Do koszyka wrzucaj zdrowie

Gdy zmienisz swoje przyzwyczajenia żywieniowe, twój organizm już po kilku miesiącach wyciągnie z tego korzyści. Mieszkańcy różnych kontynentów od lat pracują nad idealną dietą, która dostarczyłaby organizmowi niezbędnych składników. Jeśli nie wiesz, co jest naprawdę zdrowe i potrzebne organizmowi, możesz wziąć przykład z innych...
Magdalena Trawińska

Jedzenie to nie tylko rozkosz dla podniebienia, ale i sztuka zaopatrywania organizmu w niezbędne składniki. Jeśli mądrze się nią posługujesz, masz szansę cieszyć się dobrym zdrowiem przez długie lata.

Już Hipokrates zauważył, że zdrowie w dużej mierze zależy od pożywienia. Prowadzone od dwudziestu lat na całym świecie badania naukowców potwierdzają to, co zaobserwowali już starożytni i udowadniają, że żywność bierze czynny udział w tworzeniu systemu odpornościowego organizmu. Wkładając produkty do koszyka sama decydujesz o swoim zdrowiu, samopoczuciu, formie i urodzie. Świetna kondycja, wygląd twojej cery, znakomity humor, a nawet apetyt na miłosne igraszki – wszystko to może zależeć od właściwego jadłospisu. Wychodząc z założenia, że pożywny posiłek jest lepszy niż recepta, zacznij zwracać baczniejszą uwagę na to, co kupujesz w sklepie i co jesz. Gdy zmienisz swoje przyzwyczajenia żywieniowe, twój organizm już po kilku miesiącach wyciągnie z tego korzyści. Mieszkańcy różnych kontynentów od lat pracują nad idealną dietą, która dostarczyłaby organizmowi niezbędnych składników. Jeśli nie wiesz, co jest naprawdę zdrowe i potrzebne organizmowi, możesz wziąć przykład z innych i komponować swój jadłospis z głową:

Australijczycy – Unikają smażenia. Dlatego tak popularne jest u nich barbecue. Podczas grillowania ryb, krewetek i bogatego w białko mięsa z kangura, cały zbędny tłuszcz wycieka.

Do koszyka wrzuć chude mięso, bo ma dużo łatwo przyswajalnego żelaza oraz krwiotwórczej witaminy B12 i bezcennych aminokwasów.

Dodatkiem do mięsnych potraw jest w Australii ciemny, dziki ryż, który jest źródłem błonnika, wapnia, minerałów i witamin. Dzięki takiej diecie u starszych osób przypadki wylewów, zawałów i osteoporozy są rzadkością.

Do koszyka wrzuć bogaty w błonnik dziki ryż, bo usprawnia trawienie.

Eskimosi – Używany w medycynie ludowej Eskimosów olej z wątroby rekina grenlandzkiego ma działanie przeciwnowotworowe, ogólnowzmacniające i wspomagające układ odpornościowy.

Do koszyka wrzuć tran (do nabycia w kapsułkach), a ochronisz się przed chorobami serca i problemami układu krążenia. Tran zawiera duże ilości witamin A i D. Pomaga w stanach rekonwalescencji, w przewlekłych zakażeniach oraz w czasie chemio i radioterapii.

Finowie – Dodawana do mięs i spożywana na surowo, popularna w Finlandii czarna jagoda hamuje zaćmę, poprawia ostrość wzroku, a nawet zdolność widzenia w ciemności.

Do koszyka wrzuć jagody, ponieważ są bogate w witaminę C i prowitaminę A, wzmacniają naczynia włosowate, zapobiegają pękaniu naczynek na twarzy i powstawaniu żylaków na nogach.

Francuzi – Codziennie piją czerwone wino. Lampka, serwowana do obiadu, zapobiega tworzenia się obrzęków i miażdżycy. Działa przeciwzapalnie.

Do koszyka wrzuć czerwone wino - ma ono właściwości przeciwutleniające, neutralizuje wolne rodniki, przeciwdziała rozwojowi nowotworów, a także pozytywnie wpływa na serce.

Grecy – Do wielu potraw smażonych, pieczonych, a także do surówek dodają oliwy z oliwek, która zapobiega chorobom serca.

Do koszyka wrzuć oliwę z oliwek, bo zawarte w niej nienasycone kwasy tłuszczowe usprawniają układ krwionośny. Pełna witamin i antyutleniaczy chroni skórę przed wolnymi rodnikami przyspieszającymi proces starzenia. Wzmacnia barierę ochronną naskórka, pomaga w magazynowaniu wody w skórze i nawilża ją.

Grecy słyną również z uwielbienia czosnku, bo ten polepsza ich odporność na infekcje, działa bakteriobójczo, zapobiega przeziębieniom i grypie.

Do koszyka wrzuć czosnek. Zawarta w nim alicyna pomaga obniżyć ciśnienie we krwi, minimalnie rozszerza naczynia krwionośne, dzięki czemu krążenie krwi jest usprawnione. Redukuje poziom cholesterolu i chroni przed chorobami układu krążenia. Wysoka zawartość potasu przeciwdziała nadciśnieniu.

Hindusi – Nie grozi im przeziębienie, katar czy kaszel. Do herbaty dodają utartego imbiru, kawałka kory cynamonu, skórki z cytryny i miodu.

Do koszyka wrzuć imbir, cynamon, cytrynę i miód – ta mieszanka uodparnia organizm na infekcje. I nie tylko. Wzmaga także potencję, ponieważ aromatyczny miks jest doskonałym afrodyzjakiem.

