Jak ograniczyć spożycie soli?

... (pierwiastka obecnego w soli) nie jest wskazany dla naszego organizmu, jest potrzebny dla prawidłowego skurczu mięśni, stymulacji nerwów a także dla prawidłowego funkcjonowania nadnerczy. Chlorek sodu zawarty w soli wspomaga produkcję kwasów ...

dawno temu

Co jeść, żeby zajść w ciążę?

... Płodność jest związana z naszą dietą. Jedzenie organicznych warzyw, wystrzeganie się żywności przetworzonej, dostarczanie swojemu organizmowi pełnoziarnistych węglowodanów i wartościowego białka ... białka i tłuszcze nienasycone. Zaleca się też ...

dawno temu

Zdrowo jeść: bo kaszę da się lubić!

... na jej wykorzystanie w potrawach.   Dla tych, którzy nie mogą się do niej przekonać w czystej postaci, alternatywną jest przyrządzenie babki ziemniaczanej z kaszą gryczaną i serem – Raspberries and Cream ...

dawno temu

Rodzaje jajek

...   Już za kilka tygodni na stole każdego zagości cały asortyment potraw. Kiełbaski, żurek, babki drożdżowe, makowce i oczywiście jajka. Bez nich wielkanocny posiłek jest jakby niekompletny. Jakie ... Już za kilka tygodni na stole każdego zagości ...

dawno temu

6 nietypowych gatunków fasoli

... diety w białko i minerały, a potrawy na bazie fasoli, zwykle są mocno rozgrzewające.   Fasola Pinto – atrakcyjna wizualnie fasola, której nazwa pochodzi od bordowych kropeczek, którymi jest pokryta ... – sałatek i zup. Fasola Adzuki– pochodząca ...

dawno temu

Jak powstrzymać chęć sięgania po słodycze?

... , zawierające wszystkie składniki potrzebne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania – dzięki temu nie będzie domagał się już cukru. Słodycze zamień na warzywa i owoce, zjadaj także produkty bogate w białko ...

dawno temu

Przyczyny niedoboru witamin i składników mineralnych

... Witaminy są bardzo ważnym składnikiem naszego pożywienia, dlatego codziennie powinny być dostarczane organizmowi. Ich brak może spowodować pogorszenie samopoczucia oraz spadek energii na skutek zaburzeń w prawidłowym metabolizmie białek, ...

dawno temu

Racjonalne odżywianie - piątkowe menu

... niezbędnych składników odżywczych. Codziennie powinniśmy spożywać warzywa i owoce oraz produkty zawierające białko zwierzęce (produkty mięsne, przetwory mleczne, jajka, ryby). Przykładowe menu na dziś znajdziecie poniżej. Jadłospis uwzględnia ...

dawno temu

Dziecko nie chce pić mleka

... szkodzi. Uczulenie na mleko jest dość powszechną przypadłością. Białko mleka krowiego jest silnym alergenem. Dzieci karmione sztucznie szybciej reagują na alergeny. Karmienie piersią opóźnia reakcję ... , w których mogą być śladowe ilości mleka ...

dawno temu

Witaminy przed ciążą

... , przeciwutleniacze, do których zaliczają się witaminy A, C i E. Oprócz tego, kobieta powinna zapobiegać niedoborom mikroelementów, takich jak żelazo, cynk, mangan, białko, wapń. Witaminy i minerały w ciąży to podstawa zdrowej diety. ... ...

dawno temu

Zdrowe lody dla ochłody

... są lekkostrawne i mogą być spożywane przez niemal każdego. Nawet osoby uczulone na białko mleka krowiego, które nie mogą jeść tradycyjnych lodów śmietankowych, mogą raczyć się lodami wodnymi, czyli tak zwanymi sorbetami. ... są lekkostrawne i ...

dawno temu

Pomóż wątrobie przetrwać święta

... mazurki i babki, tłusta pieczeń, pasztet, sałatka z majonezem, żurek z białą kiełbasą, jajka pod wieloma postaciami. Tylko co na to nasza wątroba? ... , wędlina z różnych gatunków mięs, pieczeń, żurek i wypieki - babki, mazurki, serniki. ...

dawno temu

Wakacje. Nasze włosy są w potrzebie!

