Styl życia a zdrowie

... możliwa będzie odpowiednia profilaktyka oraz pielęgnacja skóry. Jak dbać o cerę? Jedz jak najwięcej zielonych warzyw bogatych w kwas foliowy. Wzbogać dietę w ryby, orzechy i wątróbkę, które zawierają ...

dawno temu

Najdziwniejsze potrawy świata

... jest jedzenie różnego rodzaju podrobów. Wystarczy wspomnieć zupę flaczki, ozorki wieprzowe, wątróbkę, móżdżek lub żołądki. Niektóre z nich zjadamy nieświadomie, rozsmakowując się chociażby w parówkach albo kaszance. ...

dawno temu

Anemia u dzieci

... lekarz przepisuje kropelki i syropy, a dzieci starsze dostają tabletki. Dieta na anemię powinna być bogata w produkty zawierające żelazo. Pierwiastek ten znajduje się w mięsie, podrobach (np. w wątróbce ...

dawno temu

Zimowa dieta

... także kasza bądź ryż. Wbrew pozorom, zimą nie jest dobre ciężkie smażone mięso wołowe. Organizm zdecydowanie lepiej będzie się czuć po mięsie drobiowym bądź rybie. Najlepsze zapasy na zimę Zimą nasz ... oraz mięsie wołowym, wieprzowym. Witamina ...

dawno temu

Pulpety w sosie koperkowym

... . Co więcej, nawet decydując się na zrobienie klopsików mięsnych, mamy dość duże pole do popisu. Obok pulpetów drobiowych w sosie koperkowymz powodzeniem przygotujemy także wieprzowe albo wołowe. Samo ...

dawno temu

Senność w ciąży

... powinno znaleźć się co najmniej 5 porcji warzyw i owoców. W codziennym jadłospisie nie może zabraknąć produktów bogatych w żelazo. Źródłem żelaza są: chude mięso, mięso wołowe, indyk, drób, tłuste ryby ...

dawno temu

Pomysły na wykorzystanie ziemniaka

... prowansalskimi. Smak ziemniaka dobrze też podkreśla ananas. Decydując się na niego nie dodawajmy jednak pomidorów. Gulasz z ziemniakami – w kwestii mięsa do wyboru np. mięso wołowe, czy drobiowe. Ja polecałabym ...

dawno temu

Kuchnia arabska

... . Najczęściej potrawy arabskie przygotowywane są z jagnięciny oraz drobiu, rzadziej z mięsa wołowego i wielbłądziego. Na próżno tu szukać także ziemniaków, zastępowanych ryżem i wyrobami z pszenicy. Obok ...

dawno temu

Udane grill party? To możliwe!

... , dlatego trafny wybór grillowego menu to taki, który pozwoli choć na chwilę odejść od rusztu. Propozycją mogą być kiełbaski (z kurczaka, wieprzowe i sojowe), burgery (warzywne, indycze i wołowe ...

dawno temu

Zdrowe mięso z obniżoną kalorycznością

... zawartość białka jak mięso kurczaka, a większą jak mięso wołowe, cielęcina czy dziczyzna. Co ciekawe chuda wieprzowina ma mniejszą zawartość tłuszczu i niższą kaloryczność niż wołowina. Mięso wieprzowe ...

dawno temu

Gulasz węgierski

... do jej przyrządzenia. Przepis na gulasz węgierskiDo przygotowania gulaszu węgierskiego będziesz potrzebowała: 60 dag łopatki wołowej,2 cebul,2 ząbków czosnku,2 marchewek,1 pietruszki,1 łyżki koncentratu ...

dawno temu

Zupy na rosole

... z kurczaka albo kury oraz wołowy przyrządzany wyłącznie (albo z udziałem) wskazanego rodzaju mięsa. W zależności od tego, jaki rosół zrobimy, różne może być również jego zastosowanie w kuchni. Zdrowy ...

dawno temu

Kuchnia śląska

... często dodaje się do kapusty jabłko, a całość podawana jest na ciepło.karminadle – to kotlety mielone z mięsa króliczego, wieprzowego, wołowego albo w nowoczesnej wersji z drobiowego.Kuchnia śląska ...

dawno temu

Dania z serem

... śmietaną i dobrze wymieszać. Ser pleśniowy w subtelny sposób potrafi także wydobyć smak mięsa. Można więc zastosować go jako nadzienie do polędwiczek wołowych czy użyć jako dodatek do kotletów ...

dawno temu

Węgierskie specjały cz. II

... nieco odmienny pogląd na tę kuchnię. Poniżej znajdziecie przepisy na zupę oraz dwa warianty drugiego dania (dla mięsożerców i dla wegetarian).   Zupa z Kalarepy  500g kalarepy,400g kości wołowych,150ml ...

dawno temu

Zioła i przyprawy w kuchni

... , fasoli, ziemniaków, cebuli czy grzybów. Sprawdzi się w daniach z owoców morza, a także wątróbki wieprzowej. Jeśli chcemy przygotować masło, które będzie posiadało walory nie tylko smakowe ... antyoksydacyjnym i przeciwnowotworowym. Oregano ...

dawno temu

Jak powinien odżywiać się biegacz amator?

... się męczysz, masz szybsze tętno, spada Twoja naturalna odporność i energia. Żelazo znajdziesz w czerwonym mięsie, wątróbce, jajkach, zielonej pietruszce, fasoli, grochu, soi, krewetkach i brokułach ...

dawno temu

Ciąża – jak odpowiednio się do niej przygotować?

... , dlatego unikaj jej nadmiaru w diecie. Nie stosuj preparatów witaminowych z jej dodatkiem, a jeśli lubisz zajadać się wątróbką, teraz znacznie ogranicz ją w diecie. Nie eliminuj jednak witaminy A całkowicie ...

dawno temu

Jedzenie cebuli

... , ale także w medycynie naturalnej. Można ją jeść na surowo, np. dodając ją do sałatek, surówek lub świeżych pomidorów, w postaci smażonej, np. z wątróbką albo jako cebulę w panierce, marynowaną z grzybami ...

dawno temu

Jak zachować młodość?

... foliowy (pieczywo pełnoziarniste, kasza gryczana, wątróbka drobiowa, szpinak, fasola, brokuły, buraczki, pomarańcze). Panie, które przekroczyły trzydziestkę zaczynają mieć problemy z wagą. To normalny ...

dawno temu

Doktor Kousmine

... być zbyt długi. Raz w tygodniu dr Kousmine proponuje mięso, np. wątróbkę, rybę lub jakieś inne chude mięso – oczywiście bez smażenia na tłuszczu. PodwieczorekMiałoby się ochotę na sernik lub szarlotkę ...

dawno temu

Produkty zakazane w ciąży

... surowych jaj (zakazane potrawy: tatar, desery i domowe majonezy z surowych jaj, jaja gotowane na miękko, sadzone lub lekko ścięta jajecznica). W ciąży nie wolno jeść także wątróbki, która zawiera ...

dawno temu

Dieta w ciąży najlepsza dla Ciebie

... (odpowiadają za budowę m.in. siatkówki oka), a nie syntetyzowane przez organizm człowieka. Dostarczą również porcji witaminy D, która wspomaga wchłanianie wapnia. Nie jedz wątróbki, ze względu na dużą ...

dawno temu

Dekalog zimnych zasad

... produkt przed wypłukaniem cennych składników i utratą smaku. Rozmrożone musi być jak najszybciej ugotowane, upieczone lub usmażone.mięso wieprzowe i wołowe można przechowywać w zamrażalnikach do 3 ...

+ Pokaż więcej