O mój rozmarynie...

... Używany głównie w potrawach kuchni bałkańskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej, ale także u nas - do mięs, wędlin i sosów. Nadaje im niepowtarzalny zapach i smak. Rozmaryn wykorzystywany ... Rozmaryn silnie pobudza krążenie. Można go przyjmować ...

dawno temu

Jak zrobić lasagne?

... Ta włoska potrawa na bazie makaronu to pozycja obowiązkowa na liście dań każdego konesera tamtejszej kuchni. Zaspokaja głód na bardzo długo, jest prosta w przygotowaniu a do tego smakuje wyśmienicie ... . Czego chcieć więcej? Zamiast jednak ...

dawno temu

Przepis na ratatuj

... To jarskie danie prowansalskie opiera się głównie na warzywach i jest jedną z potraw polecanych osobom odchudzającym się. To istna bomba witaminowa, a więc posiłek, który dostarczy ... mielonego drobiowego, 5 jajek, 2 cebule, 2 bakłażany, 2 ...

dawno temu

Ukłon w stronę tradycji – bigos po staropolsku

...     Na pewno każdy z nas ma jakiś swój wypróbowany przepis na bigos. Tą tradycyjnę polską potrawę, kochamy za wyrazisty sak. W zależnosci od gustów dodajemy do niego składniki, które lubimy ... Na pewno każdy z nas ma jakiś swój wypróbowany ...

dawno temu

Kurczak z ryżem i warzywami - smacznie i zdrowo

... Kurczak z ryżem i warzywami to jedna z najprostszych potraw, jaką można sobie wyobrazić. Właściwie trzeba jedynie trochę pokroić, a potem poczekać. To pyszna danie ma także inne walory ... je więc, a po chwili wsyp ryż. Krok 6 Pyszne danie zalej ...

dawno temu

Sałatka z suszonych pomidorów

... bowiem tak dobrze nie zdobi przyrządzonego spaghetti jak świeże listki bazylii, a napar z mięty bez wątpienia ułatwi nam trawienie nawet najbardziej tłustych potraw. Innym niezawodnym sposobem ... bez konieczności zajadania się ciężkim bigosem ...

dawno temu

Jamajski kurczak Jerk

... Chyba najbardziej popularnym mięsem w Polsce (w wersji smażonej bądź pieczonej) jest kurczak. To prawda, jeśli wskazać tradycyjną polską potrawę, to bez zawahania powiemy: schabowe. Jednak nie da sie ... ukryć, że tak zwane mięso białe jest ...

dawno temu

Jak jeść i nie przytyć w Święta?

... dużo ćwikły i chrzanu, gdyż ułatwiają one trawienie tłustych potraw i szybko sycą. Sięgaj po ciastka z cynamonem, gdyż cynamon przyspiesza przemianę materii. Wybieraj na święta chude mięso. Na stole niech pojawi się tyle samo owoców co ciast.  ...

dawno temu

Kluski z makiem

... jest poświęcić trochę czasu i wykonać przynajmniej niektóre potrawy samodzielnie. Takie postępowanie będzie wyraźnym gestem sprzeciwu wobec oburzającej wielu komercjalizacji świąt. Czasami długie godziny spędzone ... naszych ulubionych ...

dawno temu

Zupy na rosole

... się także na rodzinnych uroczystościach. Jedną z podstawowych zasad zdrowej diety jest jej zróżnicowanie. Poza tym trudno bez przerwy jeść te same potrawy mimo wielkiej do nich miłości. I w takiej sytuacji ... się do wyjątkowych przypadków. ...

dawno temu

Urządzenie, które pozwoli Ci spróbować potrawę ZANIM ją ugotujesz

... się, czy to co nam projektant proponuje jest rzeczywiście możliwe. Dziś trafiłam na opis gadżetu, który wydaje się żywcem wyjęty ze Star Treka lub innego serialu typu Stargane. Chodzi mianowicie o urządzenie, które pozwoli spróbować potrawę, ...

