Mięso z dziczyzny

... , niż z tym pochodzenia wieprzowego. Mniejsza wartość energetyczna sprawia, że ten typ mięsa jest często polecany w dietach odchudzających. Wskazane jest zwłaszcza to pochodzące z dzikiego ptactwa ...

dawno temu

Sorbet truskawkowy

... o tym smaku. Wystarczy, że dodasz je do stygnącej już galarety i gotowe. Najprostszym jednak przepisem na truskawki jest zaserwowanie ich w roztopionej czekoladzie albo też z dodatkiem bitej śmietany ...

dawno temu

„Wśród mangowych drzew. Wspomnienia z dzieciństwa w Indiach”, Madhur Jaffrey

... sari jest skomplikowanym i pracochłonnym rytuałem. Ojciec pomalutku je jajka, odkrawając widelcem białka aż zostaje samo żółtko, trzęsące się jak galareta, a zachwycona dzieciarnia przygląda się temu ...

dawno temu

Kotlety w kilku odsłonach

... . Sprawdzą się tutaj świetnie np. pieczarki – Mniam Mniam Bardzo wytworną propozycję, którą bez wątpliwości możemy zaimponować gościom jest kotlet wieprzowy z kością z bardzo pomysłowymi dodatkami - Eat ...

dawno temu

Krągłe pośladki

... nie jest złotym środkiem do tego, aby osiągnąć zadowalający efekt. Takie działanie może jedynie spowodować, że pośladki staną się mało jędrne i zaczną przypominać trzęsąca się galaretę. Warto pamiętać ...

dawno temu

Węgierskie specjały

... ?   Porkolt wieprzowy  600g łopatki wieprzowej bez kości,150g wędzonki,3 papryki,2 cebule,1 pomidor,sól, pieprz, słodka papryka, majeranek   Wieprzowinę obieramy dokładnie ze wszystkich błonek ...

dawno temu

Sałatka z suszonych pomidorów

... wieprzowe nimi nadziewane. Innymi potrawami z suszonych pomidorówsą: makaron penne, pizza z ich dodatkiem czy też jajecznica. Nie tylko godnie zastępują one świeże warzywa, ale dzięki dodatkowi ziół ...

dawno temu

Deser z galaretką

... zadowalający rezultat. I chociaż większość z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że odpowiedzialnym za jej właściwości elementem jest żelatyna wieprzowa, to jednak prawdziwy skład galaretkimoże ... być dla nas dość sporym zaskoczeniem. ...

dawno temu

Kuchnia brazylijska

... o zamiłowaniu Brazylijczyków do jedzenia czerwonej fasoli. Nie jest to jednak jedzenie wskazane dla wegetarian, ponieważ w jego skład wchodzi także suszone mięso, wędzone ozory oraz wieprzowe nóżki ...

dawno temu

Potrawy włoskie

... , opakowanie wieprzowego mięsa mielonego, przecier pomidorowy, suszone pomidory, 1 papryka czerwona, puszka kukurydzy, 2 jajka, szklanka pokrojonych w małe cząstki ananasów w syropie, 40 dag sera żółtego ...

dawno temu

Jedzenie fast food

... i małowartościowego mięsa pochodzenia wieprzowego drobiem. Ciężką i kaloryczną śmietanę można zaś zamienić na jogurt naturalny, a olej do smażenia na o wiele zdrowszą oliwę z oliwek. Niezdrowego procesu ...

dawno temu

Najbardziej aromatyczne z ziół

... do pieczeni wieprzowych i do potraw z baraniny, cielęciny. Bez jego aromatu nie obejdzie się pasztet oraz większość sosów. Dobrze komponuje się z ziemniakami, na przykład podpiekanymi w piekarniku ...

dawno temu

Dieta niskocholesterolowa

... tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Jak ognia powinniśmy się wystrzegać jedzenia smalcu, podrobów, pasztetów, masła, mięsa wieprzowego, a także tłustego drobiu. Produkty te należy zastąpić olejami ...

dawno temu

Zupa z kurek

... od razu. Oprócz kurek smażonych z cebulą, kurek w sosie śmietanowym, z łatwością możemy przygotować z ich dodatkiem pysznego omleta czy też dodać je jako element farszu do zrazów wieprzowych. Kurki dobrze ...

dawno temu

Bakłażany faszerowane

... wieprzowego,mała puszka pomidorów,ser żółty,bułka tarta,1 cebula,świeże liście bazylii,sok z cytryny.Sposób przygotowania: Bakłażana kroimy na pół i wyjmujemy z niego miąższ. Kolejnym krokiem ...

dawno temu

Naleśniki meksykańskie

... na talerz sos pomidorowy z dodatkiem oregano i gotowe. Jeżeli chcesz, aby danie to było bardziej treściwe, możesz dodać do farszu podsmażone mięso wieprzowe albo drobiowe mielone, pieczarki albo kukurydzę, a całość doprawić papryczką chilli. ...

dawno temu

Kotleciki ryżowe

... ” dodatku do takich smakołyków jak zrazy wieprzowe czy kotlety schabowe byłoby krzywdzące. I chociaż produkt ten nie cieszy się w naszym kraju ogromną popularnością, jak ma to miejsce chociażby w kuchni ...

dawno temu

Spaghetti z boczkiem

... , jak i dania główne. Boczek dobrze komponuje się bowiem z wędzoną śliwką, tworząc ciekawe w smaku roladki, lecz idealnie smakuje także owinięty wokół zrazów wieprzowych. Poza tym do najpopularniejszych dań ...

dawno temu

Grecka musaka

... są do przyrządzenia tej potrawy kuchni greckiej to: 1,5 kg bakłażanów, 60 g ziemniaków, pół kilo pomidorów, opakowanie mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego, koncentrat pomidorowy oraz oregano, a także olej ...

dawno temu

Poznaj nowe spojrzenie na tradycyjną kuchnię polską

... mięsa mielonego wieprzowego, sos sojowy, sos tabasco, zielony sos tabasco, 1 biała cebula, 1 jajko, 1 łyżka bułki tartej, olej rzepakowy, koper, 2 zielone ogórki, 100 g śmietany 18%, cytryna, sól ...

dawno temu

Koszmar minionego wesela

... w ten deseń. Przygrywała lokalna orkiestra, głównie takie typowe hity do kotleta. Jedzenie również mnie nie zachwyciło, taka stuprocentowa wiejska impreza ze schabowym i galaretą. Goście bardzo szybko ...

dawno temu

Zdrowe objadanie

... pracę serca i układu krwionośnego. Chroni przed rakiem, chorobami skóry i mózgu. Pstrąg w galarecie ma masę nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wzmacnia napięcie skóry i dodaje jej blasku. Chroni mózg ...

dawno temu

Kotlety z jajek

... również wzbogacane nieraz zaskakującymi dodatkami omlety, ciasto jajeczne, jajka w galarecie, jaja w sosie musztardowym, jaja zapiekane z pomidorami czy pasty i sałatki jajeczne. Do tego elitarnego grona ...

dawno temu

Jak nie przytyć podczas świąt?

... usmażymy lub upieczemy zamiast topić w gęstym zawiesistym sosie. Zdrowe i niskokaloryczne są też dorsz, pstrąg, ryby w galarecie, sałatki z jogurtem lub oliwą zamiast majonezu, indyk zamiast kaczki ...

+ Pokaż więcej