuchni polskiej, oraz jakie potrawy są z nich przyrządzane, dowiesz się, czytając poniższy artykuł. ...

dawno temu

Naleśniki gryczane

... Od wielu tysięcy lat różnego rodzaju placki i placuszki były jednym z podstawowych elementów diety człowieka bez względu na to, w jakim regionie świata mieszkał i które produkty były dla niego ... dostępne. To właśnie one stanowiły pierwowzór ...

dawno temu

Sos węgierski - przepis prosty jak drut

... Sos węgierski można jeść z chlebem albo na przykład z plackami ziemniaczanymi. Przepis na tę potrawę jest banalnie prosty i każdy sobie z nim poradzi. Danie jest szybkie, ale smaczne, oczywiście ...

dawno temu

Przepis na szarlotkę

... było trochę kłopotów) i włożyłam szarlotkę do piekarnika. Krok 9 Po godzinie w mieszkaniu unosił się słodki aromat cynamonu, a placek z jabłkami był gotowy do jedzenia. Ten przepis na szarlotkę okazał się bardzo przydatny. Dobre ciasta nie są ...

dawno temu

Dodatki do ciast

...   Szarlotka, sernik czy zwyczajne drożdżowe. Do każdego z tych rodzajów ciast przydałoby się coś, co nadałoby im oryginalnego smaku. Tylko jak wybrać takie dodatki, by zaznać kulinarnej rozkoszy podniebienia, degustując cukierniczy wypiek? ... ...

dawno temu

Maseczka z drożdży - domowy sposób na trądzik

... historię o maseczce drożdżowej. Być może będziesz zaskoczona, ale maska drożdżowa skutecznie zwalcza niedoskonałości skóry. Doskonale oczyszcza skórę mieszaną i tłustą. Co ciekawe, jej wykonanie ... – kiedy zadziała 49247 Rób sobie maseczkę ...

dawno temu

Ciastka gniazdka

... do czynienia z ogromną różnorodnością smaków, struktur, zapachów, a nawet kolorów. Jedni z nas z rozrzewnieniem wspominają smak jeszcze ciepłej bułki drożdżowej jagodzianki, dopiero co wyjętej z pieca ... , podczas gdy inni nigdy nie zapomną ...

dawno temu

Jak i gdzie przechowywać warzywa i owoce? Zła temperatura może je popsuć

... Warzywa i owoce są bogactwem witamin. Aby ich nie utracić, a jednocześnie zachować smak i aromat, istotne jest prawidłowe przechowywanie. Które owoce można włożyć do lodówki, a które pozostawić ... w temperaturze pokojowej? W lodówce nie ...

dawno temu

Przepis na burritos

... rzeczy jest prosty – warzywa i mięso zawinięte w cienki pszenny placek to posiłek o wiele zdrowszy i zdecydowanie mniej kaloryczny, niż puszyste bułki zakrapiane często tuczącym majonezem. Czy zatem ten rodzaj przekąski mogą jeść osoby będące na ...

dawno temu

Przepisy na faworki

... na kształt określanymi mianem róż. Obok tego nie sposób nie wspomnieć o smażonych na głębokim oleju oponkach albo placku migdałowym z dodatkiem jabłek. Jednak chyba jednym z najbardziej znanych deserów ... w prostokąty, wywinąć i smażyć faworki ...

dawno temu

Rodzaje jajek

...   Już za kilka tygodni na stole każdego zagości cały asortyment potraw. Kiełbaski, żurek, babki drożdżowe, makowce i oczywiście jajka. Bez nich wielkanocny posiłek jest jakby niekompletny. Jakie ... Już za kilka tygodni na stole każdego zagości ...

dawno temu

Ciasta świąteczne - co zrobić, by się udały?

... go najpierw w pergamin i włożysz do lodówki na pół godziny. Krok 2 Jeśli chcesz, by twój sernik miał bardziej spoistą konsystencję, do masy serowej, oprócz mąki, dodaj budyń waniliowy, kilka łyżek kaszy ... manny lub mąki ziemniaczanej. Krok 3 ...

dawno temu

Przepis na ciasto murzynek

... , olejek rumowy, pianę z białek i ukręcone żółtka. Dokładnie wszystko wymieszaj. 3.  Wlej teraz pyszne ciasto czekoladowe do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką. 4. Placek murzynek będzie ...

dawno temu

Dynia leczy i odchudza!

... , przeciery, placki z kawałkami dyni, sałatka, zapiekany kurczak z dynią a nawet placki ziemniaczano-dyniowe to bomby witaminowe i doskonałe urozmaicenie naszej kuchni. ...

dawno temu

Sos grzybowy - do kopytek i nie tylko

... Sos grzybowy to świetny dodatek do kopytek czy placków ziemniaczanych. Powinnaś poznać ten przepis, bo doda twoim daniom smaku, aromatu, wyrazu. Jego przygotowanie nie jest trudne, ale musisz zaopatrzyć się w odpowiednie narzędzia, na przykład ...

dawno temu

Zupa z czerwonej fasoli

... Ostatnio kupiłam czerwoną fasolę. Dodałam kilka ziaren do sałatki, a reszta stała bezużytecznie w lodówce. Bardzo nie lubię jak jedzenie się marnuje i nie mogłam pozwolić, by tak się stało ... . Postanowiłam więc zrobić zupę z czerwonej fasoli. ...

dawno temu

Przystawki ekspresowe cz. III – z życia wzięte

... , że zawsze warto mieć w lodówce kilka rzeczy, z których można zrobić coś „na szybko”, a najlepiej nie doprowadzać jej do stanu „pustostanu”. Pisałem, dawałem rady, upominałem i... sam dałem się zaskoczyć ... . Tak to już jest – szewc bez butów ...

dawno temu

Mały biust jest piękny?

... Deski, naleśniki, placki... Wbrew pozorom tematem nie będą kulinaria, a sprawa dotycząca wielu kobiet i to na całym globie. Mały biust. Czy właścicielki miseczki A są szczęśliwe? A może mały rozmiar ... Deski, naleśniki, placki... Wbrew pozorom ...

dawno temu

Ciasto półfrancuskie

... z odrobiną mąki. Jak zrobić jednak rogaliki półfrancuskie? Wyróżnia się kilka rodzajów ciasta francuskiego, w tym ciasto półfrancuskie śmietanowe, serowe i drożdżowe. Przepis na ciasto półfrancuskie ... dokładnie łączymy przy użyciu noża. ...

+ Pokaż więcej