Anemia w ciąży

... ilość żelaza w pożywieniu lub suplementach diety. Źródło żelaza to: mięso wołowe, drób, wątróbka, ryby, żółtka jaj, ciemnoczerwone warzywa, zielone warzywa (brokuły, szpinak), rośliny strączkowe, soja ...

dawno temu

Pięć kiepskich wymówek od jedzenia warzyw

... robisz raz w tygodniu w niedzielę, może się zdarzyć, że do środy szpinak straci już świeżość. Warzywa najlepiej przyrządzać tego samego dnia, w którym się je kupiło. Umyj, wysusz i pokrój warzywa ...

dawno temu

Obalamy dietetyczne mity!

... , pomarańcze, marchew, szpinak, czy kapusta. Do tego dodasz produkty pełnoziarniste, np. płatki owsiane i ryż. Szybko zauważysz, jak zmniejszyły się twoje wydatki na jedzenie i jak doskonale czujesz się na diecie lekkostrawnej. Nie wierzysz? ...

dawno temu

Poznaj dietę proteinową!

... jak i gotowane. Możemy więc jeść takie niskokaloryczne przekąski, jak: zielony ogórek, czy rzodkiewka, ale także rośliny strączkowe oraz sałaty, paprykę, marchew, pomidory, szpinak, brokuły czy cukinię. Warto ...

dawno temu

Jak wyglądają objawy niedoboru magnezu? Przyczyny i sposoby na uzupełnienie pierwiastka

... m.in.: kasza gryczana, orzechy, kakao, czekolada, ciemne pieczywo, ryby, szpinak, banany, ser żółty, jajka, ryż, płatki owsiane. Niedobór magnezu zwalczaj piciem wody Najbardziej naturalnym ...

dawno temu

Mięso też zdrowe

... z kurczaka lub indyka dodawane do chrupiących sałat i liści szpinaku. Czerwone mięso (chuda wołowina, wieprzowina, jagnięcina i cielęcina) ma dużo przyswajalnego żelaza i witaminy B12. Jedzenie ...

dawno temu

Szczęście na talerzu

... kwasu foliowego może przyczyniać się do rozwoju depresji. W gorsze dni zaserwujmy sobie danie ze szpinakiem, sałatą, brokułami i orzechami. Nasz pogorszony nastrój może być również konsekwencją niedoboru ...

dawno temu

Trzy razy TAK dla odchudzania latem

... dietetyk Justyna Zielińska. - Osobom będącym na diecie, spośród sezonowych owoców i warzyw polecam zwłaszcza: maliny, porzeczki, cytrusy, arbuza, brzoskwinie, a także cukinię, ogórki, szpinak ...

dawno temu

Mocne włosy

... ważną rolę spełniają tutaj również witaminy i minerały zawarte w warzywach, zwłaszcza tych posiadających ciemne zielone liście, jak na przykład sałata czy szpinak. Produkty te bogate ...

dawno temu

Witaminy na skórę

... witamin. Witaminę A z łatwością znajdziesz w ziemniakach, ale też w szpinaku, kapuście, dyni i marchwi. Produktami bogatymi w witaminę C są natomiast świeże owoce i warzywa, zwłaszcza te, które posiadają ...

dawno temu

Czyszczenie sztućców

... zanurzone w wodzie po gotowaniu ziemniaków w mundurkach albo szpinaku. Siła czyszczenia zostanie wzmożona, gdy do roztworów dodamy odrobinę amoniaku. Jeżeli chodzi o czyszczenie sztućców ze stali ...

dawno temu

Właściwości witaminy C

... nich na uwagę zasługują czerwona i zielona papryka, brukselka, brokuł, koper, kalafior oraz szpinak. Dużo witaminy C zawierają także owoce takie jak czerwona i czarna porzeczka, winogrona. Wbrew pozorom ...

dawno temu

Wolne rodniki

... zdrowej diecie, na talerzu powinny znajdować się takie produkty jak: papryka, pomidor, fasola, brokuły, owoce cytrusowe, ananasy, banany czy szpinak. Przeciwrodnikowo działa także kawa, herbata ...

dawno temu

Witamina A

... , takie jak: masło, mleko, jajka, wątrobę, zieloną sałatę, natkę pietruszki, koperek, szparagi czy dynię. Witaminę A znaleźć można ponadto w takich warzywach, jak: papryka, marchew, ziemniaki, szpinak ...

dawno temu

Jak leczyć refluks?

