Smaki Kanady - syrop klonowy

... litrów surowej substancji, aby po odparowaniu otrzymać litr syropu! Syrop klonowy ma szerokie zastosowanie w kanadyjskich potrawach — używa się go do sosów, puddingów i pieczonych owoców. Wśród ...

dawno temu

Kotlety w kilku odsłonach

... Tym, którzy w mięsnych potrawach poszukują nieco ostrzejszych aromatów być może do gustu przypadnie pomysł na kotleta w musztardzie – Nasze Kuchenne Smaki Ulubione schabowe warto wzbogacić innymi dodatkami ...

dawno temu

Kuchnia polska bez pszenicy? To możliwe!

... wiele, ponieważ zależało nam głównie na pokazaniu tych potraw, które wymagają użycia mąki bezglutenowej. To trudniejsze niż zrobienie np. sałatki warzywnej czy kompotu, które z natury nie zawierają ... nabiał, którego obie już nie jemy. 26416 ...

dawno temu

Bez jo-jo! Jak utrzymać efekty odchudzania?

... atmosfera, relaks na plaży sprawiają, że zapominamy o niedawnych trudach i na nowo chcemy cieszyć się życiem. Chętnie smakujemy nowe potrawy, wypijamy egzotyczne drinki bez ograniczeń ilościowych ... , co jest częstym powodem przybierania na ...

dawno temu

Slow food

... się ochroną upraw rolnych, zwierząt hodowlanych i sposobów prowadzenia gospodarstw. Do głównych punktów programu należą: propagowanie lokalnych i tradycyjnych potraw oraz sposobów wytwarzania żywności ... na to, że w barach szybkiej obsługi ...

dawno temu

Zapiekane bakłażany

... i przez to przypominająca nieco zielonego ogórka albo cukinię. Nie jest to jednak jedyna możliwa postać, w jakiej bakłażan może występować. W krajach, gdzie pieczony bakłażan jest potrawą przygotowywaną na co dzień ... . Całość pieczemy w ...

dawno temu

Sposoby na wzdęcia

... się potraw, np. zup. Smak potrawy się nie zmieni. Warto wykorzystać właściwości imbiru. Starty imbir dodaj do soku z cytryny. Taka mieszanka łagodzi podrażnienia układu pokarmowego. Oprócz powyższych ...

dawno temu

Świeży oddech

... , jak zjedzenie potraw o intensywnym aromacie, pojawia się chociażby nieodpowiednia higiena jamy ustnej. Chodzi tu przede wszystkim o nieregularne mycie zębów prowadzące do powstawania próchnicy ... środki uwalniające nas od nieprzyjemnej ...

dawno temu

Kurczak po seczuańsku

... , od razu odrzucamy świetne chińskie jedzenie. Nie zawsze bowiem zdajemy sobie sprawę z tego, że chińskie potrawy cechuje ogromna różnorodność. Mówiąc o kuchni tego kraju, trzeba wziąć pod uwagę ... wprawiające w zdziwienie, jak na przykład ...

dawno temu

Ryba w sosie cytrynowym

... , z łatwością na podstawie ich ilości i różnorodności możemy stwierdzić, że rybie mięso potrafi znieść naprawdę dużo i można do niego dodawać niemalże każdy inny sos dodawany do różnych potraw. Świadczyć ... . Całość powinna być jeszcze przez ...

dawno temu

Właściwości selera

... . Przepisy z selera naciowegoSeler to warzywo, które wykorzystać możemy na dwa sposoby. Jeżeli nie przepadasz za jego smakiem, powinnaś stosowaćje jako dodatek. Istnieje wiele potraw ... , których przyrządzenie opiera się na tym zdrowym ...

dawno temu

Ptactwo na patelni i w piekarniku – przepisy na mięso bażanta

... nabrało wyraźnego smaku. Do tego w czasie pieczenia ich sok doskonale nawilży mięso, które może czasami być zbyt suche. A jabłka? Nadają potrawie subtelnego smaku, dzięki czemu jest delikatniejsza. Zanim ... , a następnie opalić, wypatroszyć, ...

dawno temu

Jakie właściwości ma ocet jabłkowy?

... jego zbawienny wpływ na trawienie, zwłaszcza po spożyciu ciężkostrawnych potraw. Ocet jabłkowy posiada właściwości odchudzające, dezynfekujące i przeciwalergiczne, jest więc doskonałym antyseptykiem ... odchudzanie i trawienie, stąd jego częsta ...

dawno temu

Farsz do tortilli

... . Aby potrawa była nieco mniej kaloryczna, sos można także zastąpić jogurtem naturalnym wymieszanym ze sproszkowaną słodką papryką. Po nałożeniu nadzienia na pszenne placki należy je zwinąć w rulonik i zawiązać ... , posiekaną natkę pietruszki, ...

dawno temu

Mity o utracie wagi

... nie przyczyni się do utraty wagi. 3.    Łączenie potraw. Niektóre diety zabraniają łączenia białek i węglowodanów w posiłkach, twierdząc, iż enzymy trawienne pod ich wpływem wzajemnie się wykluczają i powodują ... , ale muszą to być potrawy ...

dawno temu

Co robić, gdy dziecko nie chce jeść?

... . Bądź kreatywna podczas przygotowywania posiłków! Zobacz, jak radzić sobie, gdy dziecko nie chce jeść. Krok 1: Posypka Kup dużo posypki o różnych smakach. Potrawy wyglądają dla dziecka o niebo lepiej ... . Nawet najbardziej banalna potrawa jest ...

dawno temu

Zgaga. Boryka się z nią aż 67% Polaków!

... . Zdaniem badanych w wieku 40-49 lat oraz powyżej 60. roku życia głównym powodem zgagi są tłuste posiłki. Młodsi ankietowani (20-29 lat) uważają, że za zgagę odpowiedzialne są ostre potrawy ... żywieniowych, ostrożności w jedzeniu i unikaniu ...

dawno temu

Sałatka z makaronem ryżowym

... glutenu, a zatem mogą go spożywać osoby uczulone na ten składnik. Poza tym świetnie nadaje się on do przyrządzania różnego rodzaju potraw. Doskonale komponuje się z warzywami, mięsem, rybami i owocami ... i świeżą miętą. Kolejnym krokiem jest ...

dawno temu

Magnez dla dzieci

... przede wszystkim zmienić nawyki żywieniowe. Magnez znajduje się w wielu potrawach, dlatego też nie jest konieczne rezygnowanie ze smacznych potraw. Żeby poprawić wchłanianie magnezu, należy jednocześnie dostarczyć ...

dawno temu

Najlepsze zioła na odchudzanie

... białek i tłuszczów, majeranek nadaje potrawom smak, można go używać zamiast soli, melisa wspomaga produkcję soków trawiennych, oregano zapobiega fermentacji pokarmów w żołądku, rozmaryn poprawia ... trawienie, a tymianek wspomaga trawienie ...

dawno temu

Oczyszczanie organizmu ziołami

... . Diety oczyszczające organizmWśród diet oczyszczających organizm z toksyn znajduje się dieta dziesięciodniowa, która zaleca wyłączenie z diety potraw ciężkostrawnych, żywności przetworzonej (np. fast food ... głodówką. Żeby zastosować ten ...

dawno temu

Śniadanie dietetyczne

... jajka na bekonie, dodaj do nich otrąb pszennych i szczypiorku. Rozbełtane jajka wlej na patelnię i pozwól im się ściąć. Odzwyczaj się od doprawiania potraw solą. Sól zatrzymuje wodę w organizmie ... . Pułapki żywienioweDżemy light, czekolady ...

dawno temu

Zdrowa sól?

... , by najlepiej w ogóle zaprzestać solenia potraw. W końcu produkty spożywcze zawierają sól w swoim składzie. Dosalanie ma się skończyć podwyższonym ciśnieniem tętniczym krwi, a w efekcie długotrwałego ... i "wyluzowani" łatwiej i chętniej ...

dawno temu

Warzywa strączkowe

... wegetariańskiej. Poza tym są bogatym źródłem błonnika, usprawniającego działanie przewodu pokarmowego i przyspieszającego odchudzanie. W potrawach z warzyw strączkowych znajdują się także potrzebne organizmowi ... na surowo zielony groszek ...

+ Pokaż więcej