Potrawy z tuńczykiem

... , smażeniu i wędzeniu. Tuńczyk bardzo dobrze sprawdza się jako danie główne, lecz jest także sycącym i smacznym dodatkiem do wielu potraw. Najpopularniejszym sposobem jego spożywania w Polsce jest chyba ...

dawno temu

Dieta lekkostrawna

... serwujemy, jest lekko czy ciężkostrawna. W odstawkę idą dania smażone i wędzone. Dominuje gotowanie na parze, w wodzie, duszenie lub pieczenie w folii lub naczyniu żaroodpornym. Warto potrawy ...

dawno temu

Właściwości soli

... . Jeśli do tego zestawienia dołączylibyśmy niezdrowe i wysokokaloryczne chipsy, orzeszki z puszki czy wędzone wędliny lub popularne kostki rosołowe okazałoby się, że sól spożywamy w nadmiernej ilości ...

dawno temu

Dania greckie

... kiełbasek czy plasterków boczku. Grecki gyros będzie więc składał się z: grillowanych piersi z kurczaka, kapusty pekińskiej, pomidora, zielonego ogórka, czerwonej papryki, ząbka czosnku i chleba pita ...

dawno temu

Placki z otrębami

... . To wersja wegetariańska. Przygotowując zaś taki posiłek z mięsem, można wykorzystać podsmażony wcześniej na patelni boczek. Taki dodatek spowoduje, że danie będzie bardziej sycące, ale jednocześnie dużo bardziej tłuste, co może destruktywnie ...

dawno temu

Zalety kapusty

... jest za warzywo ciężkostrawne. Prawda jest jednak taka, że takie negatywne działanie wykazuje ona jedynie w przypadku, gdy jest stosowana do podsmażanych potraw. Tłusty bigos na kiełbasie czy boczku ...

dawno temu

Lista wigilijnych zakupów – sprawdź, czy pomyślałeś o wszystkim

... . Niektórzy wolą wersję wegetariańską tego przysmaku, inni stawiają na niepostną kapustę z dodatkiem kiełbasy i boczku. Bakalie i owoce suszone Świąteczną kutię, seromak, makowiec czy może keks – bakalie ...

dawno temu

Tłuszcze nienasycone

... przede wszystkim w rybach i owocach morza, natomiast kwasy omega-6 są jednym ze składników olejów roślinnych. Powinniśmy zatem często sięgać nie tylko po wędzoną makrelę albo łososia, lecz również po pestki słonecznika ...

dawno temu

Sos śliwkowy

... , które znakomicie sprawdzają się na kanapkach, jak i w bardziej wymyślnych potrawach. Co natomiast możemy przygotować z suszonych lub wędzonych śliwek? Wachlarz możliwości jest dość duży. Śliwki czynią ...

dawno temu

Ryby w diecie

... rzepakowego. Dzięki temu nie zniszczysz nienasyconych kwasów tłuszczowych znajdujących się w rybie. Niepolecane są ryby marynowane i ryby z puszki. Zabronione są z kolei ryby wędzone. Są one niezdrowe ...

dawno temu

Sery żółte

... przez określony czas. Wówczas mamy do czynienia z rozkładem kolejnych substancji. Po danym czasie żółty ser jest gotowy do spożycia w postaci surowej, wędzonej, pieczonej albo smażonej. To, w jaki sposób ...

dawno temu

Pieczony kurczak

... , duszenia, gotowania na parze i wędzenia. Poza tym po przyrządzeniu go możemy kolejnego dnia wykorzystać mięso na przykład do zrobienia potraw z drobiu pieczonego albo do sałatek z kurczakiem ...

dawno temu

Przechowywanie jedzenia

... rodzaju konserwacji należy zaliczyć: mrożenie, suszenie, kiszenie, wędzenie, solenie, cukrzenie, pasteryzację, peklowanie, a także chłodzenie. Naturalne jest zatem, aby przechowywanie produktów ...

dawno temu

Przesolone

... wędzonej ryby (łososia, makreli, węgorza) wędlin, zwłaszcza importowanych (salami węgierskiego, szynki parmeńskiej), a także serów (fety, parmezanu, większości żółtych serów) wystarczy by pokryć całkowicie ...

dawno temu

Makaron cannelloni - przepisy

... ciężko napełniać nadzieniem. Szpinak wybornie będzie smakować również w zestawieniu z wędzonym łososiem oraz startym serem żółtym. Do bezmięsnego cannelloni idealnie pasować będzie bakłażan czy cukinia ...

dawno temu

Lubisz jogurt grecki? Zobacz, jakie korzyści niesie i jak kreatywnie wykorzystać go w kuchni!

... , a także świetnie komponuje się z przekąskami takimi jak nachos czy tacos. Sos musztardowy z dodatkiem jogurtu greckiego doskonale podkreśla smak wędzonej ryby lub może zastąpić śmietanę w czerwonym barszczu ...

dawno temu

Soja - składnik spożywczy dla odchudzających się... i nie tylko

... z kukurydzą, żółtym serem, czerwoną fasolką, wędzonym kurczakiem i porem. Do całości dodajemy majonez i doprawiamy solą i pieprzem. Przepisy można mnożyć. Przepis na sałatkę graham z soją znajdziecie ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść soję?

... , wędzonym kurczakiem i porem. Do całości dodajemy majonez i doprawiamy solą i pieprzem. Przepisy można mnożyć. Przepis na sałatkę graham z soją znajdziecie tutaj.   Sos sojowy – powstały w wyniku ...

dawno temu

Szczęście na talerzu

... Nie będziemy namawiać na jedzenie smalcu i boczku. Wręcz przeciwnie tłuszcze trans wcale nam nastroju nie poprawiają. Jest ich sporo w produktach przygotowanych na bazie margaryn twardych (np. słodyczach ...

dawno temu

Dwie propozycje na jesienne smakołyki

... . Ostry ser cheddar uzupełnia delikatny smak tego warzywa. Jeśli lubisz także wysmażony boczek, możesz spokojnie położyć na wierzch kilka plasterków. Składniki: ½ masła,5 filiżanek posiekanych porów ...

dawno temu

Ser bryndza

... jego plasterków na ziemniaczkach pieczonych na grillu i udekorowanie ich zeszkloną cebulką. Można ją także kłaść na boczek czy schab. Choć wartość kaloryczna takiej przekąski jest dość duża, to wrażenia ...

dawno temu

Zdrowe posiłki

... działa tłusty omlet czy jajecznica z podsmażanym boczkiem. Takie posiłki zamiast składników odżywczych dostarczają jedynie sporej ilości kalorii, a do tego nadmiernie obciążają żołądek i powodują wzrost ...

dawno temu

Nie wstydź się swojego brzucha

... to połowa sukcesu! W przypadku nieestetycznych boczków, warto zainwestować w bieliznę korygującą, która wyszczupli wystający brzuszek oraz wymodeluje talię, nadając jej seksowny kształt. Na koniec ...

dawno temu

Zdrowe śniadania

... jajecznicę, boczek, ciężkostrawną fasolę i tosty z białego pieczywa. Słowem: same dietetyczne grzeszki. Jeśli zatem nie wyobrażamy sobie śniadania w postaci tradycyjnych kanapek i korci nas przygotowanie ...

+ Pokaż więcej