Zupa z kurek

... w zupie. Następnie należy dodać do niej odrobinę śmietany z rozrobioną w ½ szklanki wody łyżką mąki. Pod koniec do zupy dodajemy sól i pieprz do smaku, a także świeży posiekany koperek. Zupę z kurek możemy serwować z pieczywem czosnkowym, ...

dawno temu

Paszteciki z pieczarkami

... . Niewielkie ciasteczka na słono świetnie nadają się nie tylko po upieczeniu w piekarniku, ale także po odgrzaniu na grillu bądź w cieple ogniska. Nie trać zatem tej niepowtarzalnej okazji i poznaj różne pomysły na paszteciki, a także recepturę ...

dawno temu

Potrawy ze szpinakiem

... solą i pieprzem oraz śmietaną. Szpinak zasmażamy z cebulką. Powstałe mieszanki układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym, wierzch posypujemy żółtym serem i całość zapiekamy w piekarniku. Zapiekanka ... zamiast makaronowych płatów użyjemy ...

dawno temu

Zapiekanka z tuńczykiem

... Na pewno bez problemu mogłabyś od razu wymienić kilka rodzajów zapiekanek. Dlaczego tak bardzo upodobaliśmy sobie tego typu dania? Niewątpliwie trzeba przyznać, że zapiekanie jest jednym ...

dawno temu

Quesadillas – czyli coś po meksykańsku

... w tym celu aluminiowej tacki. Najlepsze wychodzą usmażone na grillu, ale ponieważ o tej porze roku nie mamy możliwości takiego ich wykonania, można je zapiec w piekarniku, lub po prostu podsmażyć ... nam podczas pieczenia, a następnie wkładamy ...

dawno temu

Kuchnia brazylijska

... Znudzeni ciągłym jedzeniem na przemian kotleta schabowego z ziemniakami i kiszoną kapustą możemy mieć ochotę na poznawanie nowych kuchni świata. Duża dostępność świeżych i nieraz bardzo egzotycznych ...

dawno temu

Nie marnuj jedzenia!

... produktów spożywczych? 40% to owoce i warzywa. Średnio w każdym gospodarstwie domowym co roku marnowane jest jedzenie o wartości 400 funtów. Najczęściej wyrzucane produkty to ziemniaki, chleb i jabłka ...

dawno temu

Naleśniki po meksykańsku

... to jednak, że w ten sam sposób przyrządza się ziemniaki w kuchni francuskiej, jak i azjatyckiej. Istnieją bowiem takie produkty, które bardzo mocno zakorzenione są w różnych tradycjach kulinarnych, a sposób ich serwowania ... . Dodajemy do niego ...

dawno temu

Jedzenie cebuli

... Cebula to jedno z nielicznych warzyw, które doprowadza nas do płaczu. Jeżeli weźmie się pod uwagę jej ogromną popularność dorównującą chyba tylko ziemniakom, a także fakt, że dodajemy ją niemal ...

dawno temu

Kuchnia afrykańska

... jest bigos, kotlet schabowy i ziemniaki, tak np. chili znane jest jako podstawa kuchni nigeryjskiej, a kminek jest znakiem rozpoznawczym potraw egipskich. Generalizując, kuchnia afrykańska to przede wszystkim przyprawy i zioła. ... jest bigos, ...

dawno temu

Jak przyrządzić puszyste i kruche biszkopty? Poznaj sekrety znakomitych kucharzy!

... Pieczenie ciast wymaga wprawy i odpowiedniego łączenia składników. Na pewno nieraz zdarzyło ci się wyciągnąć z piekarnika zbyt twarde ciasto albo wręcz na odwrót – niedopieczony zakalec. Na myśl ...

dawno temu

Kotlet po cygańsku

... , lecz niezawodna i przez wielu uznawana za niezastąpioną. Najprostszym sposobem na jego urozmaicenie jest zmiana dodatków. I tak obok gotowanych ziemniaków mogą pojawić się ich smażone bądź pieczone odpowiedniki ...

dawno temu

Makaronowo w kuchni

... . Przekładane sosem i mięsnym farszem oraz udekorowane żółtym serem i zapiekane w piekarniku stanowią jedno z najsmaczniejszych dań rodem ze słonecznej Italii.   Cannelloni – dość sporej średnicy rurki ... , które nadziewa się farszem ...

dawno temu

Najdziwniejsze powody rozwodów

... . Do dziś znajomi i rodzina dziwią się, jak drobiazg potrafi zniszczyć całkiem dobrze rokujące małżeństwo. Ale z drugiej strony: czy ludzie stworzeni dla siebie rozwiedliby się z powodu niedogotowanych ziemniaków albo chrapania? ...

dawno temu

Naturalne maseczki

... Nasze babki i matki same przygotowywały cudowne maseczki: z ziemniaków, jajka, miodu. Nakładały na twarz plastry ogórka. Może podczas urlopu uda ci się powrócić do tej przyjemnej tradycji ...

dawno temu

Słodko i owocowo

... do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy, aż piana będzie złocista. Uwaga! Suflet należy podawać od razu po wyjęciu z piekarnika. W przeciwnym razie opadnie i straci wiele ze swej urody (choć nie smaku). ... z poniższych przepisów jest ...

dawno temu

Kompoty owocowe

... . Kiedy zdobędziesz się na zamrożenie świeżych truskawek, jednym ruchem ręki dostarczysz sobie ogromną bombę smakową i witaminową. Obok tego, jeśli w piekarniku ususzysz jakieś owoce, będziesz mogła zrobić ...

dawno temu

Ciasto blok

... i właściwości czekolady. Jednym z nich jest ciasto blok. Za jego wykonaniem przemawia dodatkowo fakt, że robiąc je, nie jesteśmy zmuszone do włączania kapryśnego piekarnika. Zobacz, jak zrobić ciasto blok, a także, jakie inne ciasta bez ...

dawno temu

Do grzybobrania marsz!

... ziemniaki, ser żółty i cebulkę. Całość przed wstawieniem do piekarnika, warto przyprawić śmietaną z jajkiem i solą, która po zapieczeniu przybierze postać smakowitego kremu. Naleśniki z grzybami – najlepiej ... gustów. Pieczarki świetnie smakują ...

dawno temu

Smażony ser

... podejmując zupełnie nieracjonalne decyzje. I co z tego, że 5 kg ziemniaków kosztuje tyle samo co 3 kg, skoro i tak nie jesteśmy w stanie ich zjeść przed zepsuciem. Zagrożenie dla naszego domowego ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Pomysły na weekend w Poznaniu

... Jedyny w polskich zbiorach obraz Claude`a Moneta, pomnik ziemniaka, pierwsza powojenna Coca-Cola w naszym kraju oraz największy w Polsce meteoryt – Poznań może pochwalić się wyjątkowymi atrakcjami ...

dawno temu

Ciasto shrek

... nim, nawet nie bardzo wiedząc, jak się włącza piekarnik, można wyczarować smaczny i efektownie wyglądający deser. Jeżeli nie masz pojęcia, jak się przygotowuje jakiekolwiek ciasto, a masz niezwykłą ochotę ...

dawno temu

Kurczak w śmietanie

... ziemniakami z warzywami sprawi, że z powodzeniem zaspokoi on apetyt nawet największego głodomora. Oprócz piersi z kurczaka kluczowym elementem w omawianym przepisie jest śmietana. Zobacz, do czego jest nam ona w kuchni potrzebna, a także naucz ...

+ Pokaż więcej