Najlepsze pomysły na zdrową przekąskę

... zupę, w której oprócz oliwek znaleźć się powinny ser lub śmietana, oliwa i przyprawy. Oliwki dostarczają organizmowi witamin A i E, błonnika oraz jednonasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego warto je ... jeść także na surowo. Wspaniale z ...

dawno temu

Bazylia w kuchni

... . W towarzystwie sera feta czy oliwek będzie dodawała takiej lekkiej przekąsce lepszego aromatu, nadając korzenno-balsamiczną woń, która rozpieszcza zmysły. Na śniadania zamiast soli do jajecznicy, warto dodać ... witalne.Bazylia jako dodatek do ...

dawno temu

Właściwości bazylii

... w przygotowaniu. Jak brzmi przepis na pesto? Niezbędne składniki to: 2 szklanki świeżych liści bazylii, ząbek czosnku, łyżka soli oraz 3 łyżki oliwy z oliwek, 50 gram sera parmezan. Produkty mieszamy ... jej w warzywne sałatki, dodanie do ryby ...

dawno temu

Jaka dieta przy biegunce?

... z biegunką jest jedzenie gęstych zup z ryżem, kukurydzą, mąką czy ziemniakami. Wskazane są: zupa marchwiowa, zupa z soczewicy, rosół z makaronem, budyń ryżowy, mleko kokosowe. Zawierają one duże ilości ...

dawno temu

Dieta dla serca i mózgu

... To, co jemy, bierze czynny udział w funkcjonowaniu organizmu. Złe nawyki żywieniowe, w tym spożywanie słodyczy, alkoholu, dużej ilości wędlin, tłustych serów i czerwonego mięsa, a także palenie ... dziennie wystarczy, by obniżyć aż o 20% jego ...

dawno temu

Kotleciki ryżowe

... tarta,sól,pieprz,olej,10 dag sera żółtego startego.Sposób przygotowania: Ryż należy ugotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami zamieszczonymi na opakowaniu. Następnie odcedzamy go i studzimy ... z jabłkami i bitą śmietaną, czy w wydaniu ...

dawno temu

Koktajl mleczny

... się, że tu z pomocą przychodzą nam wszelkiego rodzaju produkty mleczne, jak jogurty, a nawet ser żółty. Okazuje się, że zjedzenie dziennie dwóch plasterków sera zaspokaja całe nasze dzienne zapotrzebowanie ... zup mlecznych i picia słodkiego ...

dawno temu

Najlepsze wino na weekendowy wieczór!

... i Tawny tradycyjnie podaje się do serów, szczególnie do angielskiego, ostrego stiltona oraz orzechów czy suszonych owoców. W Portugalii do Porto poleca się tradycyjny, owczy, zielono-żółty Serra i sławny ... ryby, oliwek i suszonych owoców. ...

dawno temu

Czerstwe pieczywo - jak je odświeżyć?

... . Na początek wyjmij czerstwy chleb. Następnie zanurz go w wodzie na 2-4 minuty, a potem włóż na kwadrans do piekarnika. I proszę, prawie świeże pieczywo. Zupa z chleba czerstwegoMożesz ... także przygotować różne dania z chleba, który nie ...

dawno temu

Sylwestrowe przystawki

... posiłek składający się z zupy i drugiego dania. Najbezpieczniej jest wybierać dobrze znane i dość łatwostrawne dania, które z łatwością podgrzejemy i podamy nawet dużej ilości osób. Świetnie w takich ... sytuacjach sprawdza się rosół z kury albo ...

dawno temu

Sprzęty, bez których nie poradzisz sobie w kuchni

... lub kroić na stole, o tyle mięsa nigdy nie usmażymy, a zupy nie ugotujemy bez odpowiedniego sprzętu. Na myśli mam oczywiście wszelkiego rodzaju garnki i patelnie. Trudno byłoby gotować zupę czy jakikolwiek ... rzeczy w kuchni, które trudno ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Kuchnia czeska – co zjeść koniecznie podczas wizyty w tym kraju?

