Tłuszcze do smażenia

... Sprawa pozornie jest prosta i większość z nas nie zastanawia się, w jaki sposób tłuszcz do smażenia wpływa na smak oraz wartość odżywczą potraw. Jeśli chcemy pochwalić się zdolnościami kulinarnymi ... i przyrządzać potrawy najlepiej jak to tylko ...

dawno temu

Placki ziemniaczane z pieczarkami

... Placki ziemniaczane z pieczarkami to świetny pomysł na obiad, zwłaszcza w poniedziałek, kiedy pracy mnóstwo i na gotowanie nie zostaje zbyt wiele czasu. Ta prosta potrawa jest bardzo smaczna i bardzo ...

dawno temu

Przepisy na ślimaki

... , że nie wszystkie gatunki nadają się do jedzenia. Hodowcy ślimaków uważają, że pochodzące od nich mięso jest znacznie bardziej kruche i smaczniejsze. Równie dobrze do przyrządzania potraw nadaje się jednak mięso ... wartościowego białka i ...

dawno temu

Z miłości do spaghetti!

... , to jesteśmy mu wierni latami. A przecież bogactwo typów przygotowania tej potrawy jest tak wiele! Dlatego dziś, na dobry początek tygodnia podrzucam Wam kilka z nich, której po dużej selekcji udało mi się wybrać. Mam nadzieję, że te pyszne ...

dawno temu

Zupa rybna - na Wigilię i nie tylko

... Zupa rybna jest dobra na każdą okazję. Możesz ją potraktować jako potrawę wigilijną, ale świetnie sprawdzi się także jako pierwsze danie twojego codziennego posiłku, zwłaszcza jeśli bardzo lubisz ryby. Spróbuj czegoś nowego, eksperymentuj w ...

dawno temu

Desery lubią wszyscy, ale czy potrafisz przyrządzić te najlepsze?

... Czy ty też tak masz, że gdy tylko dostaniesz kawałek mięsa, jesteś w stanie wymyślić sto różnych potraw na jego bazie? A ile zup umiesz ugotować? Pewnie sporo, w końcu to trochę nasza polska tradycja ...

dawno temu

Surówka z selera naciowego

... nie tylko więcej na temat tego niezwykłego warzywa, lecz także poznasz sposób na jego wykorzystanie w kuchni. Seler naciowy to nie tylko smaczny, ale także zdrowy dodatek do naszych potraw, o czym przekonasz się, poznając jego właściwości. ... ...

dawno temu

Pierogi z soczewicą

... smaków z dużą częstotliwością. Oprócz pierogów z mięsem, grzybami, kapustą czy kaszą wspomnieć trzeba także o tych na słodko z truskawkami albo jagodami. Ciekawą propozycją jest natomiast przepis ... soczewicyzostało zatem bardzo szybko ...

dawno temu

Śledzie po kaszubsku

... ryby w rozmaitych postaciach. Czytając poniższy artykuł, dowiesz się, jakie potrawy ze śledzi możesz przyrządzić, a także poznasz przepis na wyśmienite śledzie po kaszubsku. Być może to właśnie one zawładną twoim sercem i staną się ulubionym ...

dawno temu

Efektowny pstrąg w zielonym majonezie

... Główną potrawą wigilijną na wielu polskich stołach jest karp. A może chciałabyś w tym roku delikatnie zmodyfikować tę tradycję. Karp wcale nie jest najsmaczniejszą rybą, a do pstrąga mu daleko ... przygotowywanie tej pysznej potrawy od głównego ...

dawno temu

Ziemniaki pieczone w folii

... wskaże na łatwość przygotowania. Zwykle nie przepadamy za daniami, które w każdej chwili mogą się nam nie udać i wymagają bardzo wiele uwagi. Kolejną cechą idealnej potrawy jest szybkość jej przygotowania ... na to, by godzinami przesiadywać w ...

dawno temu

Kuchnia polska mieszanką wpływów

... Kuchnia polska jest dość problematycznym zjawiskiem kulinarnym. Trudno jest bowiem znaleźć nasze narodowe, oryginalne potrawy, nieposiadające odpowiedników w innych krajach. Jest to wynikiem przemian ... znacząco zróżnicowało polskie potrawy ze ...

