Jaki tłuszcz wybrać? List do Dietetyka

... , po które z nich sięgnąć. Ważne jest, aby były nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Na pytanie Czytelniczki, czy smarować pieczywo i na jakim tłuszczu smażyć, odpowiada konsultantka ds. prawidłowego odżywiania, Agnieszka Boryna. ... , po które z ...

dawno temu

Garam masala

... i nieco pikantnych przypraw, które nadają potrawom głębi. Dla uzyskania ich jak najlepszego smaku są one wcześniej prażone, a potem drobno mielone. Co sprawia, że kuchnia indyjska obfituje w tę przyprawę tak często? Oto odpowiedź. ... i nieco ...

dawno temu

Cukier przyda ci się nie tylko do słodzenia. Jak w kreatywny sposób wykorzystać go w gospodarstwie domowym?

... przygotowanej z dwóch łyżek cukru oraz proszku do pieczenia. Posyp wszystkie szczeliny, z których mogą wychodzić robaki. Zachowaj świeżość pieczywa 55627 Możesz zachować świeżość pieczywa i ciast ...

dawno temu

Gęsi smalec i domowy chleb - pycha

... Pamiętasz chleb, który dawno temu piekła twoja babcia? Kroiła ci później wielką kromkę i smarowała ją smalcem. Takie proste, a takie pyszne. Nie myślałaś, żeby powrócić czasem do tych starych dobrych czasów? Ty też możesz zrobić domowe pieczywo, ...

dawno temu

Rodzaje zbóż

... Jedną z naczelnych zasad zdrowego i racjonalnego odżywania się jest zastąpienie białego pachnącego pieczywa wyrobami pełnoziarnistymi. Kiedy decydujemy się na zakup bułek, chleba, a nawet mąki ... się, jak podczas letniego spaceru po polach ...

dawno temu

Właściwości słonecznika

... Produkuje się z niego olej słonecznikowy i dodaje do pieczywa czy pożywnych sałatek. Tak naprawdę spożywając go na co dzień, nie zastanawiamy się nad jego działaniem na nasz organizm. Zapewne ...

dawno temu

W ruinach meczetów

... Z Lindi, jadąc na północ wzdłuż Oceanu Indyjskiego wypełnionym po brzegi autobusem, w cztery godziny docieramy do miejscowości Kilwa Masoko (Kilwa Targowa). Właśnie skończył się ramadan i na głównym ...

dawno temu

Tajskie specjały dla wegetarian i nie tylko

... kochają kuchnię włoską, inni chińską, jeszcze inni nie wyobrażają sobie życia bez dań rodem z Meksyku. Wybór inspiracji kulinarnych jest ogromny i z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Dziś proponuję Wam kilka potraw z kuchni tajskiej, ...

dawno temu

Niezawodny przepis na domowe bułki

... Każda z nas zastanawia się czasem nad świeżością i składem pieczywa dostępnego w supermarketach, a nawet w niektórych piekarniach. Jeżeli pragniemy mieć pewność, że bułki, które serwujemy rodzinie ...

dawno temu

Dieta na cholesterol

... składników odżywczych. Żeby wpłynąć na poziom cholesterolu we krwi, warto zadbać o odpowiednią dietę. Podstawą diety na zdrowie są warzywa i owoce, ryby, pieczywo pełnoziarniste. Główną zasadą zdrowej diety jest racjonalne komponowanie posiłków. ...

dawno temu

Kanapki na przyjęcie

... , kawałek podsmażonego bekonu z plastrem pomidora, kanapkę ozdobić można majonezem, musztardą lub innym sosem kanapkowym. Jednak przy odrobinie wyobraźni oraz bogatej ofercie pysznych gatunków pieczywa możemy przygotować kanapki zupełnie inne ...

dawno temu

„Moje Indie”, Jarosław Kret

... . Znajdziemy w książce także opowieść o kastach i stanach, reportaż o indyjskich transwestytach i świętych krowach. Wszystko to tworzy wciągającą, oryginalną opowieść okraszoną pięknymi zdjęciami. Książka ... . Ale nie można mówić o niej w ...

dawno temu

Na spotkanie przygodzie

... W zeszłym roku spędziłam w Afryce prawie 5 miesięcy. Kenia i Tanzania leżące w Afryce Wschodniej nad Oceanem Indyjskim stały się moim drugim domem, całkiem innym, ale dziwnie bliskim. Bliskim ... , która budzi postrach większości mieszkańców ...

dawno temu

GMO, suplementy. Kto nas robi w bambuko?

