Ponadczasowe gołąbki – jakie Ty wybierasz?

... Tradycyjne gołąbki – kto ich nie lubi? To proste w wykonaniu danie złożone z ryżu i mięsa owiniętych w liście kapusty, to potrawa, która smakuje wyśmienicie, a sztuka jej przyrządzenia wcale ... będziemy: 2 woreczki ryżu 1,2 mięsa mielonego 1 ...

dawno temu

Desery z alkoholem

...   Alkohol często jest dodatkiem do wykwintnych mięs czy aromatycznych potraw na bazie ryżu lub kapusty. A co myślcie o wykorzystaniu kilku kropli „procentów” wkomponowanych w słodki deser? Taki pomysł na pewno mile zaskoczy Waszych gości. Dziś ...

dawno temu

Kuchnia brazylijska

... Znudzeni ciągłym jedzeniem na przemian kotleta schabowego z ziemniakami i kiszoną kapustą możemy mieć ochotę na poznawanie nowych kuchni świata. Duża dostępność świeżych i nieraz bardzo egzotycznych ... imigracyjnych z Włoch i Niemiec. Potrawy ...

dawno temu

Gąska na staropolskim stole

... w naszym kraju już w XVII wieku, można było je spotkać niemal w każdym gospodarstwie. Pieczeń z gęsi z jabłkami lub gruszkami z dodatkiem modrej kapusty, wędzone półgęski, smalec z gęsi, pasztety ... na największych bankietach. Gęś po ...

dawno temu

Pierogi z kaszą gryczaną - i ruskie mają konkurencję

... Uwielbiam pierogi, a wy? Pyszne są ruskie, z kapustą, ale te z kaszą gryczaną mają wyjątkowy smak, smak dzieciństwa. Przygotowuję je zawsze, gdy mam ochotę powspominać młode, beztroskie lata. Ich zapach przenosi mnie do domu babci i czasu, kiedy ...

dawno temu

Jak zrobić hot doga?

... . stopni do momentu kiedy ser się rozpuści. Krok 5 W tym czasie przygotuj surówkę z kiszonej kapusty. Możesz do niej wkroić cebulę i marchewkę. Krok 6 Jak zrobić hot doga? Teraz już wiesz. Kiedy domowe hot dogi się upieką, włóż do nich kapustę, ...

dawno temu

Angielska kuchnia: trifle

... Mieliśmy już danie główne, była sałatka, pora więc na deser. Dziś przyrządzimy klasyczny angielski przysmak deserowy, a mianowicie trifle. ... Mieliśmy już danie główne, była sałatka, pora więc na deser. Dziś przyrządzimy klasyczny angielski ...

dawno temu

Różne rodzaje sałaty

... bardzo różne zastosowania. Cykoria ma lekko gorzkawy smak i jest świetnym dodatkiem do sałatek. Rukola ma lekko pieprzny smak i świetnie smakuje z twarogiem i jajkami. Najpopularniejsza w Polsce ... jest sałata masłowa, która dodawana jest do ...

dawno temu

Danie z tuńczykiem

... . Sałatka z tuńczykiem – świetnie będzie smakować, jeśli tę rybę zestawimy z ryżem i warzywami. Możemy tu użyć np. kukurydzę w puszce, zielony groszek i czerwoną fasolkę. Dla osłodzenia smaku świetnie ...

dawno temu

Najciekawsze jesienne potrawy!

... spędzać chłodne popołudnia i wieczory w domach. Przygotowałaś już na ten moment swoją kuchnię i przepisy? A może potrzebujesz nowych, świeżych pomysłów na jesienne potrawy? Oryginalna sałatka z granatem ... Granaty, podobnie jak kiwi czy ...

dawno temu

Dressingi majonezowe – PRECZ z monotonią

... i świeżo zmielony czarny pieprz. Doskonały do sałatki z tuńczyka, sałatki z łososiem, jak i innych sałatek rybnych i ryżowych. Sos cesarski 200ml majonezu,100ml śmietany 18%,8 kaparów w occie,1 ... został stworzony do sałatki cesarskiej (bądź ...

dawno temu

3 wiosenne przepisy z rzodkiewką w roli głównej

... . Sprawdź, jakie dania przygotujesz z wykorzystaniem zdrowej rzodkiewki. Sałatka z rzodkiewki, rzepy i selera Ta chrupiąca sałatka stanowi doskonały dodatek do wielu wiosennych propozycji obiadowych ...

