Sushi, czyli co Japończycy zawdzięczają Chińczykom

... tej oryginalnej potrawy? Początków sushi należy doszukiwać się w południowo-wschodniej Azji około IV wieku przed naszą erą. Solona ryba z ryżem była świetnym źródłem protein, a dobrze zakonserwowana nadawała ... się do dłuższego przechowywania. ...

dawno temu

Karp nieco inaczej

... Wam się już wigilijny karp w panierce, polecam spróbować kilku pomysłowych sposobów, by potrawa ta nabrała wyjątkowego smaku. Jeśli lubicie nieco wysubtelnić smak ryby polecam przepis na karpia ... w śmietanie – Kuchnia Pachnąca Bazylią ...

dawno temu

Co jeść, aby zajść w ciążę? Dieta na płodność

... , zachodzącej pod wpływem światła słonecznego. Niski poziom witaminy D we krwi jest dość powszechny szczególnie zimą i wczesną wiosną. Do źródeł wit. D należą: tłuste ryby morskie, jaja, masło i pieczarki ... suplementów multiwitaminowych i ...

dawno temu

Wegetariańskie dania z grilla

... pomidorów, kiszonych ogórków, posiekaną kapustą pekińską i posyp kukurydzą konserwową. Jeszcze tylko sos czosnkowy lub pomidorowy i danie gotowe! Ryba z grilla i grillowane dodatkiRyba Wybierz ... się do sklepu rybnego po świeżego pstrąga, ...

dawno temu

Czego potrzebują twoje włosy, by być zdrowe i piękne?

... pietruszki. Białko - najzdrowsze znajduje się w jajach kurzych. Nienasycone kwasy tłuszczowe są składnikiem olejów, ryb morskich, owoców morza. http://wp.tv/i,domowe-maseczki-z-mango-ulapedantula,mid ... ,1738348,cid,2285656,klip.html&ast=1 Gdy ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Karp i slow food idą w parze!

... Karp jest tłusty i niezdrowy? To mit Karp zaliczany jest do ryb średnio tłustych, czyli takich, które zawierają od 2 do 7% tłuszczu. Znajduje się w tej samej grupie co sum, pstrąg i tuńczyk ... . Natomiast okrzyknięty zdrowym łosoś jest rybą ...

dawno temu

Czy świąteczne potrawy są zdrowe?

... Karp gotowany, w galarecie, smażony Okazuje się, że spożywanie karpia tylko z okazji świąt jest sporym błędem. Ryba ta ma bowiem cenne wartości odżywcze, które poprawiają pracę serca, pamięć ... wydać więcej pieniędzy i nabyć rybę ze ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Pescowegetarianizm – na czym polega ta dieta?

... z posiłków mięsa białego i czerwonego, ale zachowaniu ryb i owoców morza. Taka dieta nie musi być uzasadniona żadną ideologią. Dla wielu osób jest jednak podyktowana chęcią odstąpienia ... nie odżegnują się od jedzenia ryb, jak wegetarianie? ...

dawno temu

Poznaj produkty spożywcze, które ułatwią ci zasypianie

... i ułatwi zasypianie. Poza tym napój ten ma doskonały smak i na pewno wypijesz go z wielką przyjemnością. Tłuste ryby 53261 Czy wiedziałaś, że problemy ze snem mogą wynikać z niedoborów witaminy B6 ... w organizmie? Obecność tłustych ryb w ...

dawno temu

ŹRÓDŁO BIAŁKA W DIECIE

... , lecytyny, witamin i wielu składników mineralnych. Zaletą jaj jest także obecność kwasów tłuszczowych z grupy omega3. Często niedocenianym, ale niezwykle wartościowym produktem bogatym w białko są ryby ... : Białko w rybach stanowi 12-24%, a ...

dawno temu

Chińska dietetyka

... ryby, sery fermentowane oraz owoce morza. Stosowany w tym czasie sposób przygotowania powinien opierać się na duszeniu, gotowaniu na parze, pieczeniu w piekarniku, ale również smażeniu z dużą ... zawartością tłuszczu. Wiosna (od połowy lutego do ...