... Czy w trakcie codziennych podstawowych zakupów, wkładając do koszyka mleko, pieczywo, wędliny i jogurty zastanawiasz się, które z tych produktów są wolne od GMO? Zapewne sądzisz, że to produkty ...

dawno temu

Dodajemy smaku twarożkowi

...   Biały z dodatkiem soli i kładziony zazwyczaj na pieczywo rankiem. Taki jest nasz popularny twarożek, którym delektujemy się podczas śniadania. Delektujemy? Może to nie najtrafniejsze słowo ... Biały z dodatkiem soli i kładziony zazwyczaj na ...

dawno temu

Kmin i kminek

... oraz palący smak kminku wykorzystywany jest m.in. do mięs, kapusty, pieczywa czy serów. Ich wspólne cechy to lecznicze właściwości oraz zastosowanie w przemyśle spożywczym. ... w gołębnikach ciasto kminkowe. Charakterystyczny zapach oraz palący ...

dawno temu

Kasza z pieczarkami

... W życiu każdego z nas przychodzi taki moment, w którym postanawiamy wpłynąć pozytywnie na swoje zdrowie poprzez zmianę dotychczasowych nawyków żywieniowych. Ulubione białe pieczywo zamieniamy ... dolegliwości związane chociażby z nadciśnieniem ...

dawno temu

Sezam – poznaj moc małych ziaren

... Sezam, którego używamy w przemyśle spożywczym to sezam indyjski, znany także jako sezam wschodni, kunżut lub łogowa wschodnia. Jest to bardzo wszechstronna roślina oleista o wielu zastosowaniach ...

dawno temu

Mięso i ziemniaki wciąż podstawą polskiego obiadu

... Niemal 50 proc. Polaków na obiad je mięso, a 42 proc. ziemniaki. Po kasze sięga zaledwie około 2 proc. z nas, zaś po rybę wciąż niecałe 4 proc. Na śniadanie ponad 84 proc. wybiera pieczywo, a tylko 4 proc. zupę mleczną - wynika z badania ...

dawno temu

Tosty z serem

... , jak jadłaś chrupkie pieczywo opiekane w jajku. Czas przypomnieć sobie smak tej łatwej w przygotowaniu przekąski. Nie czekaj i już teraz przeczytaj poniższy artykuł, by poznać przepis na tosty z serem. ... , jak jadłaś chrupkie pieczywo ...

dawno temu

Zadbaj o układ trawienny

... Prawie połowa Polek zjada głównie białe pieczywo i tylko trzy posiłki dziennie. Co piąta kobieta nie je w ogóle śniadania, a 60% badanych przyznaje się, że pije mniej niż 2 litry płynów dziennie. 47 ... połowa Polek zjada głównie białe pieczywo ...

dawno temu

Polskie przyprawy, o których już nie pamiętamy lub niesłusznie zapominamy

... Gotując w domu, większość nas nie wyobraża sobie zaserwowania potraw, które wcześniej nie zostały odpowiednio doprawione. Wraz z modą na kuchnię indyjską, chińską czy francuską w naszych kuchniach ...

dawno temu

Siedem sposobów na niejadka

... Czekolada, sucha bułka albo słodkie serki – to mój synek lubił najbardziej. Do dnia, gdy wypowiedziałam wojnę pustym kaloriom i cukrowi. Wystarczył spryt i trochę wyobraźni, by maluch chętnie zjadł fasolkę szparagową i pełnoziarniste pieczywo. A ...

+ Pokaż więcej