Sprzymierzeńcy ciężarnej

... . Dzięki laktoferrynie wzrasta przyswajalność żelaza, które jest przyjmowane z pożywieniem. Witamina C również wspomaga przyswajanie żelaza niehemowego obecnego w groszku, orzechach, fasoli, szpinaku ...

dawno temu

Dla skóry, włosów, paznokci i… oczu

... owocach i warzywach, takich jak: dynia, morele, pomarańcze. Z drugiej strony w substancję tę są bogate też warzywa zielone: szpinak, brokuły czy sałata. Odmładzające i poprawiające kondycję skóry ...

dawno temu

Jakie składniki odżywcze przyjmować podczas ciąży?

... : szpinak, brokuły, sałata oraz pomarańcze, banany, rośliny strączkowe. Niedobory tej witaminy mogą mieć bardzo poważne skutki dla dziecka. To kwas foliowy odpowiada za prawidłowy rozwój kręgosłupa ...

dawno temu

Dawkowanie witaminy C

... porzeczkę, a tuż za nią paprykę czerwoną. Inne produkty, z równie wysoką zawartością witaminy C, to przede wszystkim warzywa, tj. brukselka, kalafior, szpinak, papryka zielona, oraz owoce, tj. truskawki ...

dawno temu

Warzywa i owoce, a nasza atrakcyjność

... , szpinak i wszelkie liściaste warzywa. Zawierają one nie tylko karoten, ale również wzmacniają system odpornościowy, poprawiają płodność, zapobiegają rozwojowi chorób nowotworowych. Ważne jest zatem ...

dawno temu

Stres a zdrowie

... się spłyca. Zadbaj o to, by cały czas oddychać przeponowo. Wówczas oddech będzie głębszy. Dieta dla zdrowia powinna być bogata w magnez i witaminę B6. Niedobór magnezu i witaminy B6 nasila odczuwanie stresu. Źródłem cennych mikroelementów są ...

dawno temu

Co na wypadanie włosów?

... fryzura staje się coraz rzadsza i traci witalność. Jakie witaminy na wypadanie włosówsą najlepsze? Bardzo ważną rolę odgrywa tu witamina A, obecna przede wszystkim w tłuszczach, szpinaku, marchewce ...

dawno temu

Anemia w ciąży

... ilość żelaza w pożywieniu lub suplementach diety. Źródło żelaza to: mięso wołowe, drób, wątróbka, ryby, żółtka jaj, ciemnoczerwone warzywa, zielone warzywa (brokuły, szpinak), rośliny strączkowe, soja ...

dawno temu

Obalamy dietetyczne mity!

... , pomarańcze, marchew, szpinak, czy kapusta. Do tego dodasz produkty pełnoziarniste, np. płatki owsiane i ryż. Szybko zauważysz, jak zmniejszyły się twoje wydatki na jedzenie i jak doskonale czujesz się na diecie lekkostrawnej. Nie wierzysz? ...

dawno temu

Jak wyglądają objawy niedoboru magnezu? Przyczyny i sposoby na uzupełnienie pierwiastka

... m.in.: kasza gryczana, orzechy, kakao, czekolada, ciemne pieczywo, ryby, szpinak, banany, ser żółty, jajka, ryż, płatki owsiane. Niedobór magnezu zwalczaj piciem wody Najbardziej naturalnym ...

dawno temu

Tani sposób na oczyszczenie organizmu

... , a co za tym idzie redukcję wagi. W sezonie letnim najlepiej sięgać po zupy przygotowane ze świeżych warzyw, chudego mięsa oraz ryb. Możemy również zadbać o węglowodany w postaci ryżu, kaszy i makaronu ...

dawno temu

Czerwona fasolka

... , do wymienionych składników należy dodać makaron muszelki lub rurki, a także poszatkowaną drobno sałatę lodową, kukurydzę i oliwę z oliwek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Chili con carne Ten rodzaj ...

dawno temu

Jak ugotować rosół?

... kostkę rosołową, liść laurowy, ziele angielskie i doprawiamy pieprzem. Rosół nabierze subtelnego aromatu, jeśli dodamy do niego smażoną cebulkę i kawałki selera. Gotową zupę podajemy z makaronem ...

dawno temu

Sałatka z krewetkami

... lub zwyczajnie – przekonują koneserów kuchni swoim smacznym mięsem. Dziś kilka pomysłów jak wkomponować krewetki do warzywnej sałatki. Sałatka z krewetkami i makaronem – świderki, muszelki ...

dawno temu

Węglowodany w jedzeniu

... , coca-coli, musli, makaronu, czy owoców z puszki. Dostarczane wczesną porą powodują bowiem odkładanie się komórek tłuszczowych i nic dobrego nie wnoszą do naszego zdrowia. Zdrowe węglowodany Produkty ...

dawno temu

Dieta Atkinsa

... z pieczywa, produktów zbożowych, makaronów, ziemniaków, warzyw zawierających skrobię, jogurtów mleka i wszystkich owoców. Dieta Atkinsa – opinieDietetycy uważają, że ten sposób odchudzania zwiększa ...

dawno temu

Mięso też zdrowe

... z kurczaka lub indyka dodawane do chrupiących sałat i liści szpinaku. Czerwone mięso (chuda wołowina, wieprzowina, jagnięcina i cielęcina) ma dużo przyswajalnego żelaza i witaminy B12. Jedzenie ...

dawno temu

Trzy razy TAK dla odchudzania latem

... dietetyk Justyna Zielińska. - Osobom będącym na diecie, spośród sezonowych owoców i warzyw polecam zwłaszcza: maliny, porzeczki, cytrusy, arbuza, brzoskwinie, a także cukinię, ogórki, szpinak ...

dawno temu

Mocne włosy

... ważną rolę spełniają tutaj również witaminy i minerały zawarte w warzywach, zwłaszcza tych posiadających ciemne zielone liście, jak na przykład sałata czy szpinak. Produkty te bogate ...

dawno temu

Witaminy na skórę

... witamin. Witaminę A z łatwością znajdziesz w ziemniakach, ale też w szpinaku, kapuście, dyni i marchwi. Produktami bogatymi w witaminę C są natomiast świeże owoce i warzywa, zwłaszcza te, które posiadają ...

dawno temu

Czyszczenie sztućców

... zanurzone w wodzie po gotowaniu ziemniaków w mundurkach albo szpinaku. Siła czyszczenia zostanie wzmożona, gdy do roztworów dodamy odrobinę amoniaku. Jeżeli chodzi o czyszczenie sztućców ze stali ...

dawno temu

Właściwości witaminy C

... nich na uwagę zasługują czerwona i zielona papryka, brukselka, brokuł, koper, kalafior oraz szpinak. Dużo witaminy C zawierają także owoce takie jak czerwona i czarna porzeczka, winogrona. Wbrew pozorom ...

dawno temu

Wolne rodniki

... zdrowej diecie, na talerzu powinny znajdować się takie produkty jak: papryka, pomidor, fasola, brokuły, owoce cytrusowe, ananasy, banany czy szpinak. Przeciwrodnikowo działa także kawa, herbata ...

dawno temu

Witamina A

... , takie jak: masło, mleko, jajka, wątrobę, zieloną sałatę, natkę pietruszki, koperek, szparagi czy dynię. Witaminę A znaleźć można ponadto w takich warzywach, jak: papryka, marchew, ziemniaki, szpinak ...

+ Pokaż więcej