Indeks glikemiczny - dlaczego jest tak ważny?

... pełnoziarnisty, ryż brązowy, makaron z pełnej mąki, soki owocowe, gorzka czekolada (pow. 70 proc. Kakao), marmolada owocowa bez cukru, chude mięso, drób, ryby, dziczyzna, mleko, biały odtłuszczony ser ...

dawno temu

Co zabrać na ognisko?

... się też dziczyzna. Polecam ponacinanie mięsa i włożenie w rowki kawałków cebulki oraz owinięcie całości plasterkiem boczku (żeby potrawa się nie rozpadła warto przypiąć mięso małymi wykałaczkami). Podajemy ...

dawno temu

Sałatka owocowa dla dzieci

... sałatkę z owoców? Zalewa: umyj dokładnie cytrynę, sparz ją i wyciśnij sok. Połącz go z sokiem jabłkowym i rozpuść w miksturze miód. Sałatka: Obierz pomarańcze i pokrój w kostkę. Banany po obraniu pokrój ... w cienkie plasterki. Połącz pomarańcze ...

dawno temu

Jajecznica - przepisy

... ziół, które także nadadzą potrawie wyrazistszego smaku, a do tego poprawią trawienie. Dziś przepis na jajecznicę"ze szczyptą zdrowia". Jajecznica z kiełbasą – najlepiej użyć tej z dziczyzny ...

dawno temu

Risotto z papryką i jesiennymi grzybkami –pycha!

... , dziczyzna – wybór zależy od gustów). Grzybki Oliwę do smażenia Przyprawy: sól i pieprz Bulion rosołowy w kostce Ser żółty Wino Ryż gotujemy w wywarze z bulionu. W tym czasie cebulkę, paprykę, mięso ...

dawno temu

Gruszki w syropie

... niż jedzenie kolejnego wysokokalorycznego batonika czy czekolady. Dzięki dużej dowolności w przygotowywaniu domowych przetworów z łatwością stworzymy zalewę, a zrobiony przez nas dżem będzie posiadał ... odpowiednią słodkość. Gruszki w zalewie ...

dawno temu

Gruszki w occie

... gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż owoce staną się śliskie (około 1-1,5 godziny). Kiedy zalewa będzie jeszcze gorąca, przekładamy owoce do słoików i pokrywamy je płynem. Słoiki szczelnie zakręcamy ... , jednak często również przygotowuje się ...

dawno temu

Najskuteczniejszy sposób na jędrną skórę

... mnóstwo informacji dotyczących korzyści płynących ze spożywania wywaru z kości zwierzęcych (może to być kurczak, wołowina, jagnięcina, dziczyzna, indyk, wieprzowina itd.). Istnieje także wiele sposobów ...

dawno temu

Dieta na przytycie

... się w mięsie (najlepiej sięgać po chude: drób, chuda wołowina, polędwica, dziczyzna), rybach, mleku i jego przetworach. Dieta na przytycie – jadłospisWarto wyeliminować z jadłospisu tłuszcze zwierzęce ...

dawno temu

Kurczak z morelami na cytrynowym kuskusie

... na rozgrzaną oliwę. Gdy już się obsmaży z obu stron doprawiamy go solą, odrobiną pieprzu, łyżeczką kminku i kolendry. W tym samym czasie wsypujemy do garnka kaszę kuskus, zalewamy ją ok. 400ml wody, wlewamy ... kostkę morele (oczywiście bez ...

dawno temu

Dziurawiec zwyczajny

... dziąsła i likwidują przykry zapach z ust.Herbatka z dziurawcaŁyżkę suszonego i rozdrobnionego dziurawca zalewa się szklanką wrzątku i pozostawia do ostygnięcia pod przykryciem na 20 minut. Napar odcedza ...

dawno temu

Parzenie herbaty - jak długo?

