Świąteczne pierogi po krakowsku. Rozwiązanie konkursu!

... garnek z wodą, dodajemy do niego odrobinę oleju i soli. Gotujemy pod przykrywką. W tym czasie wałkujemy na możliwie najcieńszy placuszek ciasto, wykrawamy spore kółeczka szklanką i nakładamy ...

dawno temu

Właściwości kiwi

... potrawie wyrazistości i koloru. I tak należy tu powiedzieć przede wszystkim o niezwykle smacznym musie z kiwi, napojach tworzonych z jego soku czy marmoladach. Oprócz tego owoc ten dodawany jest do sałatek, ciast, jogurtów, placuszków i ...

dawno temu

Marchewka z groszkiem

... albo placuszki. Jednakże piękna opalenizna to nie jedyna zaletajedzenia marchwi. Zawarte w niej witaminy i minerały wzmacniają naszą skórę i włosy, a nawet przyczyniają się do oczyszczenia krwi. Znane ...

dawno temu

Naleśniki bez jajek

... artykuł. Pomysły na naleśnikiDania przypominające współczesne naleśniki znane są już od tysięcy lat. To właśnie placuszki tego typu wypalane nad ogniem stanowiły pierwowzór dobrze nam dziś znanego ...

dawno temu

Wigilia na Ukrainie

... się połączą. Roztapiamy na patelni resztę masła i smażymy okrągłe placuszki. Nie smażą się długo – gdy z obu stron będą miały złocisty kolor, powinny być gotowe. Bliny podajemy z kwaśną śmietaną, lub z konfiturą. ...

dawno temu

Przepisy z twarogiem

... Polski określanych mianem klusek z twarogiem. Jednym z dań diety proteinowej są natomiast dietetyczne placuszki twarogowe z dodatkiem otrębów i jajka. Zdecydowanie mniej dietetyczne są dobrze znane ...

dawno temu

Leczo z cukinii

... dla osób odchudzających się, wegetarian i dzieci. Cukinia spożywana jest pod wieloma postaciami. Do znanych i lubianych dań z cukinii zaliczyć można zapiekankę, placuszki czy potrawkę z cukinii. Warzywo ...

dawno temu

Przepisy na dipy

... , a nawet grillowane warzywa takie jak np. pokrojone w paseczki bakłażany czy cukinie.  Dip czosnkowy podkreśli także smak mięsa np. pieczonych skrzydełek z kurczaka czy jajecznych placuszków z warzywami ...

dawno temu

Piękne usta

... szybkie ustąpienie tej przykrej dolegliwości. Najlepszym źródłem ryboflawiny są produkty pełnoziarniste, warzywa strączkowe, przetwory mleczne, orzechy, a także wątróbka i jaja. Szczególnie bogate ...

dawno temu

Dieta a okres

... nastrój, a w skrajnych przypadkach anemię. Zapotrzebowanie na żelazo wzrasta w czasie ciąży oraz podczas okresu. 
Oprócz produktów zawierających żelazo (m.in. wątróbka, czerwone mięso, szpinak, buraki ...

dawno temu

Dieta dla mocnych i zdrowych paznokci

... wszystkich witamin z grupy B są drożdże piwne. Duże ilości biotyny znajdują się także w wątróbce, orzechach i produktach pełnoziarnistych. Wiele kobiet, chcąc poprawić wygląd swoich paznokci, stosuje specjalne ...

dawno temu

Styl życia a zdrowie

... możliwa będzie odpowiednia profilaktyka oraz pielęgnacja skóry. Jak dbać o cerę? Jedz jak najwięcej zielonych warzyw bogatych w kwas foliowy. Wzbogać dietę w ryby, orzechy i wątróbkę, które zawierają ...

dawno temu

Anemia w ciąży

... ilość żelaza w pożywieniu lub suplementach diety. Źródło żelaza to: mięso wołowe, drób, wątróbka, ryby, żółtka jaj, ciemnoczerwone warzywa, zielone warzywa (brokuły, szpinak), rośliny strączkowe, soja ...

dawno temu

Najdziwniejsze potrawy świata

... jest jedzenie różnego rodzaju podrobów. Wystarczy wspomnieć zupę flaczki, ozorki wieprzowe, wątróbkę, móżdżek lub żołądki. Niektóre z nich zjadamy nieświadomie, rozsmakowując się chociażby w parówkach albo kaszance. ...

dawno temu

Anemia u dzieci

... lekarz przepisuje kropelki i syropy, a dzieci starsze dostają tabletki. Dieta na anemię powinna być bogata w produkty zawierające żelazo. Pierwiastek ten znajduje się w mięsie, podrobach (np. w wątróbce ...

dawno temu

Smaki Jamajki

... placuszki kukurydziane. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, ½ szklanki mąki kukurydzianej, 2 łyżki brązowego cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka soli, 4 łyżki zimnego masła ...

dawno temu

Jak powinien odżywiać się biegacz amator?

... się męczysz, masz szybsze tętno, spada Twoja naturalna odporność i energia. Żelazo znajdziesz w czerwonym mięsie, wątróbce, jajkach, zielonej pietruszce, fasoli, grochu, soi, krewetkach i brokułach ...

dawno temu

Ciąża – jak odpowiednio się do niej przygotować?

... , dlatego unikaj jej nadmiaru w diecie. Nie stosuj preparatów witaminowych z jej dodatkiem, a jeśli lubisz zajadać się wątróbką, teraz znacznie ogranicz ją w diecie. Nie eliminuj jednak witaminy A całkowicie ...

dawno temu

Jedzenie cebuli

... , ale także w medycynie naturalnej. Można ją jeść na surowo, np. dodając ją do sałatek, surówek lub świeżych pomidorów, w postaci smażonej, np. z wątróbką albo jako cebulę w panierce, marynowaną z grzybami ...

dawno temu

Jak zachować młodość?

... foliowy (pieczywo pełnoziarniste, kasza gryczana, wątróbka drobiowa, szpinak, fasola, brokuły, buraczki, pomarańcze). Panie, które przekroczyły trzydziestkę zaczynają mieć problemy z wagą. To normalny ...

dawno temu

Doktor Kousmine

... być zbyt długi. Raz w tygodniu dr Kousmine proponuje mięso, np. wątróbkę, rybę lub jakieś inne chude mięso – oczywiście bez smażenia na tłuszczu. PodwieczorekMiałoby się ochotę na sernik lub szarlotkę ...

dawno temu

Produkty zakazane w ciąży

... surowych jaj (zakazane potrawy: tatar, desery i domowe majonezy z surowych jaj, jaja gotowane na miękko, sadzone lub lekko ścięta jajecznica). W ciąży nie wolno jeść także wątróbki, która zawiera ...

dawno temu

Dieta w ciąży najlepsza dla Ciebie

... (odpowiadają za budowę m.in. siatkówki oka), a nie syntetyzowane przez organizm człowieka. Dostarczą również porcji witaminy D, która wspomaga wchłanianie wapnia. Nie jedz wątróbki, ze względu na dużą ...

dawno temu

Paznokcie powiedzą prawdę o twoim zdrowiu

... Jest sygnałem, że cierpisz na niedobór żelaza, co prowadzi prosto do anemii. Niedobór żelaza zniwelujesz zjadając większe ilości wątróbki, szpinaku, natki pietruszki oraz buraków, sałaty ...

+ Pokaż więcej