Do koszyka wrzucaj zdrowie
MAGDALENA TRAWIŃSKA • dawno temuGdy zmienisz swoje przyzwyczajenia żywieniowe, twój organizm już po kilku miesiącach wyciągnie z tego korzyści. Mieszkańcy różnych kontynentów od lat pracują nad idealną dietą, która dostarczyłaby organizmowi niezbędnych składników. Jeśli nie wiesz, co jest naprawdę zdrowe i potrzebne organizmowi, możesz wziąć przykład z innych...
Jedzenie to nie tylko rozkosz dla podniebienia, ale i sztuka zaopatrywania organizmu w niezbędne składniki. Jeśli mądrze się nią posługujesz, masz szansę cieszyć się dobrym zdrowiem przez długie lata.
Już Hipokrates zauważył, że zdrowie w dużej mierze zależy od pożywienia. Prowadzone od dwudziestu lat na całym świecie badania naukowców potwierdzają to, co zaobserwowali już starożytni i udowadniają, że żywność bierze czynny udział w tworzeniu systemu odpornościowego organizmu. Wkładając produkty do koszyka sama decydujesz o swoim zdrowiu, samopoczuciu, formie i urodzie. Świetna kondycja, wygląd twojej cery, znakomity humor, a nawet apetyt na miłosne igraszki – wszystko to może zależeć od właściwego jadłospisu. Wychodząc z założenia, że pożywny posiłek jest lepszy niż recepta, zacznij zwracać baczniejszą uwagę na to, co kupujesz w sklepie i co jesz. Gdy zmienisz swoje przyzwyczajenia żywieniowe, twój organizm już po kilku miesiącach wyciągnie z tego korzyści. Mieszkańcy różnych kontynentów od lat pracują nad idealną dietą, która dostarczyłaby organizmowi niezbędnych składników. Jeśli nie wiesz, co jest naprawdę zdrowe i potrzebne organizmowi, możesz wziąć przykład z innych i komponować swój jadłospis z głową:
Australijczycy – Unikają smażenia. Dlatego tak popularne jest u nich barbecue. Podczas grillowania ryb, krewetek i bogatego w białko mięsa z kangura, cały zbędny tłuszcz wycieka.
Do koszyka wrzuć chude mięso, bo ma dużo łatwo przyswajalnego żelaza oraz krwiotwórczej witaminy B12 i bezcennych aminokwasów.
Dodatkiem do mięsnych potraw jest w Australii ciemny, dziki ryż, który jest źródłem błonnika, wapnia, minerałów i witamin. Dzięki takiej diecie u starszych osób przypadki wylewów, zawałów i osteoporozy są rzadkością.
Do koszyka wrzuć bogaty w błonnik dziki ryż, bo usprawnia trawienie.
Eskimosi – Używany w medycynie ludowej Eskimosów olej z wątroby rekina grenlandzkiego ma działanie przeciwnowotworowe, ogólnowzmacniające i wspomagające układ odpornościowy.
Do koszyka wrzuć tran (do nabycia w kapsułkach), a ochronisz się przed chorobami serca i problemami układu krążenia. Tran zawiera duże ilości witamin A i D. Pomaga w stanach rekonwalescencji, w przewlekłych zakażeniach oraz w czasie chemio i radioterapii.
Finowie – Dodawana do mięs i spożywana na surowo, popularna w Finlandii czarna jagoda hamuje zaćmę, poprawia ostrość wzroku, a nawet zdolność widzenia w ciemności.
Do koszyka wrzuć jagody, ponieważ są bogate w witaminę C i prowitaminę A, wzmacniają naczynia włosowate, zapobiegają pękaniu naczynek na twarzy i powstawaniu żylaków na nogach.
Francuzi – Codziennie piją czerwone wino. Lampka, serwowana do obiadu, zapobiega tworzenia się obrzęków i miażdżycy. Działa przeciwzapalnie.
Do koszyka wrzuć czerwone wino - ma ono właściwości przeciwutleniające, neutralizuje wolne rodniki, przeciwdziała rozwojowi nowotworów, a także pozytywnie wpływa na serce.
Grecy – Do wielu potraw smażonych, pieczonych, a także do surówek dodają oliwy z oliwek, która zapobiega chorobom serca.
Do koszyka wrzuć oliwę z oliwek, bo zawarte w niej nienasycone kwasy tłuszczowe usprawniają układ krwionośny. Pełna witamin i antyutleniaczy chroni skórę przed wolnymi rodnikami przyspieszającymi proces starzenia. Wzmacnia barierę ochronną naskórka, pomaga w magazynowaniu wody w skórze i nawilża ją.
Grecy słyną również z uwielbienia czosnku, bo ten polepsza ich odporność na infekcje, działa bakteriobójczo, zapobiega przeziębieniom i grypie.
Do koszyka wrzuć czosnek. Zawarta w nim alicyna pomaga obniżyć ciśnienie we krwi, minimalnie rozszerza naczynia krwionośne, dzięki czemu krążenie krwi jest usprawnione. Redukuje poziom cholesterolu i chroni przed chorobami układu krążenia. Wysoka zawartość potasu przeciwdziała nadciśnieniu.
Hindusi – Nie grozi im przeziębienie, katar czy kaszel. Do herbaty dodają utartego imbiru, kawałka kory cynamonu, skórki z cytryny i miodu.
Do koszyka wrzuć imbir, cynamon, cytrynę i miód – ta mieszanka uodparnia organizm na infekcje. I nie tylko. Wzmaga także potencję, ponieważ aromatyczny miks jest doskonałym afrodyzjakiem.
