Zobacz, jaką potrawę ze szpinakiem najbardziej lubią twoi sąsiedzi i jak ją przyrządzić!
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuZnasz wszystkie zalety płynące z jedzenia szpinaku? Przypomnę ci kilka z nich. Otóż warzywo to jest niskokaloryczne oraz dostarcza mnóstwa witamin i minerałów, w tym witaminy A i C oraz kwasu foliowego. Szpinak pomaga zadbać o dobrą kondycję skóry, wzmacnia układ odpornościowy i zmniejsza zmęczenie. Za sprawą wszystkich tych właściwości, stał się dla Polaków symbolem zdrowia. A które potrawy przyrządzone ze szpinaku lubimy najbardziej?
Ten artykuł ma 2 strony:
Przepis na makaron ze szpinakiem
Jest to błyskawiczne danie, do którego przygotowania potrzebujesz jedynie kilku składników. Oto one:
- 400 g makaronu kokardki lub penne;
- 500 g szpinaku (mrożonego lub świeżego);
- kilka ząbków czosnku;
- opakowanie sera feta;
- 2 łyżeczki masła;
- pieprz i sól.
Duś szpinak przez kilka minut (jeżeli jest mrożony, najpierw go rozmroź). Posiekaj lub przeciśnij przez praskę czosnek i podsmaż go na patelni. Wymieszaj czosnek ze szpinakiem i podsmażaj, mieszając. Pokrój fetę w kostkę i dodaj do reszty składników. Dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj z makaronem ugotowanym wedle instrukcji na opakowaniu. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze