Pielmienie - przepis z syberyjskiego lasu

... przepis na pielmienie z grzybami. Ummm... aż ślinka cieknie. Przygotuj: 3 szklanki mąki2 jajka7-8 łyżek wodyA na farsz do pielmieni: 12 dag suszonych grzybów2-3 cebule1 łyżkę masłaziele angielskie2 ... jajkasólpieprz1. Pielmienie – przepisnie ...

dawno temu

"Męska sprawa", Marek Kędzierski

... polonista pokazał mu to i owo o zabijaniu i obezwładnianiu przeciwnika. Potem przyszło wojsko (w jeden dzień rozłożył pięciu, w tym kaprala), ruskie siły specjalne, przerzut na Zachód, wątpliwości ...

dawno temu

„Afonia i pszczoły”, Jan Jakub Kolski

... się w miejscu. Zmiany przychodzą wraz z pojawieniem się Ruskiego (Biełanow). Ruski jest zapaśnikiem; przybywa, by poznać sekrety rzemiosła Rafała. Ale że życie jest pełne niespodzianek, prawdziwym celem ...

dawno temu

„Jutro będzie futro”, Steve Pink

... wspominków znów fundują tu sobie kąpiel pod gwiazdami. Niestety w trakcie relaksu, suto zakrapianego alkoholem i ruskim red bullem, coś psuje się w mechanizmie jacuzzi i wir wody zabiera ich z powrotem ...

dawno temu

Świąteczne last minute

... . Jeżeli rodzina nie wybaczy ci braku pierogów na stole, przygotuj je z kaszą gryczaną (najlepiej w kartoniku). Do tego dodaj makaron z makiem i świderki w sosie à la barszcz ze smażonymi borowikami. Jak je ...

dawno temu

„Mara i Dann”, Doris Lessing

... ? Zdaniem noblistki Lessing wystarczy stoczyć autko z góry, aby wdrapało się na szczyt kolejnej. Tak osiem razy. Czyżby w Ifryku każda następna góra jest mniejsza od poprzedniej, jak ruskie wydrążone ...

dawno temu

Śniadanie

... za to kleisty ryż zawijany w liście bananowca, do kupienia w każdym zakątku Tajlandii i Indonezji. 21824 Zdecydowanie najbogatszy wybór śniadań spotkałam w Chinach. Są tu różnego rodzaju pierogi ... z mięsem, naleśniki z jajkiem i szczypiorkiem, ...

dawno temu

Nadziej mnie! Prosi pomidor...

... Jesień to idealna pora na faszerowane warzywa. Bogactwo warzyw występujących jesienią daje nam w tym względzie ogromne pole do popisu. Czym faszerować? Praktycznie wszystkim – farsze można stworzyć ... najlepiej faszerować wyrazistymi w smaku ...

dawno temu

Najdziwniejsze składniki kosmetyków

... ? Może odwdzięcza się za cały ten ser na pierogi? Chilijska firma kosmetyczna Arenscaracol twierdzi, że produkty zawierające śluz tego zwierzęcia poprawiają strukturę skóry, przyspieszają regenerację ...

dawno temu

Kuchnia polska mieszanką wpływów

... u wszystkich północnych Słowian. Nasze osławione pierogi to potrawa znana także w Rosji, Białorusi i Ukrainie. Gołąbki zaś podawane są w Niemczech. Polska kuchnia jest niestety często niedoceniana ...

dawno temu

Kiedy się rozstać?

... zmieniają się jedynie na gorsze, czyli piękna przeobrazi się w bestię, nigdy odwrotnie. Mieliście piękne lata? No to ślicznie, nawet Hitlerowi kiedyś szło, a teraz bunkier, Ruskie nad bunkrem i trzeba ... , z wzajemnością. Równie dobrze Chińczyk ...

dawno temu

Jedzenie online dla wymagających – pomysły, co zamówić, by urządzić w domu małą ucztę

... skosztować pysznej golonki lub regionalnych pierogów. Obiad to nie wszystko... Pamiętaj, że jedzenie online to nie tylko dania obiadowe. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wybrać również jeden z dostępnych ...

