Mandat na pikniku

... Polska jest krajem niezbyt przyjaznym człowiekowi, który chciałby rozkoszować się rekreacją. W plenerze nie wolno rozpalać ognia, nad rzeką łowić ryb bez zezwolenia, w miejscach publicznych pić ... się tylko tym, że kiedy dostrzegaliśmy ...

dawno temu

Krewetki w cieście

... , a są ważnym detalem uzupełniającym smak potrawy. I tak bardzo często urozmaicają sałatki, pizzę, makarony bądź stanowią jeden z elementów farszu. Z drugiej strony, z łatwością znajdziemy przepisy ...

dawno temu

Pierwsze kroki w stolicy Peru

... Miasto konkwistadorów położone nad Pacyfikiem wita przybywających do Peru zapachem ryb, smogiem, dźwiękiem klaksonów, chaosem na ulicach i wielością barw. Lima przygotowuje turystów na wszystko, czego mogą się spodziewać w kraju Inków. ...

dawno temu

Jezioro Inle

... Jest w Birmie jezioro zwane Inle. Wielkie, stanowi odrębny, samowystarczalny świat. Na przejrzystej wodzie pływają łodzie rybaków, którzy opanowali sztukę wiosłowania nogą. Dzięki temu mają wolne ręce i mogą obsługiwać wielkie kosze, do których ...

dawno temu

Jak przyrządzić smaczny sos kurkowy?

... Pyszny, lekki i prosty w wykonaniu. Taki właśnie jest sos kurkowy. To doskonałe uzupełnienie makaronów, ryby czy mięsa, można nim polać też kaszę lub kluski śląskie. Do tego pięknie pachnie ...

dawno temu

Jesienne dania z żurawiną w roli głównej

... Jesienne menu w dużej mierze różni się od jadłospisu letniego – lekkie sałatki zastępujemy sycącymi, ciepłymi potrawami. Wraz z ochłodzeniem temperatury powietrza pojawia się wiele aromatycznych ... z kotlecikami mielonymi i sałatką ...

dawno temu

Sos holenderski

... tego, co tak bardzo wychwalane jest przez smakoszy jedzenia, a wolimy potrawy znacznie bardziej swojskie i treściwe. Mało kto z nas bowiem potrafi najeść się nawet najbardziej wymyślną sałatką ... kraju, jego tradycja kulinarna oparta jest ...

dawno temu

Potrawy z woka

... pozwala on na usmażenie mięsa, ryb, czy warzyw w czasie krótszym niż wydaje się to wogóle możliwe. Potrawy przyrządzone na nim zachowują cały swój smak i aromat. Długo można by jeszcze wymieniać jego zalety… Spróbujcie sami! ... pozwala on na ...

dawno temu

Żółto na talerzu, czyli dania z curry

... , słone, czy nawet słodkie. Pasuje do mięs, ryb, warzyw, grzybów... Krótko mówiąc możemy spokojnie zaliczyć ją do przypraw uniwersalnych. A raczej do mieszanek przypraw, bo tym jest w rzeczywistości curry. Ale to już inna historia... ... , ...

dawno temu

Szałwia lekarska

... Ma podłużne posrebrzane listki i znakomicie prezentuje się w przydomowym ogródku. Znana w kuchniach całego świata jako przyprawa do mięsnych farszów, sałatek i deserów. Jej lekko gorzkawy ...

dawno temu

Fasola fava po egipsku

... do Egiptu! Znudziła ci się już fasola w sałatkach czy fasolka po bretońsku? Spokojnie, mam coś fajnego w zanadrzu: fasola ful medames po egipsku. ... do Egiptu! Znudziła ci się już fasola w sałatkach czy fasolka po bretońsku? Spokojnie, mam coś ...

dawno temu

Jak nie przytyć w pracy?

... . serek wiejski z warzywami (rzodkiewka, papryka) i ze szczypiorkiem;sałatka z wędzoną rybą – sałata, papryka, pomidor, liście szpinaku, kiełki, ryba. Wszystkie składniki pokroić w kostki, przyprawić ... bazylią i ziołami prowansalskimi;jogurt i ...

dawno temu

Mule w winie

... . Hiszpanie wszechstronnie wykorzystują mule w kuchni – dodają je do zup, sałatek i zapiekanek. Warto zaznaczyć, że mięso omułków, bo taką też nazwę posiadają mule, bardzo szybko ulega zepsuciu ...

dawno temu

Uwielbiasz jeść ser? Poznaj wady i zalety tego produktu

... Sery żółte, twarogi, serki homogenizowane – asortyment serów jest bardzo szeroki. Jest to produkt bardzo popularny i uniwersalny w naszej kuchni. Możemy używać na kanapki, do sałatek, do zapiekania itp. Wykorzystujemy sery do dań słonych i ...

dawno temu

Tego jeszcze nie wiesz o jedzeniu

... Czy wpadło ci kiedyś do głowy, żeby w chwili zmęczenia, zamiast kolejnej kawy, sięgnąć po jabłko? Albo żeby twojemu dziecku przed sprawdzianem zaserwować sałatkę z marchwi? Pewnie nie. Zobacz, jakie jeszcze sekrety kryje w sobie jedzenie… ...

dawno temu

Pupusa - tortilla z Salwadoru

... jest niedużym krajem zlokalizowanym pomiędzy Hondurasem i Gwatemalą. Kuchnia tego regionu opiera się w dużej mierze na kuchni Ameryki Łacińskiej, a w szczególności kuchni meksykańskiej. Dziś proponuję pupusa z serem i sałatką w środku! ... się ...

dawno temu

Cudotwórczy grejpfrut

... : Sałatka z grejpfrutem i ziołowym kurczakiem Składniki: 1 pierś kurczaka (25 dag), 2 pomarańcze (35 dag), 1 grejpfrut (35 dag), 2 cykorie (30 dag), sałata lodowa, 1/2 pęczka posiekanej ... na nich cykorię z owocami i obłożyć plastrami kurczaka. ...

dawno temu

Dieta przed sylwestrem

... się makowiec, karp i inne ryby. Podczas kolacji wigilijnej będzie można powstrzymać duży apetyt. Jednak już w pierwszy dzień świąt czeka nas nie lada wyzwanie. Mięsko, ciasta i inne smakowitości będą kusić ...

dawno temu

Sushi Obama!

dawno temu

„Żółwik Sammy”, Ben Stassen

... z niezwykłą precyzją. Całość wsparto technologią 3D. Wielobarwne koralowce, świecące meduzy, ławice tropikalnych ryb - wszystko wylewa się z ekranu, przelatuje wokół głów, wpada na twarze widzów. Film jest nominowany do Europejskiej Nagrody ...

dawno temu

Jak zrobić fasolkę szparagową w sosie pomidorowym?

... pomidorowym. Kiedy jeszcze będzie gorąca, przełóż ją do słoików i mocno zakręć. Krok 6 Pasteryzuj sałatkę z fasolki 20 minut. Smacznego!   ...

+ Pokaż więcej