Powidła śliwkowe

... , wieprzowina bądź wołowina. Przetworami, którymi można posmarować chrupiące pieczywo, oraz które dobrze nadają się do przyrządzania słonych potraw są powidła ze śliwek. To przysmak dość kaloryczny, ponieważ ...

dawno temu

Ziarna kolendry

... przez nas używanej mieszanki curry. Poza tym wzbogaca smak dań mięsnych, zwłaszcza tych zrobionych z wieprzowiny lub indyka. Jej korzenny aromat znalazł zastosowanie w przyrządzaniu kompotów, ciast ...

dawno temu

Przyprawy korzenne

... są idealnym dodatkiem do ciast, wieprzowiny, wołowiny oraz grzanego piwa lub wina. Anyż gwiazdkowy zarazem nadaje potrawie specyficznego aromatu i wspaniale zdobi przyrządzaną potrawę ...

dawno temu

Letnie grillowanie

... mniej kaloryczne niż kiełbaski czy wieprzowina. Takie szybkie dania idealnie sprawdzają się, gdy ma się ograniczony czas na przygotowanie posiłków.Faszerowane bakłażany z grilla Nie ma wątpliwości ...

dawno temu

Jak poprawić trawienie?

... się z białego pieczywa i smażonej wieprzowiny. Jeśli więc już decydujemy się na smażone dania, to warto zamiast makaronu dodać do nich porcję gotowanych warzyw i aromatycznych ziół, które wpłyną ...

dawno temu

Węgierskie specjały

... ?   Porkolt wieprzowy  600g łopatki wieprzowej bez kości,150g wędzonki,3 papryki,2 cebule,1 pomidor,sól, pieprz, słodka papryka, majeranek   Wieprzowinę obieramy dokładnie ze wszystkich błonek ...

dawno temu

Zupa szparagowa

... albo naleśników. Szparagi znakomicie sprawdzają się również jako element sosów do mięs. Często zestawiane są z wieprzowiną i delikatnym drobiem. Natomiast możliwość wyboru szparagów o różnym kolorze ...

dawno temu

Skurcze łydek w ciąży

... , tuńczyk, cielęcina, wołowina, wieprzowina itp. Jeżeli jednak skurcze będą pojawiać się często, należy wybrać się do lekarza w celu dokładniejszej diagnozy. Sposoby na skurcze łydekNieprzyjemne ...

dawno temu

Zimne nóżki w zimie? Tak, ale tylko na talerzu!

... . Wieprzowinę można też zastąpić kawałkamikurczaka, lub polędwicy pokrojonej w kostkę, na dnie naczynia dodać plasterek jajka, a wierzch przyzdobić gęstą "pierzynką" natki, lub ugotowanych brokuł ...

dawno temu

Właściwości octu

... w ciemne i chłodne miejsce. Ocet winny to także niezastąpiony dodatek do potraw mięsnych. Pokropione nim kawałki wieprzowiny czy dziczyzny smakują jeszcze wyborniej. Szczególnie dobrze komponuje się z mięsem czerwonym. ...

dawno temu

Przyprawa curry

... w komponowaniu składników curry istnieje sporo wariantów. Jakie dania z curry można przygotować? Otóż świetnie będzie smakować dodane do wieprzowiny, baraniny czy drobiu. Carry jest również idealnym ...

dawno temu

Minerały dla zdrowia Twojego systemu nerwowego

... i podroby Czerwone mięso (wołowina, baranina, wieprzowina i dziczyzna) Drób Ryby Żółtko jaj kurzych Płatki śniadaniowe zawierające żelazoŻelazo z innych pokarmów roślinnych (np. szpinak ...

dawno temu

Piękne znaczy zdrowe

... bogate w nią owoce cytrusowe i jarzyny. Korzystnie na włosy wpływa ponadto zawarty w marchwi i papryce beta-karoten oraz cynk, którego możemy dostarczyć organizmowi, jedząc ryby, jajka, ziarna ...

dawno temu

Jesteś tym, co jesz

... także odpowiednio przechowywać żywność – np. ugotowane jarzyny (także ziemniaki) lepiej trzymać w lodówce. Badania porównawcze nad sposobami odżywiania pozwoliły na wyodrębnienie grupy nowotworów ... o nich coraz więcej. Systematycznie próbujmy ...

dawno temu

Rolada szpinakowa z łososiem

... , owijany jest w kawałek wieprzowiny bądź wołowiny. Często też rolady określane są przez niektórych mianem zrazów. Poza tym jednak spotkać się możemy podczas wizyty w pierwszej lepszej cukierni z roladami ...

dawno temu

Kurczak faszerowany

... wydaje się, że mięso nie może dobrze smakować w połączeniu z innym mięsem. Okazuje się jednak, że kurczak nadziany drobiowymi podrobami, wołowiną, wieprzowiną albo cielęciną to naprawdę niezwykle dobry ...

dawno temu

Potrawy z mięsa mielonego

... wersji takie miękkie nadzienie z drobiu czy wieprzowiny dobrze jest zastosować także jako farsz do cannelloni i napełnione rurki polać ulubionym sosem np. grzybowym czy brokułowym.Mięsne nadzienie ...

dawno temu

Co warto jeść, aby mieć zdrowe i białe zęby

... , tytoń ma szkodliwy wpływ na błonę śluzową jamy ustnej. By zachować zdrowe, ładne zęby, warto ograniczyć węglowodany. Jeść pieczywo ciemne, gruboziarniste, surowe jarzyny. Źródło: informacja prasowa Bartosz Karut ...

dawno temu

Dieta grupy krwi AB

... ? Osoby ze wskazaną grupą powinny sięgać po baraninę, jagnięcinę, mięso indycze, jednak powinny unikać kurczaka, dziczyzny, wieprzowiny i wołowiny. Zaleca się również zastępowanie oleju słonecznikowego ...

dawno temu

Indyk z pieczarkami

... wahającego się między drobiem a wieprzowiną. Indyk bardzo dobrze sprawdza się także w różnego rodzaju wyrobach, jak na przykład pieczeniach albo nawet pasztetach. Równie dobrze jest na jego bazie ...

dawno temu

Owoce a karmienie piersią

... gotowane lub pieczone,mięso: mięso białe, chuda wieprzowina, chuda jagnięcina, mięso grillowane lub duszone,tłuszcze: masło, oliwa z oliwek, olej rzepakowy,słodycze: w ograniczonych ilościach,zioła: polecane ...

dawno temu

Ryby w diecie

... rozpuszczalnych w tłuszczach. Dlaczego ryby są bezpieczniejsze dla dzieci niż mięso wieprzowe lub wołowina? W wieprzowinie i w wołowinie ilość tłuszczu jest podobna do ilości tłuszczu znajdującej się w mięsie ...

dawno temu

Kuchnia arabska

... z diety wieprzowiny. Jest to przede wszystkim skutek zakazu religijnego, chociaż rodziny chrześcijańskie rzadko sięgają po ten gatunek mięsa, gdyż nie wykształciła się tradycja jego przyrządzania ...

dawno temu

Naleśnik Lumpia z Filipin

... być przyrządzane przed zawinięciem w ciasto. A oto prosty i ciekawy przepis: Składniki: 3 łyżki kukurydzy,winogrono bez pestek,olej,2 ząbki zmielonego czosnku,2 szalotki, mielone,wieprzowina, kurczak ...

+ Pokaż więcej