dawno temu

Bądź w dobrej formie przez całą jesień

... . Nie można zapomnieć także o rybach, miodzie i czosnku uznawanym za naturalny antybiotyk. W jesiennej diecie oprócz owoców, warzyw i ryb nie powinno zabraknąć również mięsa. Mawia się, że mięso i ryby ...

dawno temu

Inteligencja zależy od odżywiania

... trans oraz cukry, w wieku 8 lat odbiegały poziomem IQ od rówieśników odżywianych zdrowo. Miały niższy iloraz inteligencji, niż dzieci na diecie, w której było dużo warzyw, owoców, ryb i węglowodanów ... z dodatkiem mleka (wybieraj te bez cukru, ...

dawno temu

Fast foody bez tajemnic

... . Wiele z nich zawiera 25 rodzajów konserwantów, a także: mieszankę wody i zagęszczaczy, składników nadających smak i aromat, a nawet chemiczne środki przeczyszczające!   Dania z rybą Kanapki rybne ... produkowane są przede wszystkim z miruny, ...

dawno temu

Co jeść a czego nie jeść? Dylematy karmiącej mamy

... nie jeść? Co może zaszkodzić: - czekolada, - cytrusy, - wołowina, - cielęcina, - sery, - ryby, - kapusta, - fasola, - mleko krowie, - ostre przyprawy. Co jeść? Produkty bezpieczne ... można powoli urozmaicać wprowadzając stopniowo nowe pokarmy. ...

dawno temu

Szukajmy witamin na talerzu

... Witamina A Występuje w wątróbce, jajkach, w mleku i nieodtłuszczonych mlecznych produktach oraz w tłustych rybach. Ponadto jej źródło stanowią warzywa, takie jak marchew, pomidory, czerwona papryka ... Jej główne źródło w pożywieniu to warzywa, ...

dawno temu

Jak nie przytyć w Święta. List do dietetyka

... . Dzięki takiemu zabiegowi ugotujemy taką ilość pierogów, jaka jest potrzebna i nic nie zostanie na następny dzień. Korzystajmy z okazji i niech na naszym talerzu króluje ryba. Rybę możemy piec ... w piekarniku. Jeśli smażymy, to wykorzystajmy ...

dawno temu

Czy mięso jest zdrowe?

... wegetariańska dopuszcza jedzenie ryb, z kolei weganie nie wezmą mięsa ryb do ust. Tymczasem w rybach znajdują się pokłady jodu (niezbędnego do prawidłowego wytwarzania hormonów tarczycy), witaminy D ... (która przeciwdziała zrzeszotnieniu ...

dawno temu

Dlaczego akurat dieta śródziemnomorska?

... tłuszczowe. Dieta śródziemnomorska zawiera bardzo małe ilości tłustych produktów zwierzęcych, za to dużo wartościowych tłuszczów roślinnych. Istotne miejsce zajmują tu także ryby i owoce morza ... ryby zawierają duże ilości wapnia i fosforu, ...

dawno temu

Jak dobierać wino do potraw?

... do wykwintnej potrawy. W takim wypadku dobrze jest patrzeć na wina, które świetnie nadają się do różnych dań. Pinot Blanc, Chardonnay, Pinot Gris, czy owocowy Merlot lub Pinot Noir pasują świetnie do ryby ... dobierania wina do potrawy. Wina ...

dawno temu

Co jeść, aby przeżyć atak serca?

... , by móc złagodzić dolegliwości. Wskazówki poniżej. Na serce Wzbogać dietę o duże ilości ryb. Według badaczy dieta bogata w ryby może zmniejszyć ryzyko ponownego ataku serca nawet o 1/3. Samo ...

dawno temu

Dieta dla włosów

... , rybach i produktach zbożowych. Ważną rolę w procesie budowy i regeneracji włosa pełnią witaminy z grupy B (rośliny strączkowe), witamina A (marchew, pomidory, jajka, nabiał) oraz E(oleje roślinne ... , orzechy włoskie, mleko). Nie bez ...

dawno temu

Mięso też zdrowe

... się komórek. Wątróbkę jedz raz w tygodniu na obiad, większa dawka może podnieść poziom złego cholesterolu. Ryby morskie (makrela, łosoś) to leki wprost z oceanu. Morskie są lepsze od słodkowodnych ... A – czołowego antyutleniacza i witamin: B2, ...

+ Pokaż więcej