Jak jeść bób?

... jeszcze lepszego smaku. Doskonałe doznania kulinarne gwarantuje także zestawienie go z lubczykiem lub gotowanie bobu z kilkoma ząbkami czosnku. Bób często wykorzystuje się także do przyrządzania zup czy sosów ...

dawno temu

Przepisy na tosty

... . koperku, oregano czy tymianku. Aromatu nada im także dodatek czosnku granulowanego lub poszatkowany szczypiorek. Czas zapiekania wynosi ok. 10 minut. Po jego upływie należy wyjąć tosty z tostera, pokroić ...

dawno temu

Kuchnia pięciu przemian

... smak słodki, czyli takie produkty jak: owoce, miód, jajka, dynia, masło, kasza jaglana, migdały, bób czy cielęcina. Metal to smak ostry. Można więc jeść takie produkty jak: rzodkiewka, por, czosnek ...

dawno temu

Przepis na ratatuj

... przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, tymianek, rozmaryn lub natkę kolendry. Wybór przypraw zależy tylko od naszych indywidualnych gustów. Danie można także urozmaicić zielonym groszkiem. Świetnym ...

dawno temu

Zdrowie po europejsku

... działanie układów: krwionośnego, nerwowego i oddechowego. Zimą jedzą zupy, ale przygotowane tylko ze świeżych lub mrożonych warzyw. Słyną z uwielbienia dla czosnku, bo polepsza odporność na infekcje ...

dawno temu

Użądlenia i poparzenia

... kawałki cebuli i czosnku,posmaruj chore miejsce miodem, a następnie przyłóż worek z lodem,zażyj lek antyhistaminowy. Jeżeli już wystąpiła u ciebie silna reakcja na użądlenie, mogą ci pomóc tylko dwie ...

dawno temu

Selen - źródło młodości i zdrowia

... ),owoce morza (zwłaszcza ostrygi),czosnek,cebula,seler,kukurydza,brązowy ryż, drób,drożdże,grzyby, pomidory,orzechy brazylijskie. Zawartość selenu w orzechach brazylijskich jest tak duża ...

dawno temu

Brodawki

... , figi, soja, czarna czekolada, rośliny oleiste, pełne ziarna oraz owoce morza. Wskazany jest także czosnek i cebula, migdały, orzechy oraz przyprawianie posiłków drożdżami piwnymi. Możesz ...

dawno temu

Dieta zimą - co jeść i pić?

... i magnezu. Doskonałym naturalnym zabezpieczeniem przed infekcjami jest czosnek. Podobne właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze ma także cebula. - Dodatkowo powinniśmy wzmacniać nasz organizm ...

dawno temu

Tego jeszcze nie wiesz o jedzeniu

... stan samopoczucia jako „szczęśliwy”. Zobacz: 8 pysznych i prostych deserów z bananami Nie możesz rzucić palenia? Jedz mniej mięsa i więcej szpinaku Szpinak i inne zielone warzywa, a także czosnek ...

dawno temu

Właściwości pietruszki

... ). Natka pietruszki maskuje brzydki oddech. To cenna informacja dla tych, którzy lubią czosnek, ale nie wiedzą, jak pozbyć się niemiłego oddechu. Zastosowanie pietruszkiZdecydowanie natka pietruszki ...

dawno temu

Wzdęcia u noworodka

... karmi piersią, musi przyjrzeć się swojej diecie. Z menu młodej mamy powinny zniknąć (na jakiś czas, nie na cały okres karmienia): czosnek, potrawy smażone, kawa, herbata, słodycze. Zminimalizować ...

dawno temu

Naleśniki po meksykańsku

... jednolitą konsystencję. Następnie smażymy cienkie naleśniki na posmarowanej tłuszczem patelni. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, dodajemy odrobinę mąki. W tym czasie na oleju podsmażamy posiekany czosnek ...

dawno temu

Co na odporność?

... , wątróbka, kasza gryczana, pestki dyni i słonecznika, czosnek, fasola, kapusta, ostrygi, pieczywo razowe. Niedobory żelaza są przyczyną anemii. Żelazo znajduje się w fasoli, grochu, brokułach, szpinaku ...

dawno temu

Jak zadbać o cerę?

... jak najwięcej kasz, pełnoziarnistego pieczywa. Warto wprowadzić do diety szczypiorek, czosnek, pory. Witamina B2 znajduje się w rybach i pieczarkach. Jeżeli masz cerę wrażliwą, musisz zadbać o wzmocnienie ...

dawno temu

Kolacja walentynkowa

... makaron z sosem spaghetti albo zapiekankę z ziemniaków, pamiętaj, żeby zjedzenie tych potraw nie wiązało się z trudnym do usunięcia zapachem czosnku. Pamiętaj także, aby przygotowana kolacja była źródłem przyjemności dla was obojga, co będzie ...

dawno temu

Zapiekanki makaronowe

... pomidorowy, a żółty ser zastąpić mozzarellą. Zapiekanka makaronowa wcale nie musi mieć w swoim składzie mięsa. Do makaronu świetnie pasuje brokuł z dodatkiem czosnku oraz sos śmietanowo-ziołowy. Ograniczenia dotyczące używanych składników leżą ...

dawno temu

Przepisy na dorsza

... . Mniej standardowym pomysłem na omawianą rybę jest zapiekanka z dorsza. W wydaniu dietetycznym jest to ryba pieczona wraz z przecierem pomidorowym, czosnkiem i ziołami. Równie dobrze dorsz pieczony ...

dawno temu

Kilka pyszności z awokado

... guacamole, które mogą się różnić składnikami – niektóre zawierają pomidory, cebulę, czosnek, paprykę chili, czy kolendrę. Najczęściej sos ten występuje w parze z tortillą, chociaż w kuchni ...

dawno temu

Na odporność dla dziecka

... i dyni, grube kasze i produkty z ciemnej mąki),selen (dostarczysz go podając dziecku płatki zbożowe, cebulę, czosnek, pieczywo pełnoziarniste),nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 (tzw. dobre ...

dawno temu

Naleśniki wegetariańskie

... można użyć następujących składników: 2 pomidory, czerwoną fasolę z puszki, kolbę kukurydzy, 1 cebulkę, 2 małe kiszone ogórki, 1 zieloną paprykę, papryczkę chili, 2 ząbki czosnki, 25 dag sera żółtego ...

dawno temu

Bomby witaminowe

... o: glony, czosnek, nasiona i suszone owoce. Te dodatki do potraw nie tylko nadadzą im niepowtarzalnego smaku, ale regularnie spożywane przyniosą korzystne rezultaty dla zdrowia. Urozmaicona dieta, skomponowana ze zdrowych i niskoprzetworzonych ...

dawno temu

Grecka musaka

... będzie psuł smak całej potrawy. Czosnek i poszatkowaną w talarki cebulkę smaży się natomiast na maśle. Kiedy składniki ładnie się zarumienią na złocisty kolor, należy włożyć na patelnię także mięso ...

dawno temu

Kuchnia meksykańska

... Tacos – to danie podobne do burrito, jednak zazwyczaj serwowanie jako przystawka. Nadziewane jest mięsem wołowym, cebulką, czosnkiem, pomidorami oraz przyprawami. Quasadilla – składniki, jakie używa ...

+ Pokaż więcej