... gazowanych. Produkty zalecane w diecie na refluks to: • czerstwe pieczywo, • ziemniaki gotowane, • mleko i przetwory mleczne, • chude mięso, • marchew, buraki, kalafior, szpinak, • owoce bez skórek ...

dawno temu

Zapalenie oskrzeli

... . Eliminowanie z diety nabiału, drobiu, tłustego mięsa i smażonych potraw. Ziołolecznictwo: czosnek - w ciągu dnia stałe trzymanie w ustach ząbka czosnku, który należy 2 razy zmienić,herbata z eukaliptusa, lipy ... , z korzeni podbiału, wiązu ...

dawno temu

Jak zrobić prostą zapiekankę makaronową z boczkiem?

... , 2-3 łodyżek tymianku, 4 + 2 posiekanych ząbków czosnku, 3 łyżek niesolonego masła, 3 łyżek mąki uniwersalnej, 5 filiżanek startego sera cheddar, świeżo zmielonego pieprzu, soli, 1/4 ... . Odcedź. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200°C. W ...

dawno temu

Kurczak w sosie curry

... , czosnek, gałka muszkatołowa, imbir, pieprz, kurkuma i kardamon. Czasami dodaje się do nich także gorczycę, sól, a nawet szalotkę. Bez względu na jej szczegółowe składniki, omawiana przyprawa świetnie ... przepisu na kurczaka w currybędziesz ...

dawno temu

Kurczak po tajsku

... dużej ilości świeżych przypraw i ziół. Do najbardziej popularnych należy tu zaliczyć przede wszystkim zielone curry, kurkumę, czosnek, trawę cytrynową, ale także wiele produktów nieznanych na Zachodzie ... czosnku,oliwę,2 papryczki chilli,świeżą ...

dawno temu

Koktajle warzywne

... można użyć następujących składników: 2 ogórki, 1 awokado, pół szklanki soku z cytryny, 1 ząbek czosnku oraz jogurt naturalny. Ogórki oraz awokado należy pokroić w małe kawałki, a następnie zmiksować ... w blenderze. Kiedy całość przybierze ...

dawno temu

Spróbuj Ratatouille'a z samej Prowansji!

... się wziął i co zawiera Ratatouille?Jest to typowy francuski gulasz warzywny, który opiera się na dużych ilościach cebuli, cukinii, bakłażana, papryki (w każdym kolorze), pomidorach i czosnku ... (przebić końcówką noża),3 żółte papryki (przebić ...

dawno temu

Kilka domowych sposobów na ból zęba

... , grzyby, toksyny i ma działanie przeciwbólowe. Przy bólu zęba sprawdza się również czosnek, który ma silne antybakteryjne działanie. Czosnek można przekroić i przyłożyć do bolącego miejsca lub po prostu ...

dawno temu

Pyszne święta z grzybowymi sakiewkami!

... , 330 ml wody, skrobi ziemniaczanej, 30 ml oliwy z oliwek, 3 ząbków czosnku, 1 średniej cebuli, tymianku, soli i pieprzu do smaku. Zacznij od przygotowania ciasta filo (lub kup gotowe ... . W międzyczasie zajmij się farszem – pokrój grzyby w ...

dawno temu

Ziemniaczane purée w nowej odsłonie

... tymianku i czosnku. Podczas gdy ziemniaki będą się gotować, w niewielkim rondelku podgrzej śmietanę (postaraj się nie doprowadzić jej do wrzenia), dodaj do niej jeden rozdrobniony ząbek czosnku ...

+ Pokaż więcej