dawno temu

Te dania wigilijne chronią przed rakiem. Powinny znaleźć się na twoim stole

... , w tym Alzheimera, choroby Parkinsona, choroby niedokrwienna serca oraz nowotworów. Pozostaje nam w takim razie nic innego, jak tylko raczyć się pierogami i kapustą z grzybami. Bez wyrzutów sumienia! Paulina Brzozowska ...

dawno temu

Rodzaje kasz i ich walory odżywcze

... rodzimej kuchni. Idealnie wpisuje się w zestawienia dań z mięsem. Można z niej także przyrządzić placki, gołąbki, sałatki, czy zastosować jako nadzienie do roladek, pierogów, czy naleśników. Ten typ ...

dawno temu

Przechowywanie żywności – jak to robić?

... . pierogów czy lecza, surowego mięsa czy zmiksowanych owoców. Do mrożenia nadają się także zupy, choć niektóre warzywa, wchodzące w ich skład, mogą zmienić nieco smak lub być go pozbawione. Pamiętaj, by nie zamrażać drugi raz produktów wyjętych ...

dawno temu

Kilka faktów o truskawkach

... , jako dodatek do lodów, nadzienie do naleśników, czy pierogów, oraz zup (tu jednak trzeba uważać, bo zbyt długie gotowanie owoców może pozbawić ich walorów odżywczych). Do zbawiennego działania ...

dawno temu

Jak spróbować wszystkich 12 wigilijnych potraw, ale się nie przejeść?

... 58343 Jeżeli myślisz, że masz ochotę na drugą porcję śledzia czy pierogów, odczekaj 10 minut. Mniej więcej tyle potrzeba, by żołądek poinformował mózg o swojej sytości. Jeżeli nie odczekasz kilku ...

dawno temu

Szukasz pracy? A lubisz seks?

... . Też tylko w bieliźnie. Jadły ruskie pierogi. Poprosiły, żebym usiadła i poczekała na szefa, bo akurat gdzieś wyszedł. W porę się otrząsnęłam i wybiegłam z tego burdelu. Miałam szczęście, że tego oszusta ...

dawno temu

Potrawy z kawiorem

... położyć odrobinę kawioru. Solona ikra doskonale sprawdza się także dodana do blinów skropionych kwaśną śmietaną czy pierogów, bądź warzywnych sałatek. Kawior dobrze sprawdza się także serwowany ...

dawno temu

Patelnia wok

... zarówno dania złożone z ryżu, jak i makaronu. Wok również świetnie sprawdzi się do podsmażania pierogów, gołąbków czy klopsików.Zalety przygotowania potraw na woku Taki rodzaj patelni nagrzewa ...

dawno temu

Jeść co się lubi i nie tyć?

... też wiele osób radzi sobie całkiem nieźle – mówi Maja Błaszczyszyn. A co z pieczywem i produktami mącznymi? Wiele osób uwielbia świeże, chrupiące bułeczki, ciasta, pierogi, naleśniki. - No ... od innych osobą, której nic smacznego nie wolno ...

dawno temu

Dlaczego nie lubią świąt

... przed świętami. Choć mam pokusę, by nakryć się kołdrą i zasnąć przynajmniej do sylwestra, to dźwigam się i celebruję te chwile. Na wigilię pięknie, choć skromnie nakrywam do stołu - robię sobie pierogi ... do domu siaty z zakupami, już na ...

dawno temu

Złe nawyki prowadzą do tycia

... z bułką, na obiad pierogi, a na kolację kanapki. Wydaje ci się, że skoro unikasz tłuszczów i słodyczy, nie powinnaś tyć. Nic bardziej mylnego. Produkty mączne są wysokokaloryczne i szybko przetwarzane ... w tkankę tłuszczową. Zamiast pierogów na ...

dawno temu

Naleśniki meksykańskie

... znanych potraw jest burito. Jest to placek wykonany z mąki pszennej, w środku którego umieszczany jest farsz z czerwonej fasoli, śmietany, sera, mięsa, sałaty czy ryżu. Inspirując się tą potrawą ... mieszamy, a następnie z otrzymanego ciasta ...

+ Pokaż więcej