Najlepsza pasta do zębów

... eteryczne, panthenol, prowitamina B5, witamina E, propoils, wyciągi z ziół. W przypadku uczulenia na któryś ze składników należy zrezygnować ze stosowania danej pasty. Do związków najczęściej ... : czynniki antybakteryjne - dwuglukonian ...

dawno temu

Użądlenia i poparzenia

... wykonać testy skórne. Osoby, które doznały już ciężkiej reakcji na użądlenie, powinny nosić na ręku lub na szyi identyfikator z informacjami o uczuleniu na wypadek utraty przytomności. Udzielenie ... roztartą aspirynę, jeżeli nie jesteś uczulony ...

dawno temu

Smart food – inteligentne jedzenie

... , czy z małymi frytkami, które mają ok. 250 kcal, a po ich zjedzeniu nasz apetyt tylko wzrasta. Wszystko przez takie substancje jak glutaminian sodu, aspartam lub zwykłą sól, która może uzależniać ...

dawno temu

Bóle głowy, zajady, wzdęcia. Dlaczego je miewasz? My wiemy!

... spożywaniem czekolady, owoców cytrusowych, czerwonego wina, serów – zwłaszcza żółtych, napojów z kofeiną (kawa, tradycyjna czarna herbata) czy przetworzonej żywności zawierającej glutaminian sodu ...

dawno temu

Jajka – zdrowe czy nie?

... – nie ma jednej, uniwersalnej odpowiedzi, częściowo zależy to od stanu zdrowia danej osoby. Nie można doradzać ani jedzenia jajek codziennie, bez ograniczeń, ani całkowitego wykluczenia ich z diety (poza osobami uczulonymi). ...

dawno temu

Dieta w ciąży

... , sztucznie barwiona - obecne w nich benzoesan sodu, kwas fosforowy, fosforan sodu i glutaminian sodu mogą powodować biegunkę, zaburzenia żołądkowe i odczyny alergiczne.powinnaś zrezygnować także ze słodzików i fast-foodów. Informacja prasowa: ...

dawno temu

Migrena – jak się przed nią bronić?

... . Są to czekolady, szczególnie mleczne i ciemne. Bólów nie wywołuje jednak biała czekolada. Nie zawiera ona bowiem glutaminianu sodu. To właśnie ten składnik głównie nam szkodzi. Znajduje ...

dawno temu

Ranking kucharzy w "Newsweeku"

... , ale to przede wszystkim niepotrzebna dawka soli - dodaje prof. Danuta Pupek-Musialik". To jednak również niepotrzebna dawka glutaminianu sodu. Kolejne miejsca zajęli: Robert Makłowicz ("Makłowicz w podróży" TVP2), Adam ...

dawno temu

Wszystko, czego jeszcze nie wiesz o zupie

... w wieloletnich badaniach. Często się zdarza, że substancje dodatkowe takie jak kwas cytrynowy czy glutaminian sodu są mylone z konserwantami. Zgodnie z wymogami prawnymi producenci podając ... nie zawierają kwasów tłuszczowych typu trans. Są to ...

dawno temu

Życie z alergią

... , zasięgnij porady specjalisty, aby sprawdzić, które alergeny odpowiedzialne są za uczulenie. Taka wiedza pozwoli rozpocząć leczenie. ... i zakamarkach osiada kurz. zastanów się nad wyborem odpowiedniej pościeli. Jeżeli nie jesteś uczulona na ...

dawno temu

Mleko modyfikowane

... modyfikowane dla dzieci z problemami trawiennymi (nietolerancja laktozy lub sodu), mleko modyfikowane dla dzieci z refluksem kwasowym czy też mleko dla noworodków urodzonych przed terminem. Rodzaje ... alergików, którzy nie tolerują ...

