Rosół z kaczki

... w wyśmienitych zupach. To właśnie one w kilka chwil sprawiają, że jesteśmy rozgrzani i czujemy się znacznie lepiej. Przy okazji ugotowanie zupy jest wprost idealnym daniem dla kulinarnych leniuchów ... , ponieważ odpowiednio przechowywana może ...

dawno temu

Indyk z warzywami - smacznie i oryginalnie

... Indyk z warzywami to danie drobiowe smaczne i oryginalne. Mięso indycze jest bardzo delikatne i zapewne zadowolisz dzięki niemu niejednego smakosza. Jest przy tym obiedzie trochę pracy, ale czego się nie robi dla takiego efektu. Wyobraź sobie ...

dawno temu

Mięsne chipsy, czyli brytyjski sposób walki z otyłością

...   Nie da się ukryć faktu, iż Brytyjki nie należą do najszczuplejszych kobiet świata. Umiłowanie fast –foodów, chipsów, frytek i coli robi swoje. Aby walczyć z nadwagą narodu, Brytyjczycy wynaleźli dość dziwaczny produkt - chipsy z mięsa! ... ...

dawno temu

Węgierskie specjały

...   Wiele potraw z kuchni węgierskiej, takich jak leczo, czy gulasz, „przyjęło się” w Polsce. Nie wszyscy jednak wiedzą, że Babgulyas jest... zupą, a w Lecsó nie ma i nigdy nie było mięsa ani kiełbasy ... . Węgrzy nie uznają mięsa bez sosu, a my ...

dawno temu

Poznaj nowe spojrzenie na tradycyjną kuchnię polską

... na kuchnię polską. Co przyrządzisz dziś na obiad? Zupę pomidorową, kotlety mielone z mizerią czy gęsie udo z buraczkami? ... mięsa mielonego wieprzowego, sos sojowy, sos tabasco, zielony sos tabasco, 1 biała cebula, 1 jajko, 1 łyżka bułki ...

dawno temu

Jedzenie SZYBKO PSUJE SIĘ w lodówce? Zmień sposób przechowywania

... O tym jak przechowywać jajka, ser, mięso, wędliny i konserwy opowiedziała specjalistka od żywienia, Agnieszka Piskała. ...

dawno temu

Wodzionka - suchy chlyb i wody szklonka

... Wodzionka stała się ostatnio bardzo popularna za sprawą jednego z programów telewizyjnych. Jak przygotować tę sławną zupę? Nie ma w tym nic trudnego, a potrawa jest rzeczywiście bardzo smaczna ...

dawno temu

Zupy dla niemowląt

... . Wszystko trzeba zmiksować. Zupy gotowane na mięsie można podawać maluchowi dopiero po 10 miesiącu życia. Kawałki mięsa przeznaczone dla dziecka powinny być chude, bez skóry i kości. Ponieważ mięso ... jest źródłem białka, a to z kolei jest ...

dawno temu

Sos grzybowy ze śmietaną

...   Zapach grzybów unoszący się w mieszkaniu budzi skojarzenia z Wigilią. Ten niezwykły aromat powinien jednak gościć w naszej kuchni jak najczęściej i jeśli nie w postaci zupy, to w formie pysznego dodatku do dań, którym możemy podkreślić smak ...

dawno temu

Otręby na odchudzanie

... . Ich uniwersalność polega na tym, że możemy je dodawać nie tylko do jogurtu, ale także stosować jako panierkę do mięs lub dodatek do sosów, zup czy sałatek. Może zatem warto się do nich przekonać? ... . Ich uniwersalność polega na tym, że ...

dawno temu

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

... Jedzenie mięsa wieprzowego ma chyba tyle samo przeciwników, jak i zwolenników. W naszej kuchni to właśnie ono obok drobiu cieszy się największym powodzeniem. Z tego też względu w kuchni polskiej ... można odnaleźć wiele ciekawych przepisów na ...

dawno temu

Jak ugotować kapuśniak?

... od szczegółów kapuśniak jest zwykle pyszny i smakuje prawie wszystkim. Można z nim także trochę eksperymentować. Kapuśniak to zupa dla kreatywnych kucharzy. ... od szczegółów kapuśniak jest zwykle pyszny i smakuje prawie wszystkim. Można z nim ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - jak je odtworzyć?