Kanadyjczycy – Owoce krzewu aronii są znakomitym źródłem cennych substancji: witamin, karotenu, manganu, miedzi, boru, kobaltu oraz błonnika i pektyn. Dlatego są częstym składnikiem ich menu. W dużych ilościach, także pod postacią dżemów, soków i sosów, owoce aronii spożywają chorzy na raka, ponieważ zmniejszają uboczne działanie leków przeciwnowotowrowych i łagodzą skutki radioterapii.

Do koszyka wrzuć aronię, bo ułatwia pracę układu pokarmowego, usuwa toksyny, a w szczególności metale ciężkie, takie jak ołów, które gromadzą się w organizmie w wyniku zanieczyszczonego środowiska. Owoce aronii opóźniają proces starzenia, uodporniając skórę na szkodliwe działanie promieni słonecznych UV. Wzmacniając ściany naczyń krwionośnych i ograniczając powstawanie tzw. złego cholesterolu, przeciwdziałają miażdżycy i chorobom serca. Wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia oraz regulują ciśnienie krwi.

Meksykanie – Zdrowe i lekkostrawne awokado to podstawa ich diety. Roztarte i wymieszane z pomidorem, papryką, czosnkiem i przyprawami – quacamole – to kopalnia witamin, kwasu foliowego i pantotenowego oraz mikroelementów.

Do koszyka wrzuć awokado. Meksykanki smarują nim skórę, by ją wygładzić i ochronić przed wysuszającą działalnością wiatru.

Nowozelandczycy – Bogate w witaminę C, B i E kiwi często pojawia się w ich menu – w ciastach, sałatkach i surówkach. Nowa Zelandia, słynąca z tej uprawy, jest krajem kiwi.

Do koszyka wrzuć kiwi, ponieważ wzmacnia włókna nerwowe. Chroni mózg, płuca i oczy przed przedwczesnym starzeniem się.

Portugalczycy – Codziennym składnikiem ich jadłospisu są ryby. Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych omega – 3, redukują ryzyko tworzenia się zakrzepów krwi, a tym samym miażdżycy. Spożywając ryby, obniżają poziom cholesterolu. Wpływają na rozwój i prawidłowe funkcjonowanie siatkówki oka oraz mózgu. Dzięki nim usprawniają działanie układów: krwionośnego, nerwowego i oddechowego.

Do koszyka wrzuć ryby, ponieważ mają dużo witaminy D, która zapobiega osteoporozie oraz witaminy E, neutralizującej wolne rodniki, a także potasu, zapobiegającego nadciśnieniu. Ryby zaspakajają potrzeby na białko, żelazo, wapń, witaminę B12 i aminokwasy.

Turcy – Popularnym napojem na wszelkie dolegliwości jest u nich elma caj – czyli bardzo słodka herbata z suszonych jabłek. Zawarte w naparze jabłko dostarcza błonnik i tym samym usprawnia trawienie. Napar zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowań na niektóre rodzaje nowotworów. Jest zbawienny dla poprawy wyglądu włosów i paznokci. Napitkiem w kolorze miodu częstowani są turyści, bo oprócz właściwości leczniczych doskonale gasi pragnienie.

Do koszyka wrzuć jabłka, ponieważ bogate w witaminy, potas, bor, magnez i fosfor dbają o serce oraz płuca, pomagają budować mocne kości, wzmacniają zęby, regulują przemianę materii, chronią przed skutkami tzw. złego cholesterolu, dodają energii i mają kojący wpływ na nerwy. Obecna tuż pod skórką witamina C niszczy szkodliwe wolne rodniki oraz chroni przed powstawaniem siniaków.

Ugandyjczycy – jedzą jaja strusie. Z jednego takiego jaja można usmażyć jajecznicę dla 10 osób.

Do koszyka wrzuć jajka, które z powodu dużej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, fosforu, żelaza, miedzi i manganu mają walory dietetyczne.

Składnikiem ich diety jest również strusina, która w naszych warunkach polecana jest szczególnie kobietom w okresie ciąży lub karmienia, ze względu na dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz kwasu arachidowego. Z powodu niskiej zawartości sodu, mięso strusia powinny jeść również osoby z nadciśnieniem.

Do koszyka wrzuć mięso drobiowe, ponieważ jest nisko kaloryczne i ma stosunkowo mało cholesterolu.

Włosi – Rezygnują z niezdrowej soli, zastępując ją różnymi ziołami w zależności od potrawy. Dzięki przyprawom dania z makaronem i pizze są bardziej aromatyczne i zdrowe.

Do koszyka wrzuć tymianek – ponieważ jest dobry na przeziębienie, a w szczególności na ból gardła. Zamiast niszczącej nerki soli, używaj bazylii, estragonu, a nawet imbiru.

Nieodzownym elementem wielu potraw mieszkańców Italii są też pomidory. Dodawane do zup, sosów, blanszowane, przecierane i przechowywane w słojach, zmniejszają ryzyko chorób serca, rozwoju nowotworów prostaty, płuc, przewodu pokarmowego, jelita grubego, trzustki i żołądka.

Do koszyka wrzuć świeże pomidory - dodawane do surówek są bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność.

Uwielbiana przez Włochów malina jest stosowana przez nich jako antidotum na przeziębienie. Włosi robią z niej gęsty sok i wraz z rumem oraz miodem dodają do herbaty. Malina dodawana jest także do wypieków, słodkich deserów i surówek.

Do koszyka wrzuć malinę - to doskonały środek przeciwgorączkowy i napotny.

Wybrane dla Ciebie
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Diety cud nie działają. Działa…
Diety cud nie działają. Działa…
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