Jak bezpiecznie jeść mięso?

... w tłuszcze przez ludzi przyczynia się do zagrożenia nowotworem jelita grubego, a także rakiem piersi u kobiet. Z przeprowadzonych badań wynika, że codzienne jedzenie baraniny, wieprzowiny, wołowiny ...

dawno temu

Dieta dla grupy krwi B

... z tym rodzajem krwi mają głównie zapotrzebowanie na mięso – przede wszystkim baraninę, jagnięcinę, dziczyznę, królika, a stanowczo powinny unikać mięsa z kurczaka. Innym zdrowym dla tej grupy mięsem są ryby, tj ...

dawno temu

Kuchnia angielska

... rozpiętość. Furorę na wyspach robi także sos miętowy – przygotowywany z drobno posiekanych liści tego zioła, octu i cukru. Bardzo często dodaje się go do zjadanej (w dużej ilościach) baraniny ...

dawno temu

Marokańskie specjały

... , zwykle zrobione z wołowiny, baraniny lub kombinacji tych dwóch rodzajów mięs. Makrout: pieczone ciasteczka z kaszy many, z dodatkiem masła, orzechów ziemnych i daktyli - ulubiony deser Marokańczyków ...

dawno temu

Kuchnia pięciu przemian

... gorzki i zalicza się do niego orzechy włoskie, kawę, herbatę, baraninę, grejpfruty, kaszę gryczaną, czerwone wino, a także takie przyprawy jak tymianek, majeranek czy rozmaryn. Ziemia symbolizuje ...

dawno temu

Diety dla grup krwi

... , zielona herbata, żeń-szeń, czerwone wino, herbata zielona, kawa bezkofeinowa. Unikaj: baraniny, bażanta, bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi, kaczki, królika, kuropatwy, serc, szynki, wątróbki, wieprzowiny ... : baranina, dziczyzna, jagnię, ...

dawno temu

Wigilia po litewsku

... przedstawiam Wam kilka potraw świątecznych, które są charakterystyczne dla naszych sąsiadów.   Kołduny kowieńskie   Nadzienie:300g polędwicy wołowej,200g smalcu,200g baraniny,4 ząbki czosnku,pęczek natki ...

dawno temu

Portugalska zupa Caldo Verde

... , jagnięcinie i baraninie. Ponadto, to właśnie z tego kraju pochodzi surowa, wędzona szynka nazywana presunto oraz wszelkie jej rodzaje. Kraj ten słynie również ze znakomitych serów z koziego ...

dawno temu

Kilka słów o lataniu

... sztucznymi palmami lotnisko w Dubaju, czy przesiąknięte zapachem smażonej baraniny w Katarze, mimo pięknej architektury przerażają mnie wielkością. Człowiek czuje się na nich jak ludzki pyłek. I choć ...

dawno temu

Kuchnia z końca Europy

... kuchni). Jeśli chodzi zaś o mięsa, to na portugalskim stole znajdziemy przeróżne rodzaje – od mięsa króliczego i koziego po baraninę, wołowinę, wieprzowinę oraz koninę. Jada się tutaj także drób ...

dawno temu

Pieprz to twój ostry przyjaciel

... jajecznych, zup, ryb, galaret rybnych, mięs – przede wszystkim jagnięciny, baraniny, wieprzowiny i wołowiny, a także potraw zawierających imbir. Używany jest także do produkcji pieprzu ziołowego i curry ...

dawno temu

Kiełbaski z grilla

... eksperymentować, możesz sięgnąć po kiełbasę z serem albo o smaku kebabu. Natomiast gdy cenisz sobie klasykę, wybierz kiełbasę bez specjalnych dodatków. Najlepiej jednak nie kupować mięsa najgorszej jakości ...

dawno temu

Jesteś tym, co jesz

... poprawić swoją wydajność i koncentrację (podpowiedź: nie kebab, ale przemyślane posiłki!). Źródło: Społeczny apetyt na kanapki, Rzeczpospolita *** Ciekawą informację, dotyczącą nadchodzących ...

dawno temu

Gołąbki z kaszą

... jest jednak puścić wodze fantazji i zaproponować nowy farsz albo sos. I tak dzięki temu zamiast tradycyjnie dodawanej wieprzowiny możemy wykorzystać baraninę, drób bądź dziczyznę. Poza tym zmienić ...

dawno temu

Kwaśnica po góralsku

... jest baranina. To właśnie ona bardzo często gości na góralskich stołach. Oczywiście uczta taka kończy się podaniem tradycyjnej śliwowicy, a deser zazwyczaj stanowi placek po zbójnicku. Jednak jedną ...

dawno temu

Jedzenie na mieście

... , to przynajmniejjak najczęściej. Ciemny chleb (zdrowa alternatywa dla białego pieczywa) i zdrowe, świeżeskładniki będą mniej ciążyć na brzuchu niż szybko pożarty hamburger czy kebab. W podróże autem zabieraj przenośną ...

dawno temu

Wakacjowstręt!

... zapach kebabu i szukać wolnej ławki na skwerku pod ratuszem. Człowiek z małego miasteczka zaczyna wówczas popadać we frustracje i z niecierpliwością odliczać dni do końca wakacji. Planuje sobie wtedy ...

dawno temu

„Język baklawy. Wspomnienia”, Diana Abu-Jaber

... społeczność, za punkt odniesienia biorąc codzienne lub tygodniowe spotkania, na których jedzono szisz kebab, wegetariańską zupę z soczewicy lub wątróbki drobiowe. Abu-Jaber najbliższa jest oczywiście ...

dawno temu

Kochaj i ślubuj jak chcesz!

... Zamiast tortu – wielki smakowity sękacz lub nawet… kebab. Pomyśl, jak fantastycznie się coś takiego kroi! W kościele – szpalery świec zamiast światła elektrycznego, baśniowy, tajemniczy nastrój ...

dawno temu

Zioła i przyprawy w kuchni

... , a po pokruszeniu lub zmieleniu - do bezpośredniego wzmocnienia smaku dania. Liście laurowe to obowiązkowy dodatek do zup (np. rosołu), sosów, potraw z wołowiny, cielęciny czy baraniny. Warto wzbogacać nimi ... także przyprawiać nim ryby, owoce ...

dawno temu

Łatwa dieta niełączenia

... to możliwe, produktów z 3 Grupy. Zacznijmy od podzielenia żywności na 4 główne kategorie: 1 GRUPA PRODUKTY WYSOKOBIAŁKOWE mięso białe i czerwone: drób, wieprzowina, wołowina i cielęcina, baranina ...

dawno temu

Co do herbaty

... jest od ponad 300 lat. Z powodzeniem i od dawna dodaje się ją do rozmaitych mięs, zwłaszcza baraniny, ryb i drobiu. Przyprawia nią salceson, aromatyzuje ocet. U nas można ją spotkać nie tylko w sklepach ...

dawno temu

Dieta śródziemnomorska

... , a także białka. Jest to białko łatwiej przyswajalne niż to pochodzące z wołowiny, wieprzowiny, czy baraniny. Wyjątkowo cenny jest jod. Jod zawierają tylko morskie gatunki ryb. A owoce morza ...

dawno temu

Mężczyzna na Euro

... się przeliczyła - a mianowicie mówiąc, że Euro 2012 to są wyrzucone pieniądze. Ależ skąd - na pewno zarobimy sporą kasę na wypitych browarach, zjedzonych kebabach, nie mówiąc już o takich oczywistościach ...

+ Pokaż więcej