dawno temu

Wino do potraw

... ? Sałatka warzywna– można ją przyrządzić, wykorzystując ziemniaki, ogórki konserwowe, paprykę czerwoną, jajka na twardo, natkę pietruszki, oliwki oraz aromatyczne przyprawy w postaci koperku ... . Składniki mieszamy i dodajemy kilka łyżeczek ...

dawno temu

Zielony groszek

...  i odciśnięte z nadmiaru płynu ogórki kiszone, jabłko, czerwoną fasolę, kukurydzę z puszki i oczywiście groszek. Dobierane proporcje zależą od efektu jaki che się uzyskać. Jeśli więc sałatka ma być delikatna ... Najbardziej popularną sałatką z ...

dawno temu

Właściwości kminku

... to jednak mistrzów kuchni od dodawania go do szeregu różnych potraw czy nawet chlebowych wypieków. Czym zasłużyła się ta aromatyczna przyprawa, że jest składnikiem wielu dań na bazie mięsa czy nawet sałatek.  ... to jednak mistrzów kuchni od ...

dawno temu

Jadalny kaktus

... Soki, alkohol, sałatki – to wszystko można przyrządzić z kaktusa. Nie z tego, co rośnie na oknie, a ze specjalnych, jadalnych odmian. Popularny w Meksyku i Australii (kaktus uznawany ... to u nas rzadkość, więc nie pozostaje nam nic innego, jak ...

dawno temu

Jak zrobić kapuśniak?

... poniższego przepisu. Zaoszczędzisz nie tylko nieco kalorii, ale i pieniędzy na drugie danie, bo ten kapuśniak jest bardzo pożywny! Składniki, których potrzebujesz: ¼ białej kapusty,kawałek pora,2 ... to wykonać? Krok 1: Mięso umyj i pokrój na ...

dawno temu

Zupa z porów - witaminy kontra mróz

... Zupa z porów to jedno z najodpowiedniejszych dań na zimowe mrozy. Pory mają wiele cennych dla nas witamin, dlatego warto jeść je pod każdą postacią. Surówka czy sałatka to propozycje na zimno, ale jeśli chcemy porządnie się rozgrzać potrzebujemy ...

dawno temu

Lato z mozarellą

... Mięciutki i lekko słonawy serek mozarella świetnie nadaje się do sałatek, ale warto wypróbować go także w zestawieniu z mięsem, czy makaronem. Jego główną zaletą jest to, że wysubtelnia smak dań. ... Mięciutki i lekko słonawy serek mozarella ...

dawno temu

Przepis na pasztet domowy

... dodatkami: grzybami, borówkami, żurawiną. Dla wegetarian lub osób preferujących zdrową żywność stworzono receptury na pasztet z soczewicy i marchewki, selera, fasoli. ... dodatkami: grzybami, borówkami, żurawiną. Dla wegetarian lub osób ...

dawno temu

Zupa z ziemniaków

... . Gęste, pełne pożywnych składników i o sobie tylko właściwym smaku zachwycają turystów. Podobnie jest z podlaską zarzucajką. Ta zupa ziemniaczana z kapustą to nie lada rarytas dla podniebienia ... 30 dag kiszonej kapusty 5 dag słoniny 2 łyżki ...

dawno temu

Szałwia w twojej kuchni!

... W naszej kuchni używamy wielu różnych przypraw. Jedne pasują bardziej do mięsa, inne do zup czy sałatek. Najczęściej kierujemy się walorami smakowymi, nie zastanawiając się nad ich wartościami ... się z wyrazistymi w smaku potrawami. Gatunków ...

dawno temu

Gdzie jest wiza?

... . Smakowicie parują potrawy w garkuchniach. Kury uciekają w popłochu przed rowerzystami. Wszędzie unosił się zapach fasoli. ... łapiemy lokalny busik do La Paz. Siedzenia pojazdu przystosowane są do wzrostu Indian, więc spędzamy podróż trzymając ...

dawno temu

Właściwości cebuli

... , więc warto się przekonać do jej jedzenia, jeśli nie w czystej postaci, to chociaż jako dodatek do pożywnych sałatek czy pieczonych mięs.   ... się przekonać do jej jedzenia, jeśli nie w czystej postaci, to chociaż jako dodatek do pożywnych ...

+ Pokaż więcej