dawno temu

Kurczak w cieście hanoi

... Kurczak często ląduje na naszych stołach pod dwiema, może trzema postaciami. Albo jako kurczak z rożna – pięknie przypieczony na brązowo, albo jako zwykłe kawałki mięsa w panierce – coś na kształt ...  schabowych, albo jako potrawka z kurczaka – ...

dawno temu

Karp w galarecie

... przynajmniej jednej z dwunastu tradycyjnych potraw. Jedną z nich na pewno jest karp, bez którego spora grupa ludzi nie wyobraża sobie świątecznej kolacji. W jaki sposób go przygotować? Czy karp ... dwanaście potraw postnych. Kiszona kapusta z ...

dawno temu

Surówka z marchwi

... Warzywa to same witaminy i trzeba je jeść – takie zdania słyszymy już od dzieciństwa i zazwyczaj wcale dobrze się nam one nie kojarzą. Nie chodzi tylko o potrawy, do których smaku trzeba dorosnąć ... wykonane z tego warzywa. Jednakże to nie ...

dawno temu

Kaczka z żurawiną

... albo wyśmienite mięso z kaczki. To właśnie kaczka została prawie zupełnie wyparta przez wszechobecne mięso z kurczaka, rzadziej indyka. Już niemalże każdą potrawę przygotowywaną z jej użyciem ... masz dość jedzenia kurczaka, choćby był ...

dawno temu

Sos rybny

... w naszym najbliższym otoczeniu nieznane. Nawet jeżeli natkniemy się na nie przypadkiem w sklepie, nie mamy bladego pojęcia, w jaki sposób możemy je wykorzystać w trakcie przyrządzania potraw. Jednym ... kulinarna Starego Kontynentu. Chodzi ...

dawno temu

Bezmięsny poniedziałek

... Wielu z nas nie wyobraża sobie diety bez mięsa. Wędlina na śniadanie, kurczak na obiad, parówki na kolację i tak w kółko. I chociaż coraz więcej mówi się o tym, że codzienne spożywanie mięsa ... i układu krwionośnego. Część Polaków rezygnuje z ...

dawno temu

Pułapki niezdrowego odżywiania

... . Musimy jednak pamiętać, aby nie wpaść w pułapki niezdrowego odżywiania, do których zalicza się unikanie mięsa, warzyw i owoców, ograniczanie tłuszczów oraz szybkie, nieregularne spożywanie monotematycznych potraw. ... uwzględnić mięso. Nie ...

dawno temu

Ryba po grecku - na ciepło i na zimno

... warto schować do lodówki i zjeść wiecorem na zimno. Niewiele jest potraw, które tak oszczędzają czas. Sama zobacz. ... warto schować do lodówki i zjeść wiecorem na zimno. Niewiele jest potraw, które tak oszczędzają czas. Sama zobacz. Przygotuj: ...

dawno temu

Zupa z kurek

... dla osób uwielbiających nie tylko zbierać grzyby, lecz także przyrządzać na ich bazie wiele niezwykle smacznych potraw. Obok smażonych grzybów z cebulą, sosu do mięsa czy kani w panierce wskazać tu trzeba ... . Podobnie dość łatwe jest ...

dawno temu

Quesadilla - przepis

... To lekkie i niezwykle smaczne danie kuchni meksykańskiej daje nam spore pole do poeksperymentowania ze składnikami farszu. Pszenna tortilla z pożywnym nadzieniem to świetna przekąska. Potrawę tę możemy przygotować także w wersji wegetariańskiej. ...

dawno temu

Zdrowie prosto z lodówki

... Zamrażanie i rozmrażanie półproduktów i gotowych potraw wydaje się proste. W rzeczywistości istnieje szereg zasad, którymi trzeba się kierować, przygotowując potrawy do zamrożenia. Warto ... jest korzystniejsza, choć zajmuje o wiele więcej ...

dawno temu

Bakłażany faszerowane

... już nie raz widziałaś bakłażana, a być może nawet miałaś niebywałą okazję spróbować potraw z jego udziałem. Posiada on bardzo charakterystyczny kolor, stąd też często określany jest mianem oberżyny ... , że przygotujemy faszerowane bakłażany. ...

+ Pokaż więcej