Kotlet z próbówki?

... to tradycyjnego kawałka wieprzowiny. Czas, kiedy gotowe kawałki mięsa mogłyby znaleźć się na półkach supermarketów szacuje się na około 5 lat. Nie wiadomo jeszcze, czy mięso jest smaczne – naukowcom ...

dawno temu

Pieczeń wieprzowa z pieczarkami

... przetrwać spacer urozmaicany lodowatymi powiewami. Jeśli jeszcze nigdy nie robiłaś pieczeni, bo wydawało ci się to zbyt skomplikowane, to czas zweryfikować swoje poglądy. Przygotuj: 1,2 kg wieprzowiny ... wieprzowa z włoskimi akcentami. Musisz ...

dawno temu

Jak wybrać i porcjować gęś – krótki poradnik

... , np. proponowany przez nas gulasz. Oto poszczególne części gęsi, wykorzystywane w różnych celach: szeroka pierś – doskonała do sosu z czerwonego wina i suszonych śliwek; skrzydełka – możemy ...

dawno temu

Kotlety z kaszy gryczanej - jak zrobić, jak zjeść?

... Kotlety z kaszy gryczanej to świetna propozycja dla wszystkich, którzy mają już dość mielonych. Zdrowe, smaczne i pasują właściwie do wszystkiego. Możesz je zjeść ze swoim ulubionym sosem, gulaszem ... Włóż kotlety z kaszy gryczanej na patelnię ...

dawno temu

Przyprawy do dziczyzny

... lub wieprzowiny. Rzadko można ją spotkać w sklepie, zatem najlepszym sposobem na jej zdobycie jest samodzielne polowanie lub odkupienie jej od myśliwego. Spadek ilości spożycia dziczyzny może przyczynić ... posiada bardzo długą i bogatą ...

dawno temu

2 sprawdzone pomysły na bezmięsne curry

... Masz dość nudnych, zimowych połączeń, takich jak kotlet, ziemniaki i surówka? Nie możesz już patrzeć na zapiekanki i gulasze? Wypróbuj przepis na wegetariańskie curry, które wprowadzi nieco świeżości do twojej kuchni. Poniżej znajdziesz dwa ...

dawno temu

Kaczka w pomarańczach

... Kiedy mamy do czynienia z mięsem, zazwyczaj pierwszym naszym pomysłem na wzbogacenie jego smaku jest dodanie różnego rodzaju warzyw. To właśnie drób albo wieprzowina w rozmaitych postaciach stanowią ... pieczona w jabłkach, będąca chyba innym ...

dawno temu

Kuchnia chińska

... i pieprzem, cały czas mieszając zupę rózgą. Odlewamy trochę zupy i rozprowadzamy w niej mąkę kukurydzianą. Całość wlewamy do woka i zagotowujemy, aby zupa zgęstniała.   Wieprzowina słodko – kwaśna ... , pieprz,olej   Wieprzowinę obieramy ze ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść ryby?

... paznokcie. Oczywiście idealna figura też musi być. Skoro tak, to pora zacząć działać zdecydowanie. Niech pierwszym krokiem będzie zamiana wieprzowiny na zdrowe ryby. ... paznokcie. Oczywiście idealna figura też musi być. Skoro tak, to pora ...

dawno temu

Zupa gyros - jak ją zrobić?

... lub wieprzowiną. Mięso i cebulę pokrój w kostkę i przysmaż na rozgrzanej oliwie. Kiedy wieprzowina lub wołowina będzie miękka, wsyp przyprawę do gyrosa, wymieszaj i odstaw na godzinę. Krok 2 Zupa gyros ...

dawno temu

Sosy do mięs

... . Kiedy smażymy kurczaka, wołowinę, baraninę czy wieprzowinę na patelni zostaje sok, który wydzielił się z mięsa i częściowo przywarł do dna. Można z niego szybko przyrządzić doskonały sos. ... . Kiedy smażymy kurczaka, wołowinę, baraninę czy ...

dawno temu

Główka pełna inspiracji

... feta, pomidory, oliwki, czerwoną i fasolę. Idealny w tym zestawieniu jest też sos ziołowy. Z przypraw można też dodać bazylię, lub oregano. Ciekawą opcją jest także wzbogacenie sałatki grzankami. Gulasz ...