... Prawdziwy domowy rosół z makaronem, gulasz z kaszą lub kluskami czy „polskie” spaghetti bolognese, znane w Polsce lat osiemdziesiątych jako makaron z mięsem i pomidorowym sosem… Do tego gołąbki ... pewnością daniem, którego nie przygotujemy jak ...

dawno temu

Wielkanocny Żurek z przyprawą do żurku KAMIS

... Żurek to sztandarowe danie wielkanocne - nie może zabraknąć go na żadnym polskim stole. Aromatyczna zupa doskonale rozgrzewa i stanowi idealny wstęp do degustacji pozostałych świątecznych potraw ...

dawno temu

Barszcz czerwony zabielany

... Barszcz czerwony zabielany to świetny pomysł na obiad każdego dnia. Nie martw się tylko, nie ma z nim aż tak dużo pracy. Wystarczy trochę buraczków i kilka innych prostych produktów, by stworzyć pyszną zupę. Pamiętaj, że buraki świetnie wpływają ...

dawno temu

Jak zrobić kapuśniak?

... Od kilku dni chodzi za tobą smak domowego, babcinego lub maminego kapuśniaku? Chętnie byś sama go zrobiła, ale jesteś na diecie i nie chcesz przeciążać organizmu? Spróbuj wykonać zupę kapuścianą wg ... : Do warzyw dodaj mięso, zalej wodą i gotuj ...

dawno temu

Kitfo - potrawa ślubna z Etiopii

... naszego tatara. Kitfo to potrawa, której głównym składnikiem jest drobno siekana, surowa wołowina. Mięso musi być jak najbardziej krwiste, dlatego często dodatkowo podlewa się je jeszcze dodatkowo krwią ... . Do mięsa podaje się mitmita – ...

dawno temu

Marokańskie specjały

... słodzona, podawana gościom. Można pić ją cały dzień. To także sposób na walkę z upałem, gdyż mięta w cudowny sposób chłodzi. Harira: tradycyjna zupa podawana podczas Ramadanu (okresu postnego ... , zwykle zrobione z wołowiny, baraniny lub ...

dawno temu

Ciasto z mięsem

... , aż nabierze złocistego koloru, a następnie dodaj do niej ząbki czosnku i pomidory pokrojone w drobne kawałki. Mięso mielone połącz z jajkiem, a następnie usmaż na patelni, dodając do całości sos Napoli ...

dawno temu

Proste i zdrowe leczo

... Leczo. Smak tego pysznego dania z papryki chodzi za tobą od kilku dni. Ale ten tłusty wywar, kaloryczna kiełbasa i mięso... Jest rozwiązanie tego problemu! Możesz w bardzo krótkim czasie ... i przy niewielkim wysiłku przygotować pyszne leczo ...

dawno temu

Kwaśnica po góralsku

... albo nie możesz się doczekać, kiedy znów będziesz mogła wybrać się na narty, zrób sobie namiastkę planowanego lub odbytego już wypoczynku i samodzielnie przyrządź kwaśnicę w domu. Nie daj się pokonać nudzie i już dziś zapoznaj się z przepisem na ...

dawno temu

Kuleczki z mięsa mielonego

... z wybranym sosem. Do tego taki posiłek jest lekkostrawny i na długo zapobiega burczeniu w żołądku. Jak zrobić kulki mięsne? Przygotuj: 1 kg mięsa mielonego 2 bułki 4 łyżki mąki 3 cebule 3 jajka 20 dag ... bułki tartej ser żółty olej szczypiorek ...

dawno temu

Jamajski kurczak Jerk

... Chyba najbardziej popularnym mięsem w Polsce (w wersji smażonej bądź pieczonej) jest kurczak. To prawda, jeśli wskazać tradycyjną polską potrawę, to bez zawahania powiemy: schabowe. Jednak nie da sie ... ukryć, że tak zwane mięso białe jest ...

dawno temu

Spróbuj Ratatouille'a z samej Prowansji!

... W polskiej kuchni warzywa to najczęściej obiadowy dodatek do bardziej lub mniej mięsnego dania. Są nierzadko także składnikiem zupy. Nie ma co ukrywać, że naszą specjalnością są wszelkiego rodzaju ... mięsa, a zwłaszcza wołowina i wieprzowina. ...

+ Pokaż więcej