Wszystko, czego jeszcze nie wiesz o zupie
REDAKCJA • dawno temuStarasz się zdrowo odżywiać i zachować dobrą sylwetkę. Jesz dużo warzyw i owoców, wybierasz chudy drób i ryby, ale rezygnujesz z zup. To błąd! Specjaliści w dziedzinie żywienia potwierdzają, że zupy są wartościowym i niskokalorycznym posiłkiem.
Zupy to często niestety zapomniany, ale jak ważny element naszych posiłków. Pierwsza pociecha dla naszego spragnionego pożywienia żołądka. Latem schłodzi, zimą nasyci i rozgrzeje, a wiosną będzie nas cieszyć smakiem świeżych warzyw.
Odpowiednio przygotowana zupa jest niskokaloryczna, dostarcza organizmowi błonnika, potasu, żelaza, magnezu, witamin z grupy B, witaminy E oraz beta-karotenu. Dostarcza organizmowi płynu, którego spożycie w polskiej diecie jest niewystarczające.
Dlaczego płyn jest tak ważny dla naszego organizmu? Ponieważ komórki, z których zbudowane jest nasze ciało w 80% złożone są z wody. Aby komórki mogły prawidłowo funkcjonować muszą mieć dostarczony pokarm i to jest zadaniem naszej krwi, która składa się w 60% z wody. Jednocześnie produkty przemiany materii, które powstają w wyniku funkcjonowania komórek muszą być z organizmu usunięte. Tak, więc w naszym organizmie odbywa się ciągła wymiana płynów. Woda jest podstawowym nośnikiem przy odżywianiu komórek, oraz oczyszczającym organizm z produktów przemiany materii. Dlatego tak ważne jest spożywanie codziennie dużych ilości wody. Jedząc zupę uzupełniamy płyn w organizmie.
A witaminy? Są nam niezbędne do normalnego rozwoju naszego organizmu. Poza węglowodanami, białkami, tłuszczami i składnikami mineralnymi potrzebujemy również substancji organicznych zwanych witaminami. Ponieważ nie mogą być wytwarzane przez organizm, muszą być dostarczane z pożywieniem. Długotrwały brak witamin w organizmie może prowadzić do zjawiska zwanego awitaminozą. Poszczególne witaminy odpowiadają za różne funkcje w naszym organizmie, takie jak np.: wzrost, ogólny rozwój, rozwój kości, przemiana materii, regulacja procesów krzepnięcia krwi, przemiany metaboliczne glukozy we krwi, oraz wiele innych czynników pozwalających prawidłowo funkcjonować naszemu organizmowi.
Dla naszego organizmu również bardzo ważna jest obecność błonnika. Błonnik często nazywany jest włóknem pokarmowym. Ze względu na rozpuszczalność w wodzie dzieli się na nierozpuszczalny i rozpuszczalny. Dzienne zapotrzebowanie na włóknik w naszej diecie wynosi 20–40g. Pomimo, że nie ulega strawieniu i jest wydalany jego obecność w organizmie chroni nas przed chorobami jelita grubego, obniża poziom cholesterolu we krwi, oraz zapobiega zaparciom. Błonnik występuje np. w marchwi, ziemniakach, brązowym ryżu, ziarnach nasion strączkowych, a więc często podstawowych składnikach zup.
Zupa jest sycąca. Zjadając zupę dostarczysz swojemu organizmowi informację, że pierwszy głód został zaspokojony. Twój organizm nie będzie się domagał wielkiej porcji drugiego dania, tylko wystarczy mu znacznie mniej tego, co zjadłbyś zwykle nie jedząc zupy. Czyli w konsekwencji zjesz sycący obiad, z dużo mniejszą dawką kalorii. Może znajdzie się jeszcze miejsce na jakiś lekki deser np. truskawki lub mus jabłkowy, a nie jak zwykle bardzo kalorycznego, czekoladowego batona.
Jedząc zupy codziennie łatwiej utrzymać prawidłową masę ciała.
Talerz zupy (200g) o wartości kalorycznej 75–80 kcal to tyle, ile szklanka soku jabłkowego.
Czy wiesz, że zupy Knorr:
- Zawierają naturalne składniki – Podstawowymi składnikami zup Knorr są najwyższej jakości suszone warzywa, suszone mięso i jego ekstrakty, tłuszcze, nasiona strączkowe, makaron, kasze lub grzanki.
Nie zawierają konserwantów – składniki zup są suszone, a suszenie jest naturalną metodą utrwalania żywności, dzięki temu produkt jest trwały.
Są niskokaloryczne i zawierają mało tłuszczu – Knorr używa wyłącznie najwyższej jakości nieutwardzonych tłuszczów roślinnych. Zupy Knorr jako jedyne na rynku nie zawierają kwasów tłuszczowych typu trans. Są to kwasy, które wpływają na podwyższenie poziomu złego cholesterolu we krwi.
Zawartość sodu mają mniejszą lub porównywalną z zupami domowymi – sól jest głównym źródłem sodu w naszej diecie. Sód jest niezbędny do funkcjonowania naszego organizmu, jednak spożywany w nadmiernych ilościach, może być czynnikiem ryzyka prowadzącym do nadciśnienia. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5g. Talerz zupy (200g) zawiera mniejsze lub porównywalne do zup domowych ilości sodu – średnio ok. 650 mg, co odpowiada 1,6g soli.
Są zbilansowane – w zupach poszczególne składniki odżywcze takie jak białka, tłuszcze i węglowodany są w znacznie korzystniejszych proporcjach niż w innych daniach.
Dodatki do żywności
Niemal do każdej przetwarzanej żywności dodawane są tzw. substancje dodatkowe, które stając się składnikami żywności kształtują jej pożądane cechy. Np. dżem ma charakterystyczną konsystencję dzięki pektynom (substancja żelująca), ciasto rośnie i jest „pulchne” dzięki proszkowi do pieczenia (substancja spulchniająca). Do użytku dopuszczone są wyłącznie takie, których bezpieczeństwo zostało potwierdzone w wieloletnich badaniach. Często się zdarza, że substancje dodatkowe takie jak kwas cytrynowy czy glutaminian sodu są mylone z konserwantami. Zgodnie z wymogami prawnymi producenci podając na opakowaniu skład wyrobu, mają obowiązek zamieścić informację na temat funkcji technologicznej dodanego składnika, czyli, w jakim celu został on do produktu dodany. Np. kwas cytrynowy – regulator kwasowości, glutminian sodu – substancja wzmacniająca smak. To nie są konserwanty!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze