Kuchnia czeska

... , nie było jednostronne. Otóż czeskie przysmaki z czasem znalazły swoje odpowiedniki w kuchni węgierskiej, austriackiej, słowackiej, niemieckiej oraz polskiej, a czeskie piwo znalazło uznanie na całym świecie. Potrawy ...

dawno temu

Właściwości papryki

... sytuacji należą wrzody żołądka i dwunastnicy, choroby przewodu pokarmowego, refluks, choroby skóry oraz ciąża.  Zastosowanie papryki w kuchniPapryka to podstawowa przyprawa kuchni węgierskiej ...

dawno temu

"Skandal stulecia i inne felietony", Gabriel Garcia Marquez

... formułowaniu surowych wniosków, gdy idzie o kraje komunistyczne, czego dowóddaje nienaturalnie choćby sucho relacjonując powstanie węgierskie, które krwawostłumiły wojska radzieckie, bądź łagodnie oceniając ...

dawno temu

„Gołębie wzlatują”, Melinda Nadj Abonji

... o niej nie wiem i równie dobrze mógłbym ją czytać po węgiersku. To, co napisałem powyżej, jest wynikiem pewnej niezdarnej intuicji. Czuję, że coś tam jest, coś głębokiego i wspaniałego. Nie zdołałem się do tego dogrzebać. Spróbujcie proszę, może ...

dawno temu

„Czas kobiet”, Jelena Czyżowa

... Związek Sowiecki, druga połowa lat pięćdziesiątych. Rewolucja węgierska topi się we własnej krwi. Jurij Gagarin leci w kosmos, lecz nie spotyka Boga. Chruszczow wygłasza słynny dekret, krytykujący ...

dawno temu

Jak wybrać i porcjować gęś – krótki poradnik

... wątróbka np. w cieście, duszona lub po węgiersku tłuszcz, z którego możemy zrobić smalec; podroby – możemy je wykorzystać do przygotowania pasztetu. ...

dawno temu

Przyprawy - must have w kuchni

... . Ta wyjątkowa moc sprawia, że natrafiwszy na całą kulkę w bigosie czy żurku, staramy się jej nie rozgryźć, aby nie uwolnić intensywnego smaku. Te małe kulki dodane do potrawy i wraz z nią gotowane ... , potrafią oddać sporą część mocy. Często z ...

dawno temu

Piersi z kurczaka z pieczarkami

... . Co więcej, to idealne rozwiązanie dla osób, które wolą delikatniejsze jedzenie niż bigos z suszonymi grzybami bądź intensywnie pachnącą lasem zupę grzybową. Poza tym potrawy z pieczareknie są trudne ...

dawno temu

Sałatka z suszonych pomidorów

... bez konieczności zajadania się ciężkim bigosem bądź pieczonym schabem. Wydaje się, że nic nie ogranicza nas bardziej w kuchni jak niewiedza. To właśnie wiedza leży u podstaw wyśmienitych potraw każdej ...

dawno temu

Ciasteczka korzenne

... . I tak trudno wyobrazić sobie dziczyznę bez dodania odrobiny owoców jałowca albo świąteczny bigos bez ziela angielskiego, a także kminku. Dość wspomnieć, że do tego grona zalicza się także czosnek, tymianek ...

dawno temu

Unikamy kaca kulinarnie

... ). Koreczki z żółtego sera, bigos oraz chipsy to całkiem niezłe połączenie. Duża ilość wody Nieprzyjemne skutki nadużycia alkoholu wiążą się też z odwodnieniem organizmu (alkohol działa moczopędnie). Pamiętaj ...

dawno temu

Przyprawy do dziczyzny

... , suszone śliwki i wino stanowią nieodzowny składnik pysznego i zarazem sycącego bigosu z dziczyzny. Pojęcie dziczyzny jest bardzo szerokie i zawiera się w nim wiele odmian omawianego mięsa ...

dawno temu

Surówka warzywna

... , a do tego wkomponować w nią posiekaną natkę.  Surówka warzywna z kapusty pekińskiej Kapusta pekińska to ten rodzaj składnika, z którego powstają takie dania jak sałatka grecka, bigos czy nawet chińska zupa ...

dawno temu

Groźne! Co wdychają dzieci

... nawet 3000 ppm. Mimo to dotychczas naukowcy skupiali się na zagrożeniach, które stanowią znajdujące się w powietrzu zanieczyszczenia a nie na samym dwutlenku węgla. Węgierscy naukowcy przeprowadzili dwa ...

dawno temu

Pasty rybne – smaczne i zdrowe

... i pieprzem.   Węgierska pasta śledziowa  200g wędzonego śledzia,200g zielonego groszku (z puszki, lub uprzednio ugotowanego),100g cebuli,2 łyżki majonezu,koperek, sól, pieprz   Śledzia obieramy ...

dawno temu

Potrawy z kapusty

... w młodej kapuście jest jej trochę więcej. Kiszona kapusta jest podstawowym składnikiem kapuśniaka, surówki z jabłkiem oraz cebulą i tradycyjnego bigosu. Poza tym stanowi nieodzowny dodatek do pasztecików ...

dawno temu

Sos śliwkowy

... smak bigosu bardziej wytrawnym oraz wzbogacają walory chleba. Świetnie sprawdzą się także jako dodatek do mięs w formie sosu śliwkowego do pieczeni albo farszu. O ile dodanie śliwek do mięsa jest dość ...

dawno temu

Naleśniki z parówkami

... w cieście francuskim albo kasza gryczana zapiekana z parówkami i serem. Entuzjaści tego rodzaju wyrobów mięsnych z chęcią zastępują nimi także kiełbasę, na przykład w bigosie albo fasolce po bretońsku ...

dawno temu

Smażone grzyby

... oraz w roli dodatku nadającego wyrazistość potrawie. Trudno wyobrazić sobie ich brak w świątecznym bigosie albo w pierogach z kapustą. Potrawy z grzybów możemy przyrządzać między innymi dzięki możliwości ...

dawno temu

Dania z grzybami

... gulasz z grzybami, sos grzybowy z kopytkami, świąteczny bigos wykorzystujący suszone borowiki lub łazanki. Ważne jest jednak, aby przed przyrządzaniem jakichkolwiek dań mieć pewność, że zebrane ...

dawno temu

Zapalenie wątroby

... i metali ciężkich,duże ilości tłuszczu, a więc wszelkie potrawy smażone lub duszone w tłuszczu (naleśniki, bigos) oraz fast foody, pasztety, konserwy,drób i ryby,pieprz, chrzan, ocet, musztarda ...

dawno temu

Polskie przyprawy, o których już nie pamiętamy lub niesłusznie zapominamy

... sobie również bigosu bez dodatku jałowca. I nic w tym dziwnego, bo to bardzo aromatyczna przyprawa, po którą warto sięgać, jak robiły to nasze babcie. Cząber ogrodowy Należy do grona przypraw o bardzo intensywnym ...

dawno temu

Przepisy na kotlety

... , i w jaki sposób możesz urozmaicić dobrze znane tradycyjne przepisy. Rodzaje kotletówKotlety zna chyba każdy z nas, bo niezwykle często goszczą na naszych talerzach. To obok kiełbasy i bigosu jedna ...

dawno temu

Jak poprawić trawienie?

... na lepsze trawienie. Warto pamiętać, że swojego ciężkostrawnego działania słynie kapusta, zwłaszcza podana w postaci tłustego bigosu oraz rośliny strączkowe. Negatywnie na trawienie wpływa także kawa ...

+ Pokaż więcej