dawno temu

Naleśniki bez jajek

... . Przykładem może być chociażby mleko występujące w czekoladzie, na które uczulone są niektóre osoby albo też wieprzowina w farszu do pierogów z mięsem, której spożywanie zabronione jest przez nakazy religii ...

dawno temu

Sos rybny

... do nich wzmacniacz smaku – glutaminian sodu. Warto zaznaczyć, że znacznie rzadziej sosy rybne wykorzystywane są w kuchni europejskiej. Są one także tutaj w inny sposób przyrządzane – brak tutaj procesu ...

dawno temu

Lekcja panierowania

... sól i pieprz (czy inny glutaminian sodu) do panierki, ale wtedy nadamy smak „panierce okalającej” – nie „kotletowi właściwemu” (terminy uknute przez autora, niemające jakiegokolwiek związku ...

dawno temu

Pokonaj cellulit

... ). Należy pamiętać, że sód często występuje na opakowaniach produktów spożywczych jako glutaminian sodu. Należy wypijać dużo płynów, by zwiększyć wypłukiwanie toksyn z organizmu. ...

dawno temu

Pokrzywka

... ),reakcja na środki konserwujące dodawane do kremów i maści,przedmiesiączkowe zmiany hormonalne,kontakt z kotami lub innymi zwierzętami, uczulenie na jad owadów błonkoskrzydłych (osy, pszczoły, mrówki ... : zidentyfikowanie czynników ...

dawno temu

Polskie przyprawy, o których już nie pamiętamy lub niesłusznie zapominamy

... Lubczyk Zupy i dania jednogarnkowe z przyzwyczajenia doprawiamy płynną przyprawą uniwersalną. Niestety, w przypadku większości takich produktów głównym jej składnikiem jest glutaminian sodu ...

dawno temu

Jak utrzymać wagę?

... aromatycznych ziół. Bazylia czy tymianek potrafią odkryć zupełnie nowy wymiar smaku, stokroć lepszy od glutaminianu sodu w gotowej żółtej przyprawie warzywnej. Zdziwisz się, bo twój męzczyzna zapewne ...

dawno temu

Tanie ekosprzątanie

... szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Badania wykazują, że substancje chemiczne, które kumulują się wewnątrz organizmu są odpowiedzialne za różnego rodzaju uczulenia, alergie, problemy z oddychaniem, problemy ... szklanki sody oczyszczonej i 3 łyżki ...

dawno temu

Gołąbki z kaszą

... bowiem zaproponować coś innego niż przygotowane danie osobie, która jest uczulona, nie lubi mięsa albo nie przepada za daną potrawą, chyba tylko kanapki. Co więcej, nawet jeżeli ktoś uwielbia zupę pomidorową ...

dawno temu

Hazard będzie można zwalczać lekami?

... się zahamować.   Osoby z pierwszej grupy, które stosowały leki, zmniejszyły swoje zapędy do hazardu. Lek blokował niektóre receptory dla neuroprzekaźnika glutaminianu. W drugiej grupie osób leki ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Jaka lekka dieta jest najlepsza?

... elementem diety DASH jest ograniczenie spożycia sodu, co pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi Dieta niskokaloryczna Dieta niskokaloryczna polega na zmniejszeniu dziennego spożycia kalorii, co prowadzi ...

8 miesięcy temu

Ugryzienia owadów

... do płukania gardła; posmarowanie swędzącego miejsca pastą z sody oczyszczonej i wody lub pastą do zębów; pomocne będą też okłady z olejku  z drzewa herbacianego; dolegliwości złagodzą też leki ... . Szerszenie są groźniejsze od os i pszczół, ...

dawno temu

Alergia - prawie każdy ją ma

... nie ma alergii, a okazuje się, że dziecko choruje. W takim przypadku uczulenie rozwija się z pokolenia na pokolenie. Otóż na skutek nałożenia się zanieczyszczeń środowiska i predyspozycji genetycznych organizm ... uczy się wytwarzać coraz ...

+ Pokaż więcej