Szkodliwe E!

... na astmatyków (nasilenie objawów) oraz wywołuje silne bóle głowy i nudności. Glutaminian sodu – E 621 i E620 – syntetyczna substancja wzbogacająca walory smakowe produktu. Spożycie w nadmiernych ... ma glutaminian potasu E622. Dodatkowo ...

dawno temu

Co można zrobić z mango?

... Mango jest najważniejszym owocem w Indiach. Zawarte w nim witaminy z grupy B, witamina A i C oraz minerały (potas, magnez, wapń, fosfor, sód) stanowią o jego zdrowotnych właściwościach. Ten soczysty ...

dawno temu

Zdrowe lody dla ochłody

... są lekkostrawne i mogą być spożywane przez niemal każdego. Nawet osoby uczulone na białko mleka krowiego, które nie mogą jeść tradycyjnych lodów śmietankowych, mogą raczyć się lodami wodnymi, czyli tak zwanymi sorbetami. ... są lekkostrawne i ...

dawno temu

Ocet jabłkowy - skład, przepis, wspomaganie odchudzania, wady

... Ocet jabłkowy zawiera dużo potasu, wapnia, fosforu i sodu. Jest w nim około dwudziestu najważniejszych substancji mineralnych i mikroelementów, a także kwasy: octowy, mlekowy i cytrynowy. ...

dawno temu

Zmniejsz objawy migreny odpowiednią dietą

... wieczornymi atakami migreny. W szczególności substancje konserwujące, takie jak kwas benzoesowy i azotan sodu mają negatywny wpływ na organizm człowieka – mówi dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności ...

dawno temu

Kalafior z migdałami, czyli jak zjeść lekko i smacznie

... Kalafior jest jednym z cenniejszych warzyw. Na taką ocenę wpływają zarówno walory smakowe jak i dietetyczne. Kalafior to prawdziwa bomba chemiczna, w dobrym tego słowa znaczeniu. Zawiera sód, potas ...

dawno temu

Jak przyrządzić risotto dla dzieci?

... cierpiącym na alergię pokarmową i biegunki. Ponadto zawiera sód i potas, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzieci uwielbiają ryż, więc serwujcie go pod różnymi postaciami. Dziś ...

dawno temu

Jaka woda zdrowia doda?

... ("pierwiastek życia" niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, mięśni i serca), potas (wspomaga pracę serca i układ krążenia mózgowego) i sód (reguluje przepływ wody z krwi do tkanek i z powrotem, ale w nadmiarze powoduje ...

dawno temu

Syndrom chińskiej restauracji – mit czy fakt?

... „u chińczyka” – na szczęście jednak u niewielkiej garstki osób, wiązano przez długi czas z glutaminianem sodu, czyli dodatkiem wzmacniającym smak i zapach potraw. Glutaminiam oryginalnie pochodzi ... , że to właśnie nadmiar glutaminianu sodu ...

dawno temu

Jak sól wpływa na zdrowie?

... rocznie, czyli 2,5 łyżeczki dziennie! Sól w organizmie Organizm człowieka, owszem, potrzebuje soli, ale w odpowiedniej ilości (2-4 g dziennie). Sól kuchenna, czyli chlorek sodu należy do głównych ... elementów gospodarki wodno-elektrolitowej ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Zadbaj o zdrowie intymne!

... HydroVag®, które dzięki zawartości hialuronianu sodu nawilżają śluzówkę, korzystnie wpływają na elastyczność ścian pochwy i przyspieszają proces regeneracji tkanek. ... HydroVag®, które dzięki zawartości hialuronianu sodu nawilżają śluzówkę, ...

dawno temu

Karmienie w nocy

... Czy wiesz, że na skład mleka matki ma wpływ nie tylko dieta kobiety karmiącej, ale też pora dnia? Mleko matki w nocy ma więcej tłuszczów, sodu, potasu, żelaza, jest bardziej kaloryczne. Dzieci ...

dawno temu

Dania fast food

... . Każdy z nas zdaje sobie sprawę z wysokiej kaloryczności przekąsek typu fast food, jednak to nie przeszkadza nam sięgać po nie dość często. Wiele z nich ma w swoim składzie ciężkostrawny ser, czyli składnik podwyższający poziom cholesterolu i ...

dawno temu

Sernik z rosą

... się dietetyczne desery, ale także ci, którzy uczuleni są na niektóre składniki zastępowane w czasie pieczenia ciasta ich nieuczulającymi nas odpowiednikami. Ciasta można dzielić na różne grupy ... kg białego sera,6 jajek,125 ml śmietany ...

dawno temu

Czy w ciąży należy pić mleko?

... przyswaja substancje odżywcze z mleka sfermentowanego: kefiru, jogurtów, serów żółtych - prawdopodobnie dlatego, że wielu ludzi jest uczulonych na cukier mleczny, laktozę. Bakterie jogurtowe odrobiły ... przyswaja substancje odżywcze z mleka ...

dawno temu

Bóle głowy a dieta

... , zwłaszcza boczek i parówki,owoce cytrusowe (pomarańcze, limonki, grejpfruty, cytryny),produkty zawierające glutaminian sodu,niektóre warzywa (fasola, zielony groszek, kapusta kiszona),ciasto drożdżowe ...

dawno temu

Zdrowie przedszkolaka

... w przedszkolu często podyktowana jest względami ekonomicznymi. Dlatego też nierzadko do przygotowywania posiłków wykorzystywane są przyprawy z dodatkami chemicznych substancji (np. glutaminianu sodu). Zamiast ... wykorzystywać świeże lub suszone ...

dawno temu

Konserwanty i dodatki do żywności

... podrażnienia, wysypki i zapalenie skóry;guma arabska (E 414) – występuje w gumie do żucia, napojach bezalkoholowych i wyrobach cukierniczych, powoduje uczulenia;wodorotlenek sodu (E 524) - środek żrący ... , bo nie wszystkie konserwanty są ...

dawno temu

Sekretna receptura kurczaków z KFC

... jego przepis na słynne kurczaki KFC. Autor książki twierdzi, że oryginalne dania z KFC swój niepowtarzalny smak zawdzięczają obfitości glutaminianu sodu i użyciu przemysłowych frytownic ciśnieniowych ...

dawno temu

Zdrowiej, naturalniej, mądrzej

... się nie podawać mu dań zawierających wzmacniacze smaku: glutaminian sodu (E621), rybonukleotyd sodu (E635), benzoesan sodu (E211). ...

dawno temu

Jeść zdrowo w restauracjach

... . Używana jest zarówno w oryginalnej formie, a także jako sos sojowy i glutaminian sodu. Podobnie jak soli, tłuszczu w postaci olejów także używa się w nadmiarze. Wspomniany glutaminian sodu dodawany ... lub glutaminianu w niewielkich ilościach. ...

+ Pokaż więcej