Pieczona wołowina

... ? Jest ona niczym innym, jak mięsem pochodzącym z młodego bydła, którego wiek nie powinien przekraczać 6 miesięcy. Z tego względu jest znacznie bardziej delikatna i wytworna w smaku. W Polsce mięso wołowe ...

dawno temu

Kuchnia czeska

... wieprzowe, wołowe, drób oraz dziczyznę. Coraz większą sympatią cieszą się poza tym czeskie wyroby wędliniarskie, które posiadają wyjątkowy aromat i smak. Obok piwa znanymi i lubianymi przez turystów ...

dawno temu

Paznokcie powiedzą prawdę o twoim zdrowiu

... Jest sygnałem, że cierpisz na niedobór żelaza, co prowadzi prosto do anemii. Niedobór żelaza zniwelujesz zjadając większe ilości wątróbki, szpinaku, natki pietruszki oraz buraków, sałaty ...

dawno temu

Grupa krwi a zdrowie

... , szczególnie witaminy B1, B5 oraz B6. Cennym źródłem tych witamin jest właśnie mięso (zwłaszcza wątróbka), a także pieczywo pełnoziarniste, rośliny strączkowe, jaja kurze, orzechy, pomidory i banany ...

dawno temu

Lodowa pokusa

... o smaku ryby, wnętrzności lub atramentu kałamarnicy, czosnku, wołowego ozora, żmii i surowej koniny. Wybór smaków jest chyba najbardziej różnorodny na całym świecie. Smakosze lodów mogą też spróbować ...

dawno temu

Jak przechowywać żywność?

... substancji rakotwórczych. Produkty szkodliwe dla organizmu: wątroba wieprzowa, wołowa oraz dzikich zwierząt (metale ciężkie),nerki (metale ciężkie), pieczarki polne (metale ciężkie),drapieżne ryby np. łosoś ...

dawno temu

Jestem za chuda! Jak to zmienić? List do dietetyka

... posiłku znalazło się "coś" białkowego. Do produktów zawierających pełnowartościowe białko należą: ryby, mięso drobiowe, mięso wołowe, jagnięcina, jaja kurze, orzechy, nabiał, warzywa strączkowe. Ważne ...

dawno temu

Węgierskie specjały

... wodą, jeśli zajdzie taka konieczność. Siedmiogrodzka wołowina na kwaśno  800g łopatki wołowej (bez kości),150g wędzonki,250ml białego, wytrawnego wina,250ml śmietany,4 ząbki czosnku,2 cebule,5 łyżek ...

dawno temu

Domowe fast-foody

... -foodów nie namawiam. Ja tylko podaje opcję...   Hamburger  600g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego,50g bułki tartej,50g masła1 duża cebula,3 ząbki czosnku,6 gałązek z natki pietruszki,1 jajko,sól ...

dawno temu

Niedobór żelaza

... anemii pokrywają się z objawami niedoboru żelaza. Dieta przy niedoborze żelazaZawartość żelaza w poszczególnych pokarmach: wątroba wieprzowa – 18,7,wątroba wołowa – 9,4,fasola biała – 6,9,płatki owsiane ...

dawno temu

Kolorowe galaretki

... uznaniem także wówczas, gdy istnieje (często bezpodstawne) zagrożenie zarażenia odzwierzęcą chorobą. Problem ten dotyczy przede wszystkim galaretki wołowej, dlatego też została zdominowana ...

dawno temu

Chili con carne

... Składniki jakie są niezbędne to: 450 g mielonego mięsa wołowego, 1 l bulionu, pół szklanki koncentratu pomidorowego, 3 cebule, 3 pomidory, 3 marchewki, puszka czerwonej fasolki oraz kukurydzy, kilka ząbków ...

dawno temu

Kuchnia meksykańska

... Tacos – to danie podobne do burrito, jednak zazwyczaj serwowanie jako przystawka. Nadziewane jest mięsem wołowym, cebulką, czosnkiem, pomidorami oraz przyprawami. Quasadilla – składniki, jakie używa ...

dawno temu

Morskie skarby na twoim talerzu

... żelaza niż mięso wołowe. Chociaż żelazo w tej postaci może być gorzej przyswajane. Natomiast zawartość jodu w kombu i arame może przekraczać nawet 600 razy zawartość tego pierwiastka w rybach morskich ...

dawno temu

Trzy pomysły na farsz do cannelloni (i nie tylko)

... , dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.   Farsz mięsno - szpinakowy  100g mięsa mielonego, wieprzowo – wołowego,100g liści szpinaku,50ml śmietanki 30%,25g ...

dawno temu

Włoskie sosy na bazie pomidorów

... : sos boloński, sos neapolitański i ostry sos arrabiata.   Sos boloński  500 g wołowiny bez kości,100 g surowego boczku,200 g pomidorów z puszki,200 ml bulionu wołowego (może być z kostki),200 ml ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Kuchnia czeska – co zjeść koniecznie podczas wizyty w tym kraju?

... ; znajdują się w nim: drobne kawałki mięsa (zwykle pręgi wołowej); cebula; papryka; piwo; przyprawy (kmin, ziele angielskie, liść laurowy). Całość dusi się w wyrazistym sosie na wolnym ogniu. Podawany ...

dawno temu

Wymagające tabletki

... , a także przejrzałych bananów, fig, marynowanych, solonych i wędzonych ryb oraz wątróbek z kurczaka. Wszystkie te produkty zawierają tyraminę, której organizm nie rozkłada przy jednoczesnym przyjmowaniu ...

dawno temu

Żelazo – przyjaciel kobiety

... hemowe i niehemowe. Żelazo hemowe jest bardzo dobrze wchłaniane w jelitach. Znajduje się ono w największej ilości w czerwonym mięsie (wieprzowina, wołowina, cielęcina) i podrobach (wątróbka, serce ...

dawno temu

Dieta w ciąży

... dziecka,wątróbka - niewskazana w czasie ciąży ze względu na cholesterol oraz dużą ilość witaminy A, która może zaburzać rozwój płodu,orzeszki ziemne - mogą przyczynić się do wystąpienia alergii,surowe ...

dawno temu

Wegetariańskie dziecko

... jest dostępna w produktach pochodzenia zwierzęcego, np. w wątróbce, nerkach, sercu. Bogate w witaminę B12 są też chude mięso, ryby, skorupiaki, sery i jaja. Nasz organizm gromadzi zapasy witaminy ...

dawno temu

Składniki odżywcze

... , nasionach fasoli, grochu, soi i gryki. Cynk. Niedobór powoduje problemy ze skórą i z włosami. Znajduje się w: ostrygach, otrębach pszennych, kiełkach pszenicy, drożdżach, grzybach, wątróbce, orzechach ...

dawno temu

Niedokrwistość

... się w chudym mięsie i wątróbce, a także w zielonych liściastych warzywach, np. szpinaku. Witamina C poprawia wchłanianie żelaza z produktów do organizmu, więc warto uwzględnić w diecie także owoce i warzywa ...

dawno temu

Jedzenie jest ważne

... do wypróbowania naszych przepisów: Zupa pomidorowa z mozzarellą w 30 minut Drugie danie dla 6 osób gotowe w pół godziny Soczysta karkówka w wątróbką – trochę szybciej niż zwykle ...

+ Pokaż więcej