dawno temu

Kotlety z indyka w migdałach

... równomiernie płatki migdałowe. Zanurz kotlety z indyka w jajku, a następnie w płatkach. Dociśnij je mocno do powierzchni mięsa. Krok 5 Pyszny obiad już prawie gotowy. Pozostało ci tylko smażyć kotlety drobiowe na rozgrzanym maśle po 5 minut z ...

dawno temu

Gulasz - przepis meksykański

... , a zarazem bardzo wyrazisty, nie znam osoby, której by nie smakował. Sama się przekonaj. Przygotuj: pół kilograma mięsa z uda indyka (może być również pierś z indyka)cebulępuszkę czerwonej fasoliżółtą ... paprykę4 ząbki czosnkupaprykę ...

dawno temu

Jeść zdrowo w restauracjach

... Możliwe jest żywienie w restauracjach, zachowując wszystkie normy i dbając o własną dietę. Jedzenie poza domem uniemożliwia kontrolowanie składu zamawianych potraw i poznanie metod ich przyrządzania ... -food i pizzerie będą posiadały w menu ...

dawno temu

Sos do spaghetti i sos do ryżu - dwa w jednym

... Oto przepis, który pozwoli ci upiec dwie potrawy przy jednym sosie. Niezależnie od tego, czy lubisz ryż, czy też przepadasz za makaronem, możesz wykorzystać podaną tu recepturę. Nic w tym trudnego ... , ale za to dużo smacznego. Sama się ...

dawno temu

Nienaganna figura w święta - czy to możliwe?

... albo zrobienia sobie świątecznego makijażu. Z drugiej, czyha na nas wiele pysznych potraw, którym nie zawsze potrafimy się oprzeć, co niekorzystnie wpływa na nasz wygląd, zwłaszcza że za kilka chwil ... się nam urokami świąt i niepowodujący ...

dawno temu

Jak zrobić kotlety mielone panierowane w serze?

... kotlety mielone z serem, a raczej w serowej panierce. Dzieciaki i mąż będą zchwyceni. Przygotuj: 40 dag mięsa mielonego z drobiu2 kajzerki2 jajkaszklankę mlekamieloną gałkę muszkatołowąsól, pieprzA ... do panierowania: pół szklanki bułki tartej8 ...

dawno temu

Migdały nie tylko od święta

... Wszyscy wiemy, że migdały są nieodzownym atrybutem Świąt. Szarlotka z migdałami, karp w galarecie z migdałami to potrawy, które często goszczą na świątecznym stole. ... sprawdzają się jako składnik sałatek, dodatek do mięs i ryb. Znakomicie ...

dawno temu

Kuchnia francuska

... Zapewne większość z nas kojarzy kuchnię francuską z takim potrawami jak ślimaki, żabie udka czy owoce morza. Kraj ten słynie także z pysznych serów i wytwornych win podawanych do posiłków. Warto ... wiedzieć, że Francja oferuje nam znacznie ...

dawno temu

Ser ricotta - przepisy

... Pyszny, lekko słonawy ser twarogowy z mleka koziego lub owczego to jeden z tych kulinarnych dodatków, które mają moc wysubtelniania smaku każdej potrawy. Biały, o gładkiej skórce i miękkiej ... konsystencji, z łatwością pozwala na wykreowanie ...

dawno temu

Wartości odżywcze oliwek

... – niskokalorycznym dodatkiem do wielu potraw. Do tego obfitują w cenne witaminy i związki mineralne oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Słowem: samo zdrowie! Może zatem warto dać im szansę? ... – niskokalorycznym dodatkiem do wielu potraw. Do ...

dawno temu

Jajka faszerowane pieczarkami

... do pasztetów czy sera. Jeżeli jednak tego typu zmiana w jadłospisie jest dla nas zbyt drastyczna, wystarczy, że przygotujemy dobrze znane warzywa, owoce albo mięsa w zupełnie niespotykany dotychczas sposób ... licznych przekształceń i ulepszeń. ...

+ Pokaż więcej