... słoneczne, oprócz pozytywnego, wręcz magicznego oddziaływania na nasze samopoczucie, szkodzą keratynie, czyli białku budującemu nasze włosy. ... słoneczne, oprócz pozytywnego, wręcz magicznego oddziaływania na nasze samopoczucie, szkodzą ...

dawno temu

Kochanego ciałka...

... Wielkanoc wielu z nas kojarzy się z suto zastawionym, według tradycji, stołem i ukochanymi (mniej lub bardziej) ludźmi wokół. Pieczemy babki, mazurki, przekładańce, pichcimy kiełbasy, jaja ... świątecznych potraw. Jeszcze kawałeczek szyneczki i ...

dawno temu

Jesz mało chleba? Sprawdź, czy warto to zmienić...

... Pieczywo jako jeden z podstawowych produktów spożywczych jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, mających znaczny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Zawartość węglowodanów, białek, tłuszczu ...

dawno temu

Rolada z indyka

... i wegetariańskiej bardzo często nie wyobrażamy sobie obiadu bez chociażby kawałka mięsa. Prawdziwi smakosze zwierzęcego białka prześcigają się w pomysłach na to, w jaki sposób je przygotować, by było jeszcze lepsze ... z indykaMięso indyka jest ...

dawno temu

Dieta wegetariańska

... od wegetarian niemałej wiedzy na temat komponowania posiłków w taki sposób, aby zapewnić organizmowi wszystkie potrzebne składniki odżywcze, czyli pełnowartościowe białko, żelazo, czy witaminę B12 ... i może niekorzystnie wpływać na organizm. ...

dawno temu

Dieta 1000 kalorii. Skuteczna?

... jest, aby przy tak zaostrzonym rygorze dostarczać organizmowi potrzebnych składników odżywczych, jak witaminy, białko i węglowodany, a także tłuszcze. Jak i co jeść, aby skutecznie zastosować dietę 1000 kalorii ... jest, aby przy tak zaostrzonym ...

dawno temu

Co jeść, aby przytyć?

... stosować zasady zdrowego odżywiania oraz trening siłowy. Pomocne będą ćwiczenia na siłowni oraz dieta dla zdrowia. W codziennym jadłospisie powinny znaleźć się tłuste zdrowe ryby morskie, produkty bogate w białko oraz produkty zbożowe. ... ...

dawno temu

Jakie właściwości mają orzechy?

... w błonnik, białko i nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki bogactwu mikroelementów orzechy zmniejszają ryzyko ataku serca lub choroby naczyń wieńcowych. ... odzyskać równowagę psychiczną. Orzechy wpływają korzystnie na siłę organizmu, gdyż są ...

dawno temu

King Kong, reż. Peter Jackson

... Film trwa ze trzy godziny. Intensywne sceny walk z tyranozaurami to nieliczne rodzynki w tej wielkiej, zapychającej babce piaskowej, jaką jest nowe dzieło Petera Jacksona. Jeśli reżyser nie potrafił ... z tyranozaurami to nieliczne rodzynki w ...

dawno temu

Produkty zbożowe – dlaczego są ważne?

... temu zapewniamy sobie solidną dawkę witamin, minerałów, węglowodanów i zdrowego białka. Trzeba jednak wiedzieć, które produkty zbożowe wybierać. ...

dawno temu

Kobiety bez granic

... 40 lat temu nasze babki, matki i ciotki większą część swojego życia spędzały w tym samym mieście. Dziś z wyjątkową łatwością przemieszczamy się z jednej wielkomiejskiej dżungli do drugiej ... 40 lat temu nasze babki, matki i ciotki większą część ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść soję?

... tu pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B, pierwiastki mineralne oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Dlatego nie dziwi fakt, że zainteresowanie tym produktem sukcesywnie wzrasta.   ... tu pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B, ...

+ Pokaż więcej