dawno temu

Kurczak w cieście hanoi

...  schabowych, albo jako potrawka z kurczaka – mięso w gulaszu. A może poszukać inspiracji w tematycznych restauracjach lub na innych kontynentach? A co powiecie dziś na kurczaka w cieście hanoi? ...  schabowych, albo jako potrawka z kurczaka – ...

dawno temu

Odmiany papryki

... Na jej bazie można przyrządzić pyszny gulasz, wykorzystać do sosu salsa, czy stworzyć pyszną meksykańską sałatkę. Papryka, niezależnie od rodzaju nadaje potrawom unikalny smak, a przy tym jest bogata ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - jak je odtworzyć?

... Prawdziwy domowy rosół z makaronem, gulasz z kaszą lub kluskami czy „polskie” spaghetti bolognese, znane w Polsce lat osiemdziesiątych jako makaron z mięsem i pomidorowym sosem… Do tego gołąbki ... sedno potrawy jak w przypadku gulaszu, pulpetów ...

dawno temu

Dania z grzybami

... gulasz z grzybami, sos grzybowy z kopytkami, świąteczny bigos wykorzystujący suszone borowiki lub łazanki. Ważne jest jednak, aby przed przyrządzaniem jakichkolwiek dań mieć pewność, że zebrane ...

dawno temu

Smaki Jamajki

... przez Jamajkę nie sposób nie poczuć aromatu grillowanego kurczaka, ryb lub wieprzowiny. Jakie są więc smaki Jamajki? ... przez Jamajkę nie sposób nie poczuć aromatu grillowanego kurczaka, ryb lub wieprzowiny. Jakie są więc smaki Jamajki? Kuchnia ...

dawno temu

Przełam zimową nudę sałatką z dodatkiem zbóż!

... Często zdarza nam się popadać w kulinarną rutynę – latem jemy sałatki, a zimą sycące potrawy, takie jak gulasz czy lasagne. Pokonaj nudę i w środku zimy zaskocz domowników lekkim i pysznym daniem ...

dawno temu

Węgierskie specjały cz. II

... to gulasz i leczo... Trzeba z tym skończyć. W ramach akcji Poszerzanie Horyzontów Kulinarnych Narodu Polskiego (jeśli nawet taka akcja nie istnieje, to właśnie ją zapoczątkowałem) pragnę zaprezentować ...

dawno temu

Przepis na musztardę

... dogi, różnego rodzaju pieczenie, gulasze a nawet zwykłe parówki. Zdarza się jednak, że nie chcemy kupować gotowych produktów, bo albo nie odpowiadają one naszym wymaganiom smakowym, albo stronimy ...

dawno temu

Przepis na ratatuj

... nam „energetycznego kopa” i da siłę do działania, nie obciążając przy tym żołądka. Taki pożywny gulasz sprawia, że nawet po zjedzeniu sporej porcji czujemy się lekko, a do tego mamy pewność, że mieszanka warzyw nie spowoduje wzrostu cholesterolu ...

dawno temu

Wielkanocna łopatka wieprzowa pieczona w musztardzie i śliwkach

... , możemy przed glazurowaniem pozbawić je krępujących sznurów. Gotową porcję wieprzowiny wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na deseczkę i zostawiamy w spokoju na 10-15 minut, wcześniej rozcinając ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Kuchnia czeska – co zjeść koniecznie podczas wizyty w tym kraju?

... kluski przygotowywane są z ziemniaków lub mąki pszennej. Miękkie i puszyste; nadają się jako zamiennik kaszy do potraw składających się z sosów (np. gulasz lub pieczeń). To proste i tanie danie ... , które uświadamia miłośników kulinariów, że do ...

9 miesięcy temu

Kurczak po seczuańsku

... . Po pierwsze, już same w sobie świetnie smakują ze względu na wyjątkowo delikatną strukturę. Oprócz tego, to mięso jest idealnym rozwiązaniem dla osób nieprzepadających za oczyszczaniem wieprzowiny ...

+ Pokaż więcej