Kanadyjczycy – Owoce krzewu aronii są znakomitym źródłem cennych substancji: witamin, karotenu, manganu, miedzi, boru, kobaltu oraz błonnika i pektyn. Dlatego są częstym składnikiem ich menu. W dużych ilościach, także pod postacią dżemów, soków i sosów, owoce aronii spożywają chorzy na raka, ponieważ zmniejszają uboczne działanie leków przeciwnowotowrowych i łagodzą skutki radioterapii.
Do koszyka wrzuć aronię, bo ułatwia pracę układu pokarmowego, usuwa toksyny, a w szczególności metale ciężkie, takie jak ołów, które gromadzą się w organizmie w wyniku zanieczyszczonego środowiska. Owoce aronii opóźniają proces starzenia, uodporniając skórę na szkodliwe działanie promieni słonecznych UV. Wzmacniając ściany naczyń krwionośnych i ograniczając powstawanie tzw. złego cholesterolu, przeciwdziałają miażdżycy i chorobom serca. Wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia oraz regulują ciśnienie krwi.
Meksykanie – Zdrowe i lekkostrawne awokado to podstawa ich diety. Roztarte i wymieszane z pomidorem, papryką, czosnkiem i przyprawami – quacamole – to kopalnia witamin, kwasu foliowego i pantotenowego oraz mikroelementów.
Do koszyka wrzuć awokado. Meksykanki smarują nim skórę, by ją wygładzić i ochronić przed wysuszającą działalnością wiatru.
Nowozelandczycy – Bogate w witaminę C, B i E kiwi często pojawia się w ich menu – w ciastach, sałatkach i surówkach. Nowa Zelandia, słynąca z tej uprawy, jest krajem kiwi.
Do koszyka wrzuć kiwi, ponieważ wzmacnia włókna nerwowe. Chroni mózg, płuca i oczy przed przedwczesnym starzeniem się.
Portugalczycy – Codziennym składnikiem ich jadłospisu są ryby. Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych omega – 3, redukują ryzyko tworzenia się zakrzepów krwi, a tym samym miażdżycy. Spożywając ryby, obniżają poziom cholesterolu. Wpływają na rozwój i prawidłowe funkcjonowanie siatkówki oka oraz mózgu. Dzięki nim usprawniają działanie układów: krwionośnego, nerwowego i oddechowego.
Do koszyka wrzuć ryby, ponieważ mają dużo witaminy D, która zapobiega osteoporozie oraz witaminy E, neutralizującej wolne rodniki, a także potasu, zapobiegającego nadciśnieniu. Ryby zaspakajają potrzeby na białko, żelazo, wapń, witaminę B12 i aminokwasy.
Turcy – Popularnym napojem na wszelkie dolegliwości jest u nich elma caj – czyli bardzo słodka herbata z suszonych jabłek. Zawarte w naparze jabłko dostarcza błonnik i tym samym usprawnia trawienie. Napar zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowań na niektóre rodzaje nowotworów. Jest zbawienny dla poprawy wyglądu włosów i paznokci. Napitkiem w kolorze miodu częstowani są turyści, bo oprócz właściwości leczniczych doskonale gasi pragnienie.
Do koszyka wrzuć jabłka, ponieważ bogate w witaminy, potas, bor, magnez i fosfor dbają o serce oraz płuca, pomagają budować mocne kości, wzmacniają zęby, regulują przemianę materii, chronią przed skutkami tzw. złego cholesterolu, dodają energii i mają kojący wpływ na nerwy. Obecna tuż pod skórką witamina C niszczy szkodliwe wolne rodniki oraz chroni przed powstawaniem siniaków.
Ugandyjczycy – jedzą jaja strusie. Z jednego takiego jaja można usmażyć jajecznicę dla 10 osób.
Do koszyka wrzuć jajka, które z powodu dużej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, fosforu, żelaza, miedzi i manganu mają walory dietetyczne.
Składnikiem ich diety jest również strusina, która w naszych warunkach polecana jest szczególnie kobietom w okresie ciąży lub karmienia, ze względu na dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz kwasu arachidowego. Z powodu niskiej zawartości sodu, mięso strusia powinny jeść również osoby z nadciśnieniem.
Do koszyka wrzuć mięso drobiowe, ponieważ jest nisko kaloryczne i ma stosunkowo mało cholesterolu.
Włosi – Rezygnują z niezdrowej soli, zastępując ją różnymi ziołami w zależności od potrawy. Dzięki przyprawom dania z makaronem i pizze są bardziej aromatyczne i zdrowe.
Do koszyka wrzuć tymianek – ponieważ jest dobry na przeziębienie, a w szczególności na ból gardła. Zamiast niszczącej nerki soli, używaj bazylii, estragonu, a nawet imbiru.
Nieodzownym elementem wielu potraw mieszkańców Italii są też pomidory. Dodawane do zup, sosów, blanszowane, przecierane i przechowywane w słojach, zmniejszają ryzyko chorób serca, rozwoju nowotworów prostaty, płuc, przewodu pokarmowego, jelita grubego, trzustki i żołądka.
Do koszyka wrzuć świeże pomidory - dodawane do surówek są bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność.
Uwielbiana przez Włochów malina jest stosowana przez nich jako antidotum na przeziębienie. Włosi robią z niej gęsty sok i wraz z rumem oraz miodem dodają do herbaty. Malina dodawana jest także do wypieków, słodkich deserów i surówek.
Do koszyka wrzuć malinę - to doskonały środek przeciwgorączkowy i napotny.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze