Bezpieczny i wiarygodny drób. Co powinien wiedzieć konsument?

... O tym, że mięso drobiowe jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, ma mniejszą wartość energetyczną w porównaniu np. z mięsem wieprzowym czy wołowym, a jego tłuszcz jest bogaty ... w nienasycone kwasy tłuszczowe, wie już ...

dawno temu

Krwisty czy dobrze wysmażony? Jak przygotować idealny STEK

... Wołowe mięso jest cennym źródlem minerałów. ... to nie lada wyzwanie. Zobaczcie, jak przyrządzać mięso, by – w zależności od upodobań – wyszło krwiste, półkrwiste lub dobrze wysmażone. Źródło: TVP Źródło zdjęć: Shutterstock ...

dawno temu

Przepis na jajecznicę

... Mięso z dziczyzny jest o wiele mniej kaloryczne niż wieprzowe, dlatego liczba miłośników posiłków przygotowanych na jego bazie stale rośnie. Aromat dań przyrządzonych na ich bazie jest nieoceniony! A jakby tak rozpocząć poranek pyszną jajecznicą ...

dawno temu

Sajgonki - chiński przysmak na każdą okazję

... Sajgonki to jedno z najpopularniejszych dań kuchni chińskiej. Ich nazwa pochodzi z Wietnamu, a dokładnie z miasta Sajgon. Można je przyrządzić na wiele sposobów: z mięsem, z warzywami czy z makaronem ... łyżeczka startego imbiru; 50 g zmielonej ...

dawno temu

Indyk z żurawiną - palce lizać!

... O indyku była już kiedyś mowa. Jego mięso jest bardzo smaczne i wyrafinowane. Odpowiednie przyrządzenie potrawy z mięsa indyczego też nie jest łatwą sztuką – albo za suche, albo za tłuste, a często ... w ogóle się przypala. Jednak istnieje ...

dawno temu

Bakłażany faszerowane

... , że przygotujemy faszerowane bakłażany. Doskonale komponujące się z mięsem świetnie nadają się na letni obiad. Jak przygotowaćbakłażany nadziewane? Już teraz zapoznaj się z przepisem na bakłażany faszerowane ... . Przepis na faszerowane ...

dawno temu

Stek wołowy

... Mięso jest jednym z głównych składników pokarmowych, jakie powinny znaleźć się w diecie człowieka. I choć istnieją twierdzenia, zgodnie z którymi można je zastępować produktami roślinnymi bogatymi ... w białko, to jednak wydaje się, że dieta ...

dawno temu

Panierka do kurczaka

... Zapomnijcie o standardowej panierce do mięs w postaci tartej bułki. Takie danie wieje nudą i z czasem może się przejeść, a do tego nie dostarcza naszemu organizmowi wielu korzyści. Jakie inne zdrowe i pełne wytwornego smaku panierki do mięs ...

dawno temu

Przepis na żeberka na parze

... . Przeciśnij czosnek przez praskę, a następnie wymieszaj go z sosem teriyaki, solą ziołową, curry i pieprzem. 2. Potnij teraz mięso na pojedyncze żeberka i polej je przygotowaną marynatą. Pozwól mięsu ... wchłaniać pyszny smak przez 2-3 godziny. ...

dawno temu

Takiej SZYNKI nie kupuj w żadnym wypadku. Zwróć uwagę na kolor i skórkę

... Podstawowym składem dobrej szynki powinny być: mięso sól i przyprawy. ... Podstawowym składem dobrej szynki powinny być: mięso, sól i przyprawy. Zawartość wody nie może przekraczać 2 proc. Im więcej dodatków, tym mniej zdrowa jest wędlina. ...

dawno temu

Bezmięsny poniedziałek

... Wielu z nas nie wyobraża sobie diety bez mięsa. Wędlina na śniadanie, kurczak na obiad, parówki na kolację i tak w kółko. I chociaż coraz więcej mówi się o tym, że codzienne spożywanie mięsa ... , bo ludzie są bardziej pozytywnie nastawieni do ...

dawno temu

Co to jest "MOM"?

... zdrowotne i odżywcze produktów. A czy wiecie co oznacza napis "MOM drobiowy", znajdujący się na etykiecie produktów mięsnych? Mięso oddzielone mechanicznieMOM to skrót od mechanicznego oddzielania ... mięsa od kości. Metoda ta jest stosowana ...

dawno temu

Groźna włośnica

... Włośnica jest ciężką chorobą pasożytniczą, wywołaną zakażeniem włośniem krętym. Ludzie zarażają się tą chorobą jedząc surowe lub niedogotowane mięso świń. Solenie, mrożenie lub krótkotrwałe wędzenie ... mięsa nie zabija pasożyta. Choroba zwykle ...

dawno temu

Jak przyrządzić smaczny sos kurkowy?

... Pyszny, lekki i prosty w wykonaniu. Taki właśnie jest sos kurkowy. To doskonałe uzupełnienie makaronów, ryby czy mięsa, można nim polać też kaszę lub kluski śląskie. Do tego pięknie pachnie ... . Do dużej miski wkładamy mięso mielone, wbijamy do ...

dawno temu

Gdzie ty miałeś głowę?

... Zatrzasnąłem drzwi do mieszkania i nie mogłem wejść. Stanąłem przed drzwiami w samej bluzie i lekkim dresiku i spoglądałem smętnie na deszcz siekający szyby. Uświadomiłem sobie, że gdyby zjawiła ... na deszcz siekający szyby. W gruncie rzeczy ...

dawno temu

Jedzenie z grilla a kaloryczność

... 1770230 Mięso powinniśmy grillować powoli, spokojnie, na małym ogniu, kaszankę powinniśmy owinąć folią aluminiową, a pieczywo nie powinno być za bardzo przypalone. Jeśli grillujemy kiełbasę ... , to najlepiej wieprzową, a nie żadną biesiadną, ...

dawno temu

Nóż którym nie da się nikogo zadźgać

... Bywa, że noże znajdujące się w każdej kuchni zaczynają służyć innym celom niż siekanie pietruszki. Aby zmniejszyć obroty kilku zakładów pogrzebowych pan Cornock ze Swindon w Wielkiej Brytanii ...

dawno temu

Kotlet z próbówki?

... Od 2007 roku, holenderscy naukowcy próbują stworzyć sztucznie hodowane mięso wieprzowe, poprzez wyabstrahowanie komórek macierzystych tkanki mięśniowej świni i stymulowanie komórek do dojrzewania ... . Teraz, media podały, że na Eindhoven ...

dawno temu

Kurczak w cieście hanoi

... Kurczak często ląduje na naszych stołach pod dwiema, może trzema postaciami. Albo jako kurczak z rożna – pięknie przypieczony na brązowo, albo jako zwykłe kawałki mięsa w panierce – coś na kształt ...  schabowych, albo jako potrawka z kurczaka – ...

dawno temu

Unikaj tych produktów. Niszczą DNA i przyśpieszają STARZENIE SIĘ skóry

... Starzeniu się sprzyjają m.in. cukier, mocno przypieczone mięsa czy paczkowane wędliny. ... na jej głębokie warstwy. Glukoza powoduje twardnienie kolagenu i elastyny, czego konsekwencją jest wczesne powstawanie zmarszczek. Dietetycy nie polecają ...

dawno temu

Niezastąpione noże w Twojej kuchni

... Podstawowym nożem jest duży szefa kuchni, niezastąpiony do krojenia mięsa, szatkowania warzyw i nóż. ... , ale – jeśli lubimy kuchenne nowinki – możemy kupić ich kila. Podstawowym jest duży nóż szefa kuchni, niezastąpiony do krojenia mięsa, ...

dawno temu

Potrawy z woka

... pozwala on na usmażenie mięsa, ryb, czy warzyw w czasie krótszym niż wydaje się to wogóle możliwe. Potrawy przyrządzone na nim zachowują cały swój smak i aromat. Długo można by jeszcze wymieniać jego zalety… Spróbujcie sami! ... pozwala on na ...

dawno temu

Często są groźne dla zdrowia. Grillowane potrawy pełne toksycznych substancji

... Choć wydaje się, że grillowane mięso to jedna z jego najzdrowszych odsłon, prawda bywa niestety zupełnie inna. ... Choć wydaje się, że grillowane mięso to jedna z jego najzdrowszych odsłon, prawda bywa niestety zupełnie inna. Błędy, jakie ...

dawno temu

Tak przygotowywali się do otwarcia pierwszego fast foodu w Polsce. Archiwalna relacja pracowników

... "Mięsem były pokrywki, frytki to były pocięte słomki, sałata to zielona krępina". Tak uczyli się... gotować. ... . Mięsem były pokrywki od słoików, frytki to były pocięte słomki, sałata to zielona krępina. I na tym się uczyliśmy, bo tych ...

+ Pokaż więcej