Sos do mięsa

... . Przepis na sos do mięsa 37086 Jednym z najprostszych sposobów na podkreślenie smaku drobiu jest przygotowanie sosu koperkowego.. Wystarczy, że razem z mięsem podsmażysz cebulę i dwa ząbki czosnku ...

dawno temu

Trochę bekonu na naszych talerzach

... Guacamole to najprościej mówiąc meksykański sos przyrządzany na bazie awokado. Oprócz tego owocu należy również dodać sól oraz limonkę. W niektórych przepisach używa się także pomidorów, cebuli, czosnku ...

dawno temu

Przechowywanie jedzenia

... takie jak ziemniaki, cebula, czosnek są mniej podatne na zepsucie, dlatego właściwe jest ich przechowywanie w kuchni. Tam też możesz trzymać niedojrzałe banany, brzoskwinie lub awokado. Pieczywo ...

dawno temu

Przesolone

... jak pomarańcze i banany: są one bogate w potas, który ogranicza szkody wyrządzone przez sól - obniża ciśnienie krwi. Tym, którym „nie w smak” niedosolone dania, proponuję, by spróbowali zastąpić częściowo sól przyprawami: czosnkiem, pieprzem, ...

dawno temu

Dlaczego akurat dieta śródziemnomorska?

... czosnku i cebuli, które obniżają ciśnienie krwi i mają działanie przeciwbakteryjne. W porównaniu z mieszkańcami Europy centralnej i wschodniej, mieszkańcy basenu morza śródziemnego jedzą mało mięsa ...

dawno temu

Jesienne przeziębienia? Nie daj się im!

... na kondycję skóry, włosów i paznokci. Warto sięgnąć także po selera, patisony, kabaczki, pietruszkę, czosnek czy cebulę. Warzywa można jeść na różne sposoby, dzięki czemu posiłki staną się bardziej ...

dawno temu

Bazylia w kuchni

... przyprawami takimi jak np. czosnkiem, estragonem czy szałwią. W kuchni szczególnie chętnie stosowany jest olejek bazyliowy, który można wykonać samodzielnie w domu. Wystarczy zalać świeże listki bazylii olejem słonecznikowym, by uzyskać ...

dawno temu

Przyrządzanie ośmiornicy

... można dodać także do wody liść laurowy, szalotkę czy łodygi selera naciowego. Dzięki temu mięso będzie bardziej aromatyczne. Ośmiornicę zwykle gotuje się w wodzie zakwaszonej octem i przyprawionej czosnkiem ...

dawno temu

Makaron cannelloni - przepisy

... można dodać poszatkowaną, zeszkloną cebulkę, suszone pomidorki czy ostrą paprykę, a całość doprawić słodkim chili, czosnkiem i natką pietruszki. Do takiego nadzienia najlepiej pasować będzie sos pomidorowy ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Smaki Francji - kulinarna podróż po kraju wina i sera

... może spróbować gotowanych, smażonych lub pieczonych ślimaków - najlepiej w towarzystwie czosnku, natki pietruszki i lokalnego wina, koniecznie białego. Kasztanowy zawrót głowy Francuskich rarytasów ...

dawno temu

Czy nadwaga jest mi pisana? List do Dietetyka

... o rośliny strączkowe. Taki pasztet można zjeść sam bądź z dodatkiem pieczywa pełnoziarnistego. 23710Pasztet z soczewicy 500g czerwonej soczewicy, 2 słodkie marchewki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku ... . Zetrzeć imbir i wycisnąć czosnek. Całość zalać ...

dawno temu

Witamina C - nie tylko na przeziębienie

... , papryce, pomidorach, brokułach, cebuli, sałacie i ziemniakach. Należy pamiętać, że witamina C jest substancją bardzo nietrwałą, wrażliwą na działanie światła i wysokiej temperatury. Dlatego też warzywa ...

