Faszerujemy się nimi codziennie. Jak pozbyć się metali ciężkich?

... i warzywach. Ich nadmiar powoduje chroniczne bóle mięśni, migreny, osłabia pamięć, a także wpływa na jakość snu. ...

dawno temu

Zupy na lato

... i pożywne, przygotowane głównie ze świeżych warzyw. Polecam chłodnik na upał i pomidorówkę dla zgłodniałych. Choć w tradycji polskiej zupa jest zwykle pierwszym daniem obiadu, to z powodzeniem może również starczyć za cały posiłek, jeśli ...

dawno temu

Spróbuj Ratatouille'a z samej Prowansji!

... W polskiej kuchni warzywa to najczęściej obiadowy dodatek do bardziej lub mniej mięsnego dania. Są nierzadko także składnikiem zupy. Nie ma co ukrywać, że naszą specjalnością są wszelkiego rodzaju ... , jak i na ciepło – stąd pewnie aż taka ...

dawno temu

Właściwości selera

... Po raz kolejny obiecujesz sobie, że od poniedziałku zarzucisz jedzenie fast foodów i słodyczy, a do swojej diety postarasz się wprowadzić więcej warzyw? Nie jest to proste zadanie, zwłaszcza ... . Najpopularniejszą jego odmianą stosowaną w ...

dawno temu

Narzędzia kuchenne

... rondli i garnków do wielkości składników. Rzeczywiście szkoda czasu na gotowanie dużego rondla wody, jeśli zamierzamy wrzucić do niego odrobinę warzyw. Nie rozgrzewajmy także dużej patelni, żeby ... smażyć na niej mały kawałek mięsa czy ryby. Od ...

dawno temu

Pomysły na farsze

...   Któż z nas nie lubi faszerowanych warzyw? Albo naleśników z ciekawym nadzieniem? Czy też może zapiekanek ziemniaczanych z interesującym wnętrzem? Nie zapominajmy również o canelloni ... ... Tylko, że o ile zrobienie naleśników, czy wydrążenie ...

dawno temu

Jak zrobić leczo?

... Leczo to doskonała potrawa na wakacje. Lekka, pożywna, pełna świeżych warzyw i witamin. Robi się je szubko i łatwo. Właściwie wystarczy pokroić składniki, podsmażyć je i pyszny obiad gotowy. Danie ...

dawno temu

Mesclun - sałaty w ziołach

... Czy ty także masz dziś ochotę na świeże warzywa? Chodzą za tobą? Widzisz je wszędzie? Wprawdzie jest środek zimy, ale może uda ci się zdobyć mieszankę sałat. Wiem, że ten przepis na surówkę ... musztardę i oliwę i wszystko dobrze wymieszaj. Na ...

dawno temu

Najciekawsze genetyczne modyfikacje warzyw i owoców

... nie genetyczny retusz niektórych gatunków roślin, plony byłyby niższe,  infekcje częściej atakowałyby uprawy, owoce i warzywa nie byłyby tak dorodne, pięknie wybarwione i aromatyczne. 1. “Rybne ... nie ingerencja w jej materiał genetyczny – ...

dawno temu

Robimy ratatouille!

... się lekko „przegryzło” i nabrało intensywniejszego smaku).   Warzywa te podsmażamy na oliwie na złoto. Najpierw warto zająć się cebulką, która musi lekko zeszklić się na patelni. Potem dodajemy paprykę ... przyrządzania ratatouille to podstawa ...

dawno temu

Zapłać mi za zmywanie!

... (zakładając, że posiada taką umiejętność), to prędzej położy się obok brudnej patelni i zgnije razem z nią, niż ją umyje. ... znowu zmywasz wszystko? – pytał mnie z niekłamanym współczuciem, kiedy ze łzami w oczach szorowałam piątą patelnię. – ...

dawno temu

Omlet z pieczarkami, papryką i pieczonymi pomidorkami cherry

... Omlet to idealne danie zarówno na śniadanie, kolację czy lunch. Wystarczy kilka jajek, warzyw i napój sojowy, abyśmy byli najedzeni przez dobrych kilka godzin. A do tego przygotowanie tej potrawy jest szybkie, a sam omlet pyszny. ... Omlet to ...