... wiedzieć jaką temperaturę powinna mieć woda i jak długo należy moczyć w niej susz, by smak był idealny. Czarna herbata – powinno się ją zalewać świeżą, wrzącą wodą. Parzymy ją od 2 do 5 minut. Zielona ... stopni. Wystarczy 2-3 minuty. Czerwona ...

dawno temu

Dodajemy smaku – galeria przypraw

... mięsnych np. wieprzowiny, czy dziczyzny. Może także służyć jako składnik kiszonek. Szafran– mający zastosowanie przede wszystkim do sosów, zup i potraw z ryżu. Posiada charakterystyczny, ostry, korzenny ...

dawno temu

Aromatyczny pasztet – jak go przyrządzić?

... się tej wcale nietrudnej sztuki kucharskiej. Pasztet możemy przyrządzić np. z wołowiny, czy wieprzowiny, ale może to być także dziczyzna. Sprawdź się także wątróbka, ale należy wtedy pamiętać ...

dawno temu

Tea time - czas na angielską herbatkę

... jest herbata, a następnie zalewana dwukrotnie i pozostawiana na 5 minut, by odpowiednio naciągnęła. Po czym do mocno ogrzanych filiżanek wlewa się mleko i dopiero do mleka dolewa się napój herbaciany ... popularnych w Anglii i sposoby ich ...

dawno temu

Zimowe weki – czy już je masz?

... , konfitury, czy dżemy. Te ostatnie najprościej zrobić, zalewając owoce cukrem żelującym, po czym całość wymieszać i gotować przez ok. 1 minutę. Ważne jest, aby zebrać powstałą podczas gotowania pianę ... przed włożeniem do weków. Słoiki ...

dawno temu

Najbardziej aromatyczne z ziół

... śródziemnomorskich. To niezastąpiona przyprawa do zup i sosów o mocnym smaku i do wielu marynat do mięs. Dobrze komponuje się ze śledziami i rybami, a także z dziczyzną. Lecznicze właściwości liścia laurowego ...

dawno temu

Swojska kiełbasa

... z mięsa wieprzowego. Trudno to sobie wyobrazić, ale wieprzowina była zastępowana baraniną, koniną, dziczyzną lub wołowiną lub drobiem ze względów ekonomicznych i właśnie w ten sposób powstała kiełbasa ...

dawno temu

Kasztany jadalne

... rodzaju ciast, deserów i słodyczy. Poza tym kasztany są ciekawym i niebanalnym pomysłem na farsz do naleśników, ale także do pieczonych ryb i mięs, np. dziczyzny. Te jesienne dary natury mogą zmienić ...

dawno temu

Anglosaskie Boże Narodzenie: fakty i ciekawostki, cz. 3

... z musztardą. Dzisiejszy indyk po raz pierwszy pojawił się na świątecznym stole w XVI wieku, ale nie od razu zastąpił dziczyznę czy wołowinę jadaną w zamożnych domach.Tradycją związaną ze świątecznym ...

dawno temu

Co zrobić ze świątecznymi resztkami

... . Ze 100g masła i 100g mąki robimy zasmażkę, po czym zalewamy ją 100ml mleka, tworząc gęsty sos beszamelowy. Doprawiamy go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Warzywa rozkładamy na cieście i zalewamy ... . Następnie rozkładamy równomiernie ...

dawno temu

Zioła i przyprawy w kuchni

... marynaty oraz zalewy octowe, chociażby do ogórków. Majeranek Przed wiekami aromatyczna roślina była symbolem miłości, wykorzystywanym jako afrodyzjak i składnik rozmaitych eliksirów, które miały ... (zwłaszcza śledzi), kapusty czy dziczyzny. ...

dawno temu

Zioła na zaparcia

... korzenia kozłka lekarskiego, 20 g kłącza tataraku – do garnuszka wsypujemy jedną łyżkę zmieszanych ziół i zalewamy je szklanką wrzącej wody, a następnie zagotowujemy i zestawiamy do ostygnięcia. Zioła ... wypijamy trzy razy dziennie na pusty ...

dawno temu

Idealny przepis na jesienną herbatę

... 1817065 – Według mnie idealny przepis na zimową herbatę jest następujący: bierzemy trochę dobrej, czarnej herbaty, najlepiej np. z gatunku Darjeeling czy Yunnan, zalewamy wodą o temperaturze około ... róży, cynamonu i soku z pomarańczy. ...

+ Pokaż więcej