Zadbaj o układ trawienny

Prawie połowa Polek zjada głównie białe pieczywo i tylko trzy posiłki dziennie. Co piąta kobieta nie je w ogóle śniadania, a 60% badanych przyznaje się, że pije mniej niż 2 litry płynów dziennie. 47% z nich prowadzi siedzący tryb życia, a 66% nie dba o kondycje fizyczną. Przyczyną coraz częstszych dolegliwości układu pokarmowego są złe nawyki żywieniowe. Już czas zadbać o układ trawienny.
Barbara Marcysiak

Choroby układu pokarmowego dotyczą ludzi na całym świecie, jednak w zależności od miejsca zamieszkania schorzenia te są różne. W krajach UE dotyczą 80 mln ludzi, a w USA 70. Są trzecim z kolei po wypadkach i urazach oraz chorobach układu oddechowego powodem nieobecności w pracy. Schorzenia te to głównie nowotwory złośliwe (25%), z czego 60% to rak jelita grubego. Większą grupę stanowią choroby o charakterze czynnościowym, które wynikają z upośledzenia funkcji narządów, na co często ma wpływ niezdrowy styl życia.

Choroby układu trawiennego:

refluks (objawy: zgaga, ból w dołku podsercowym lub klatce piersiowej, nieprzyjemny kwaśny posmak w ustach, a także zapalenie gardła, uszkodzenie szkliwa zębów, chrypka, nawet astma oskrzelowa), dyspepsja czynnościowa (objawy: ból w nadbrzuszu pojawiający się po posiłku, uczucie sytości, nudności, wzdęcia), zespół jelita drażliwego (objawy: ból brzucha, nieregularne wypróżnienia, biegunka, zaparcia), zaparcie (objawy: rzadkie wypróżnienia - 2 lub mniej na tydzień, twarde stolce oddawane z wysiłkiem), helicobacter pylori - bakteria, która bytuje w żołądku, odpowiada za większość wrzodów żołądka i dwunastnicy.

W Stanach Zjednoczonych choroby układu pokarmowego są przyczyną ograniczenia aktywności, większej ilości dni spędzonych w łóżku, nieobecności w pracy oraz wzmożonej hospitalizacji.

Jak dbać o układ trawienny?

jedz często, ale niewielkie porcje (4-5 razy dziennie),spożywaj posiłki o stałych porach,zwiększ w swoim codziennym menu ilość błonnika pokarmowego (np. 5 porcji owoców i warzyw) oraz dzienne spożycie produktów zbożowych pełnoziarnistych i/lub warzyw strączkowych,jedz dużo ryb (3-5 razy w tygodniu),zmniejsz ilość spożywanych tłuszczów, tłustych i smażonych potraw,wybieraj chude mięso – z kurczaka, królika, indyka,wprowadź do jadłospisu fermentowane produkty mleczne, zwłaszcza probiotyki, (probiotyczne jogurty mleczne mają naukowo udowodnione działanie prozdrowotne),pij 2 litry wody dziennie, a ogranicz picie kawy, alkoholu oraz napojów wzbogaconych w cukier,starannie i powoli rozgryzaj każdy kęs,zrezygnuj z palenia papierosów,zadbaj o kondycję fizyczną,staraj się dbać o prawidłową dla twojego wzrostu masę ciała.

Z Ogólnopolskich Badań Activii przeprowadzonych w ramach kampanii „Optymalne zdrowie i żywienie” realizowanych przez Światową Organizację Gastroenterologiczną i firmę Danone wynika, że prawie połowa Polek zjada głównie białe pieczywo i tylko trzy posiłki dziennie. Co piąta kobieta nie je w ogóle śniadania, a 60% badanych przyznaje się, że pije mniej niż 2 litry płynów dziennie. 47% z nich prowadzi siedzący tryb życia, a 66% nie dba o kondycje fizyczną.

Zdaniem prof. Dr hab. Jarosława Reguły wyniki badań świadczą o tym, że przyczyną coraz częstszych dolegliwości układu pokarmowego są złe nawyki żywieniowe – niewłaściwa, źle zbilansowana dieta, zbyt mała ilość przyjmowanych płynów oraz niezdrowy tryb życia - brak ruchu, siedząca praca itp.

Większość objawów układu pokarmowego jest charakterystyczna dla wielu różnych chorób. Ból brzucha może oznaczać niewielką dolegliwość, a czasem poważną chorobę, dlatego warto wiedzieć, jakie objawy wymagają niezwłocznej konsultacji lekarskiej. Nazywane są one objawami alarmowymi.

Są to:

zmiana rytmu (częstości, charakteru) wypróżnień charakterystyczna dla danej osoby,pojawienie się krwi w stolcu,chudnięcie mimo niezmienionego sposobu odżywiania,anemia (blada skóra, osłabienie),trudności w połykaniu stałych i płynnych pokarmów.

Jeżeli niepokoi cię stan twojego zdrowia, koniecznie zgłoś się do lekarza, aby znaleźć przyczynę niepokojących cię objawów.

Źródło: Światowa Organizacja Gastroenterologiczna, Danone, Polskie Towarzystwo Gastroenterologii

Wybrane dla Ciebie
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Diety cud nie działają. Działa…
Diety cud nie działają. Działa…
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