dawno temu

Kwas foliowy

... , takie jak: szpinak, sałata, kapusta, natka pietruszki, szparagi, brokuły, kalafior, papryka, a także kiełki pszenicy i otręby pszenne. Wśród owoców dużą zawartością witaminy B9 wyróżniają się pomarańcze. Bardzo ...

dawno temu

Jak zmienić dietę? List do Dietetyka

... wodą dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, obrane ze skórki pomidory, marchew oraz podzielone na różyczki brokuły. Po 15 minutach wyjmujemy warzywa i do otrzymanego, gorącego bulionu wkładamy płat ...

dawno temu

Rozwój mózgu dziecka i składniki odżywcze ważne dla tego procesu

... . Poza suplementacją warto także wkomponować w dietę produkty bogate w kwas foliowy, takie jak: zielone warzywa liściaste, brokuły, kalafior, bób, buraki, pomarańcze czy groch. Istotne, aby dieta mamy ...

dawno temu

Organ nieużywany zanika, tak mówią

... . W ogóle czosnek! Błogosławiona jesteś naturo za ten wykwintny smak. Wszystko jadam z czosnkiem: sałatkę arbuzowo-pekińską, makaron (gorący makaron z zimną oliwą, czosnkiem i solą, wskaż mi inną równie ...

dawno temu

Do koszyka wrzucaj zdrowie

... chroni skórę przed wolnymi rodnikami przyspieszającymi proces starzenia. Wzmacnia barierę ochronną naskórka, pomaga w magazynowaniu wody w skórze i nawilża ją. Grecy słyną również z uwielbienia czosnku ... , bo ten polepsza ich odporność na ...

dawno temu

Zminimalizować ryzyko nowotworów

... obniżysz o 35% ryzyko raka żołądka. Lekko pieczące podniebienie substancje zawarte w rzodkiewkach neutralizują kancerogeny, ponadto warzywa te, wraz z brokułami, zwalczają Helicobacter pylori - bakterię ...

dawno temu

ABC cery naczynkowej

... , porzeczki, cytrusy) oraz K (szpinak, brokuły, oleje).Enzymatyczny piling - złuszcza i usuwa obumarłe komórki. Niewskazany jest natomiast tradycyjny piling mechaniczny, który może podrażnić skórę i uwydatnić ...

dawno temu

Inteligencja zależy od odżywiania

... i roztargnienie. Produkty bogate w kwas foliowy to: sałata, szparagi, soczewica, brokuły, kalafior, mąka z pełnego przemiału, kiełki pszenicy, szpinak, ziarno soi, żółtko jajek. Makroelementy Wapń ...

dawno temu

Dziecko na dwa domy

... , każe sprzątać w pokoju, zabrania wielu rzeczy, karmi brokułami, kładzie spać, zmusza do mycia zębów i tak dalej. Tata staje się idolem, bo z tatą spędza się miło czas, chodzi na pizzę, to w zasadzie ...

dawno temu

Zanim bocian przyleci – vademecum przygotowań do ciąży

... wszystkich. Znajdziesz je głownie w zielonych warzywach takich jak: sałata, brokuły, brukselka, szpinak, kapusta włoska, szparagi czy kalafiory. Jednak mimo najlepszych wysiłków twoja dieta wciąż może zawierać zbyt małe ...

dawno temu

Pietruszka zamiast chlorelli? 8 polskich odpowiedników egzotycznych superfoods

... pietruszki, szpinaku czy brokuły mają podobne działanie. Można je jeść w każdej postaci. Koktajl z natki pietruszki z bananem będzie prawdziwą witaminową bombą. Miód manuka/miód polski Miód manuka ...

dawno temu

Chroń oczy przed monitorem!

... cytrusowych, truskawkach, kiwi; Flawonoidy – w winogronach, śliwkach, brokułach; Likopen – w pomidorach, czerwonych grejpfrutach.Życie w pośpiechu nie zawsze jednak pozwala nam na to, aby dostarczyć ...

+ Pokaż więcej