Sposoby na niejadka

... „Nie chcę śledzia bo za słony, nie chcę groszku bo zielony, nie zjem grzybów bo to rydze, nie zjem kaszki bo się brzydzę, precz z omletem, precz z kotletem i z pasztetem także precz, bo jedzenie ... do jedzenia? 1. Podawać urozmaicone i ...

dawno temu

Zdrowy uśmiech dzięki wodorostom?

... korzystnie na wytrzymałość szkliwa. Jeżeli chcemy mieć śnieżnobiały uśmiech należy ograniczyć kawę, herbatę (również zieloną), colę, czerwone wino, buraki, sok porzeczkowy, paprykę, curry, leśne owoce ...

dawno temu

Dania z parówek

... (potrzebujemy 8 szt.). W wersji rozszerzonej, wedle upodobań, można dodać do środka również suszone pomidory, plasterki żółtego sera i przyprawy, np. curry, zioła prowansalskie czy pieprz cayenne. Pieczemy ...

dawno temu

Rozgrzewamy na słodko, na ostro, na kwaśno

... dodajemy warzywa do mięsa i dusimy pod przykryciem 45 minut. W połowie duszenia dodajemy ananasa wraz z zalewą. Pod koniec duszenia doprawiamy solą, pieprzem, curry i posiekanym drobno imbirem. Podajemy ...

dawno temu

Małże jadalne

... wybornie smakować będą te podane w sosie śmietanowym czy curry oraz serwowanie z bukietem duszonych lub gotowanych na parze warzyw. Dobrym pomysłem są  także małże zapiekane z serem w maśle czosnkowym ...

dawno temu

Dobrodziejstwa roślin strączkowych

... i kotlety. Bardzo smacznym warzywem strączkowym jest też ciecierzyca (cieciorka). Pochodzi z zachodniej Azji i nazywana jest też grochem włoskim. W największej ilości spożywana jest we Włoszech ...

dawno temu

Tłuszcze trans

... trans do organizmu zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory, np. raka jelita grubego. Częste stołowanie się w barach szybkiej obsługi, jedzenie dań typu fast food, smażonych kotletów, niezdrowe ...

dawno temu

Potrawy z kapusty

... eksperymentalne i zaskakujące. Jednym z przykładów takiej receptury są kotlety, składające się z młodej kapusty, jajka i cebuli. Ostatni gatunek omawianej rośliny doskonale sprawdza się w robieniu przetworów ...

dawno temu

Zapiekanka z cukinii

... z oliwek.Świeży filet z kurczaka należy umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i przygotować jak do kotletów. Następnie mięso trzeba posolić, dodać sporo grubo mielonego pieprzu, oregano, bazylię, tymianek ...

dawno temu

Właściwości kukurydzy

... będą także dodane do puszystych placków sojowych lub ziemniaczanych czy nawet mielonych kotletów. Co ciekawe sprawdzą się one także w przypadku zup. Tradycyjna kartoflanka czy kapuśniak zyskają ...

dawno temu

Dania z serem

... śmietaną i dobrze wymieszać. Ser pleśniowy w subtelny sposób potrafi także wydobyć smak mięsa. Można więc zastosować go jako nadzienie do polędwiczek wołowych czy użyć jako dodatek do kotletów ...

dawno temu

Wartości odżywcze oliwek

... z ich dodatkiem drobiową galaretkę z marchewką, pietruszką i listkami bazylii, wkomponować je w śniadaniowy omlet czy jajecznicę lub poszatkowane dodać do mięsa mielonego podczas przyrządzania kotletów. ...

dawno temu

Jak pokonać kolkę?

... samopoczucie dziecka karmionego piersią odpowiada "zła" dieta matki. Malca może boleć brzuszek po zjedzeniu produktów o właściwościach wzdymających (np. fasoli, kapusty) lub smażonych potraw (np. kotletów ...

dawno temu

Co robić, gdy dziecko nie chce jeść?

... słodyczami. Gdy powiesz, że po zjedzeniu kotleta czekają na nie czekoladki, będzie myślało już tylko o nich i stresowało się, że ich jeszcze nie ma.Nie zmuszaj dziecka do jedzenia, ale też nie bądź zbyt ...

dawno temu

Świąteczny obiad dla wegetarian

... na jednolitą masę. Z owej masy wyrabiamy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rumiano.   Kotleciki serowo – ziemniaczane  500g ziemniaków,200g sera białego,200g mąki krupczatki,3 jajka ...

dawno temu

Kurczak po tajsku

... dużej ilości świeżych przypraw i ziół. Do najbardziej popularnych należy tu zaliczyć przede wszystkim zielone curry, kurkumę, czosnek, trawę cytrynową, ale także wiele produktów nieznanych na Zachodzie ...

dawno temu

Przyprawa kardamon

... kardamonu albo czekolada na gorąco. Poza tym ziarna kardamonu są składnikiem mieszanki garam masala, a także czasami dodawane są do curry. Wbrew oczekiwaniom, kardamon zatem świetnie smakuje w słodkim ...

dawno temu

Ryba w kilku wyjątkowo smacznych odsłonach

... z sypkim ryżem z curry. Palce lizać! Smaczne sardynkiW świeżutkich sardynkach z rusztu jest coś, co nieustannie przypomina długie wakacyjne śniadania w domku nad ciepłym morzem. Przepis na sardynki ...

dawno temu

Ziarna kolendry

... przez nas używanej mieszanki curry. Poza tym wzbogaca smak dań mięsnych, zwłaszcza tych zrobionych z wieprzowiny lub indyka. Jej korzenny aromat znalazł zastosowanie w przyrządzaniu kompotów, ciast ...

dawno temu

Przyprawy korzenne

... do marynowania mięs, wzbogacania smaku pieczywa i ciast. Jest także składnikiem (cieszącej się dużym uznaniem) mieszanki curry.   ...

dawno temu

Młynki do przypraw

... przynosiła państwom ogromne bogactwa. Dzięki niezliczonym podróżom do Indii Europejczycy poznali smak kolendry, curry lub imbiru. Przyprawy te nadawały prostym daniom wykwintny aromat. Przyprawy ...

dawno temu

„Sin City 2: Damulka warta grzechu”, Robert Rodriguez, Frank Miller

... Green) i Dwighta (Josh Brolin). http://filmwppl.wrzuta.pl/film/4xfaLm8FKFL/34_sin-city_damulka_warta_grzechu_34_-_zwiastun&autoplay=true Krytycy będą narzekać, że serwuje nam się tu odgrzewane kotlety ...

dawno temu

Zimne nóżki w zimie? Tak, ale tylko na talerzu!

... . pokrojone sojowe kotlety. Świetny smak taka galaretka osiąga, jeśli dodamy do niej także grzyby. Innym przepisem jest galaretka tylko z wykorzystaniem warzyw, np. z pomidorami, kukurydzą, papryką, selerem ...

dawno temu

Właściwości kaszy jaglanej

... czy ryżu, jako uzupełnienie potraw z mięsem czy ryb. Świetnym pomysłem jest także nafaszerowanie nią udek kurczaka, przyrządzenie z jej dodatkiem kotletów czy placków (zamiennie z kaszą manną ...

+ Pokaż więcej