... , które zadowoli każdego miłośnika serów. Jego duży kawałek obtacza się w panierce, a następnie smaży na głębokim oleju do momentu uzyskania złocistego koloru. Potrawa podawana jest w akompaniamencie ... . Bryndza stanowi bogate źródło: białka; ...

dawno temu

Cera odwodniona

... , maseczka odżywcza czy serum?Cera odwodniona lubi pielęgnację kompleksową. Dlatego warto stosować maseczkę jako środek wspomagający. Kiedy skóra jest bardzo sucha, maseczkę można pozostawić na twarzy ... i jej nie zmywać. Maseczka nawilżająca ...

dawno temu

Przyprawy - must have w kuchni

... estragon to cenna przyprawa w kuchni. Świetnie łączy się z mięsami - zarówno czerwonymi, takimi jak jagnięcina czy baranina, jak i białymi: drób i ryby, a także z potrawami na bazie jajek, serami ... z rozsądkiem podkreśli smak zup, kanapek, ...

dawno temu

Przepis na żurek domowy

... się „przegryzły”. Przepis na żurek Kolejnym krokiem w przyrządzaniu żurku jest ugotowanie wywaru z włoszczyzny, a następnie dodanie do niego gotowego zakwasu. Po zagotowaniu do zupy dodajemy białą ... kiełbasę, ziemniaki oraz jajko na twardo ...

dawno temu

Zapach wanilii

... waniliowego. Coraz częściej aromat wanilii towarzyszy także ostrym w smaku potrawom, co wzmaga ich atrakcyjność. Nierzadko wanilia stosowana jest do urozmaicenia smaku serów, deserów, zup mlecznych, wypiekanych ...

dawno temu

Anemia u kobiet

... . Szczawiany znajdują się w szczawiu, rabarbarze, burakach i czekoladzie. W serach i zupach w proszku znajdziemy groźne fosforany. Taniny są składnikami herbaty, a kofeina znajduje się w kawie i coli ...

dawno temu

Właściwości kukurydzy

... i obrzęków. Dużo lepszym rozwiązaniem jest więc przyrządzanie jej w ziołach, które nadadzą jej większego aromatu i wydobędą unikalny smak. Dla osób, które mają ochotę na dietetyczny „grzeszek”, warto polecić przyrządzanie kukurydzy z dodatkiem ...

dawno temu

Małże jadalne

... także dodane do spaghetti. Świetnie komponują się z szynką parmeńską, serem parmezan, czosnkiem, cebulką oraz odrobiną białego wina. Innym ciekawym pomysłem jest dodanie małż do sałatki. Z innych składników ... smaku są także składnikiem zup. ...

dawno temu

Surówka warzywna

... dodać do nich kilka łyżek oliwy z oliwek. Na koniec wystarczy jedynie przyprawić surówkę solą oraz pieprzem i gotowe! W nieco bardziej kalorycznej wersji można pokusić się o dodanie do niej startego sera ... , a do tego wkomponować w nią ...

dawno temu

Zapiekanka z kalafiora

... : 1 kalafior,½ opakowania sera fety,3 świeże pomidory,sól,pieprz,cukier,natka pietruszki,masło,100 g śmietany kremówki.Sposób przygotowania: Kalafior gotujemy w osolonej i osłodzonej wodzie (około 1 ... wydzielenie się siarki. Jednakże nawet to ...

dawno temu

Jak poprawić trawienie?

... się pokarmów, które są dość długo trawione w żołądku. Zdrowa dieta powinna także bezwzględnie ograniczać słodycze.Ciężkostrawne potrawy to te na bazie serów żółtych i pleśniowych, zwłaszcza ... , która podawana po posiłku powoduje zaleganie ...

dawno temu

Kabaczek faszerowany

... jesień jest równie wdzięczną pod względem kulinarnym porą roku jak lato. Najbardziej dla niej charakterystyczny jest wysyp grzybów leśnych, które z powodzeniem możemy wykorzystać do przygotowania zupy ... potrzebowała następujących składników: 1 ...

dawno temu

Tuńczyk z makaronem

... . Na koniec do sosu dodajemy oregano oraz bazylię. Danie podajemy, polewając makaron przygotowanym sosem i posypując odrobiną tartego sera. Smacznego! ... , jak i na zimno. Dość wspomnieć tu chociażby o zapiekankach makaronowych albo ...

+ Pokaż więcej