Jakie właściwości ma żurawina?

... znajdują się witaminy A, C, B1, B2. Poza tym bogata jest w pektyny, błonnik, węglowodany i inne minerały, np. żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas, jod. Żurawina polecana jest osobom, które mają ...

dawno temu

Ćwiczenie pamięci

... , potas. W celu dostarczenia witamin i mikroelementów do organizmu, wprowadź do swojej diety ciemne pieczywo razowe, ryby, kasze, otręby, migdały, rodzynki, pestki dyni, pestki słonecznika. Jedz więcej ...

dawno temu

Właściwości kiwi

... jest wartość odżywcza kiwi? Otóż okazuje się, że jedząc te owoce możemy dostarczyć naszemu organizmowi sporą dawkę witaminy C, K, E,  a także takie sole mineralne jak magnez, potas, miedź, wapń i kwas ...

dawno temu

Jak marynować grzyby?

... zawierają w sobie sporo białka, węglowodanów, niewielkie ilości tłuszczu, witaminy A, D i PP oraz sole mineralne wapnia, fosforu, potasu, a także cynku. Podobnie jak inne produkty spożywcze ...

dawno temu

Rodzaje pieczywa

... dostarcza także organizmowi aminokwasów, białek oraz wiele witamin i soli mineralnych, do których zaliczyć należy między innymi: sód, potas, magnez, wapń i fosfor. Najwięcej w pieczywie ...

dawno temu

Historia ziemniaka

... , a także witaminy z grupy B, PP, K, H. Niedobór potasu i fosforu można uzupełnić, jedząc ziemniaki właśnie, gdyż zawierają dużą ilość wspomnianych soli mineralnych. Poza tym kartofle posiadają dużo błonnika ...

dawno temu

Przepis na zupę nic

... potrzebny do wzrostu kości wapń, oddziałujący na mięśnie magnez oraz fosfor, potas, chlor i sód. Spożywanie mleka gwarantuje zatem zaspokojenie zapotrzebowania organizmu na sole mineralne. Oprócz tego dania ...

dawno temu

Właściwości szpinaku

... gotowanego szpinaku dostarcza:20 kalorii;5,1 g białka;0,5 g tłuszczu;1,4 g węglowodanów;6,3 g błonnika;600 mg wapnia;490 mg potasu;120 mg sodu;93 mg fosforu;59 mg magnezu;2,4 mg żelaza;0,4 mg cynku.Zaletą ...

dawno temu

Jak pielęgnować paznokcie?

... na paznokciach łatwo da się wyleczyć. Liczy się przede wszystkim właściwa dieta. Powinna być bogata w takie pierwiastki jak potas, cynk, wapń. Właściwie zbilansowana dieta powinna pomóc utrzymać paznokcie ...

dawno temu

Placki z otrębami

... , potas czy magnez. Do tego posiadają one w swoim składzie witaminy A i E. Ten składnik pokarmowy znany jest przede wszystkim ze swojego zbawiennego działania na przewód pokarmowy. Usuwa z niego złogi ...

dawno temu

Mięta w kuchni

... , karoten, a także rutynę. Do tego mięta zawiera witaminę C i A, a także cenne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastki, takie jak: magnez, potas, żelazo czy wapń. Dodatek mięty ...

dawno temu

Zalety kapusty

... dla organizmu elementy skrywa w sobie kapusta? Warzywo to jest bogate w witaminy z grupy B, a także A, C , E, K oraz rutynę. Poza tym można w nim znaleźć cenne pierwiastki, takie jak: fosfor, potas, sód ...

dawno temu

Nadciśnienie tętnicze

... z „siedzącego” na bardziej aktywny. Bardzo ważną rolę w terapii pełni odpowiednio skomponowana dieta. Co jeść przy nadciśnieniu? Postaw na produkty bogate w potas (np. pomidory), magnez (orzechy, kakao ...

dawno temu

Właściwości octu jabłkowego

... się przede wszystkim do znacznej poprawy zdrowia. Ocet jabłkowy zawiera niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania pierwiastki, takie jak: potas, fosfor, krzem, miedź, wapń i magnez oraz witaminy A, B1, B6 ...

dawno temu

Właściwości kiszonej kapusty

... . Oprócz witamin, kapusta kwaszona posiada również w swym składzie sole mineralne – wapń, magnez, żelazo i potas. Ze względu na niskie pH kiszonki, nie powinny spożywać jej osoby o wrażliwych ...

dawno temu

Witaminy w gruszkach

... , że jest on częstym składnikiem nie tylko dań na słodko? Po pierwsze gruszka zawiera w swoim składzie prawdziwą bombę witamin, np. A, PP, B1, B2, B6 oraz C. Znajdziemy tutaj także potas, magnez, wapń, fosfor ...

dawno temu

Czerwone wino a zdrowie

... , potas i wapń a zawarte w nim flawonoidy działają bakteriobójczo i przeciwdziałają infekcjom. Niewielkie ilości wina poprawiają także ukrwienie skóry, zapobiegając pękaniu naczynek, dlatego czerwone ...

dawno temu

Właściwości słonecznika

... przeciwzmarszczkowe i przeciwdziałają zakrzepom krwi. Znajdziemy w nich także witaminy A, D i B6, a także potas, wapń i żelazo. Ze względu na obecność ostatniego wymienionego pierwiastka spożywanie ...

dawno temu

Najlepsza oliwa z oliwek

... innymi: fosfor, żelazo i potas. Oliwa z oliwek działa też zbawiennie na urodę, zapobiegając rozwoju wolnych rodników i poprawiając wygląd skóry, włosów i paznokci. Dokonując zakupu tej najlepszej ...

dawno temu

Power z Paragwaju

... jak potas, wapń, magnez wpływa pozytywnie na redukcję masy ciała. Ponadto Yerba Mate ma również świetne właściwości oczyszczające organizm dzięki czemu wpływa aktywnie na redukcję cellulitu. Działa ...

dawno temu

Bananowe maseczki

... Banan jest źródłem wielu witamin, zawiera aż 75% wody, 15-25% naturalnych cukrów, białko, skrobię, olejki eteryczne, kwas jabłkowy enzymy, pektyny, potas i magnez, kwas askorbinowy, witaminy B2, B6 ...

dawno temu

Aloes – roślina lecznicza

... powstawaniu kamieni nerkowych lub zmniejsza rozmiary istniejących. Tak szeroki lecznicze działanie zapewniają obecne w liściach minerały: sód, potas, magnez, cynk, miedź i żelazo, oraz witaminy C, E ...

dawno temu

Pyszne i zdrowe truskawki

... także bogactwo makro- i mikroelementów, przede wszystkim żelazo, wapń, potas, magnez, fosfor i mangan. Truskawki zawierają około 32 kcal w 100 g, więc są niskokaloryczne, pod warunkiem jednak, że nie zjadamy ...

dawno temu

Mięso też zdrowe

... A – czołowego antyutleniacza i witamin: B2, B3, B5, B6 i B12, chroniących układ nerwowy. W rybach morskich jest sporo potasu, który w naturalny sposób obniża ciśnienie tętnicze. Ich tłuszcz ...

+ Pokaż więcej