dawno temu

Sosy do mięs

... . Kiedy smażymy kurczaka, wołowinę, baraninę czy wieprzowinę na patelni zostaje sok, który wydzielił się z mięsa i częściowo przywarł do dna. Można z niego szybko przyrządzić doskonały sos. ... . Kiedy smażymy kurczaka, wołowinę, baraninę czy ...

dawno temu

Szaszłyki dla dzieci

... Dzieci chętnie sięgają po owoce, trudniej jest z warzywami. Jeśli chcesz przemycić do diety dziecka owoce i warzywa skup się na sposobie ich podania. Możesz skomponować z nich kolorową sałatkę lub... przyrządzić smaczne szaszłyki!  ... Dzieci ...

dawno temu

Szpinak z jajkiem

... Uwielbiasz naleśniki ze szpinakiem i chcesz poczuć jego smak w innym daniu? Zastanawiasz się co zrobić z liśćmi szpinaku? Wypróbuj to pyszne warzywo z jajkiem. Duszony szpinak jest nie tylko bardzo zdrowy, ale i nadzwyczaj pyszny! ... Uwielbiasz ...

dawno temu

Więcej soków i surówek

... Coraz większą wagę przykładamy, do tego co jemy, do wartości odżywczych spożywanych produktów. Dużym powodzeniem na szczęście cieszą się warzywa i owoce, a ilość wypijanych soków znacznie wzrosła ... , dzięki czemu zapewniamy sobie codzienną ...

dawno temu

Wspólne gotowanie przy stole

... stołowy składają się patelnie, kuchenki, garnki i talerze. To cudo zwolni gospodarzy z obowiązku usługiwania gościom przy stole. Niestety, takie gotowanie na stole, z pewnością tanie nie jest. Źródło: www.yankodesign.com ...

dawno temu

SOK zamiast porcji warzyw i owoców. Jak wybrać najzdrowszy?

... porcji owoców i warzyw, przy czym jedną z nich można zastąpić sokiem. Jednak czy dostępne w sklepach soki są na pewno zdrowe i pozbawione substancji chemicznych? Jeśli na rynku napój występuje ...

dawno temu

Domowe metody na piękną skórę. Lepsze niż drogie kosmetyki

... Wykorzystaj warzywa nie tylko do sałatki. ... w ogródku. Które warzywa nadają się na domowe maseczki i okłady? Pietruszka jest doskonała na opuchliznę, łagodzi użądlenia i ukąszenia, a ogórek idealnie wybiela cerę i polecany jest osobom z ...

dawno temu

Pomysł na dietetycznego łososia

... , sok z połowy cytryny, 1 łyżeczkę kaparów, 2 łyżki posiekanej pietruszki, kilka kawałków cytryny do przybrania.  Rozgrzej olej na patelni, przypraw łososia z obu stron, a następnie smaż przez 4 ... minuty z każdej strony, dopóki nie nabierze ...

dawno temu

Cztery sposoby na ograniczenie ilości oleju zużywanego do przygotowania posiłków

... uwolnienie toksycznych oparów z nieprzywierającej powłoki. Najbezpieczniej jest nastawić patelnię na mniejszy lub średni ogień. Sprytne kucharskie sztuczkiJesteś wielbicielką warzyw na patelni? Zanim ... wrzucisz na olej wszystkie jarzyny, ...

dawno temu

Zupa z soczewicy

... Soczewica to jedno z najzdrowszych warzyw strączkowych, ulubienica wegetarian. Ze względu na dużą zawartość białka swobodnie może zastąpić mięso w codziennym menu. Oprócz białka, soczewica ... ziemniaki,2 duże cebule,puszka soczewicy (odsączonej ...

dawno temu

Kabaczek faszerowany

... produktów, do których przez wiele lat przyzwyczaiły się nasze żołądki. Bez względu na to, czy takie radykalne postępowanie jest nam bliskie czy też nie, zwykle intuicyjnie sięgamy po świeże warzywa ... dojrzewania wielu warzyw, zwłaszcza tych ...

dawno temu

Właściwości szparagów

... Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do połowy lipca. Szparagi białe i zielone są nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Medycyna ludowa zapewnia, że szparagi to doskonałe warzywa na potencję ... , w szparagach doszukiwano się tajemnej ...

+ Pokaż więcej