Wielkanocna łopatka wieprzowa pieczona w musztardzie i śliwkach

... wieprzowej, paczka wędzonych śliwek, musztarda chrzanowa KAMIS, 2 cebule, koncentrat pomidorowy,ketchup, pieprz ziołowy KAMIS, majeranek, 3 ząbki czosnku,oliwa, sól, pieprz. Jak każde ... danie wystawne i świąteczne, wielkanocna łopatka wymaga ...

dawno temu

Ćwiczenia z hantlami

... jak galareta skóra ramion na pewno uroku nie dodaje. Zatem poświęćmy im tak samo dużo uwagi, co pozostałym częściom sylwetki. Żadna z nas nie chce przecież ramion a 'la „motylek”, jak prześmiewczo niektórzy nazywają zjawisko trzęsącej się tam ...

dawno temu

Bezpieczny i wiarygodny drób. Co powinien wiedzieć konsument?

... O tym, że mięso drobiowe jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, ma mniejszą wartość energetyczną w porównaniu np. z mięsem wieprzowym czy wołowym, a jego tłuszcz jest bogaty ...

dawno temu

Wątróbka z pieczarkami

... . Dopraw je solą, pieprzem oraz vegetą. 3. A teraz najważniejszy składnik pysznego dania – wątróbka wieprzowa lub wątróbka wołowa. Umyj ją i oczyść z błon, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. 4 ...

dawno temu

Sos tatarski

... , piekąc ciasto drożdżowe albo przyrządzając zrazy wieprzowe. Nawet robiąc najprostsze dania, jak omlet bądź naleśniki, warto jest znać kilka tajemnic, dzięki którym będziemy mogli swobodnie decydować ...

dawno temu

Kurczak faszerowany

... potraw jest dodawanie do nich farszu. To właśnie on stanowi podstawę naleśników, pierogów, ale także zrazów wieprzowych. Bardzo smacznym pomysłem na obiad jest kurczak faszerowany. To świetna odmiana ...

dawno temu

Zupa ogonowa

... , gdy przygotujemy ją na bulionie z kości wieprzowych. Jak już zostało to po części wskazane, przepisy na zupyróżnią się między sobą także dodawanymi warzywami. I tak, w zależności od tego, co dodamy do bulionu ... potrzebowała następujących ...

dawno temu

Pierożki z ciasta francuskiego

... . Wiele godzin spędzonych w pracy oraz równoczesne prowadzenie domu nie sprzyjają także spędzaniu wielu godzin w kuchni przy pichceniu bigosu albo galaretki z nóżek wieprzowych. Dlatego też warto czerpać ... . Wiele godzin spędzonych w pracy ...

dawno temu

Przepisy na karpia

... jest przyrządzeniekarpia w galarecie. Danie to jest trochę bardziej czasochłonne, jednakże odpowiednio przyrządzone i przechowywane będzie świetnie się sprawdzało w roli zimnej przystawki. Bardzo smaczną ...

dawno temu

Gołąbki z grzybami

... bądź też kuchni marokańskiej. Obok kosztowania czegoś nowego lubimy natomiast wracać do smaków dzieciństwa. Zdarza się jednak, że nie potrafimy przyrządzać zrazów wieprzowych tak jak robiła to nasza babcia ...

dawno temu

Zapiekanka z brokułami i makaronem

... takie rozwiązanie, wiedząc, że w innym przypadku spędzi kilka godzin na zawijaniu zrazów wieprzowych albo mieleniu mięsa na kotlety. Na szczęście mamy również inne możliwości przygotowania dań smacznych, zdrowych ...

dawno temu

Ryba w sosie śmietanowym

... , to jednak istnieje zestaw produktów i potrawy, po które z chęcią sięgamy w czasie poszczenia. Wskazać tu trzeba przede wszystkim ryby, które nierzadko zastępują nam ulubiony drób bądź mięso wieprzowe ...

dawno temu

Kaczka z żurawiną

... , by znaleźć pomysł na smaczny obiad. Czasami warto jest sięgnąć do trochę zapomnianych przepisów, by odświeżyć naszą znajomość takich produktów jak kiełbasa z dziczyzny, ozorki w sosie chrzanowym ...

dawno temu

Wieprzowina z warzywami - smacznie i kolorowo

... wieprzowinę ketchupem, solą i pieprzem. Krok 5 Potrawka wieprzowa jest już prawie gotowa. Możesz ją zagęścić mąką ziemniaczaną. Najlepiej smakuje z ryżem. Smacznego!   ...

dawno temu

Jak wybrać najlepszego karpia na Wigilię?

... Bez niego trudno sobie wyobrazić wigilijną wieczerzę. Smażony, faszerowany albo zatopiony w galarecie - w polskiej tradycji kulinarnej karp od wieków zajmuje miejsce szczególne. Dietetycy chwalą ...

dawno temu

Najdziwniejsze potrawy świata

... jest jedzenie różnego rodzaju podrobów. Wystarczy wspomnieć zupę flaczki, ozorki wieprzowe, wątróbkę, móżdżek lub żołądki. Niektóre z nich zjadamy nieświadomie, rozsmakowując się chociażby w parówkach albo kaszance. ... spożywania określonych ...

dawno temu

Golonka w piwie

... . Przepis na golonkę w piwieDo przygotowania pieczonej golonki w piwie potrzebujemy: 1 dużą golonkę wieprzową,1 dużą cebulę,3 łyżki smalcu wieprzowego,0,5 l piwa jasnego,sól,pieprz,tymianek,3 ząbki czosnku ... . Przepisy na golonkę przewidują ...

dawno temu

Pulpety w sosie pomidorowym

... się o tym doskonale przekonać, próbując poczęstować obcokrajowców zupą flaczki albo nóżkami w galarecie. Z drugiej strony niektóre dania posiadają tak uniwersalny smak, że odpowiadają niemalże ...

dawno temu

Węgierska Wigilia

... rybnej, smażonego karpia, galarety (zarówno rybnej, jak i mięsnej), gołąbków, czy pieczonego indyka z nadzieniem kasztanowym. Węgierskie tradycje dotyczące przybrania stołu, przy którym zasiadają ...

dawno temu

Czy świąteczne potrawy są zdrowe?

... Karp gotowany, w galarecie, smażony Okazuje się, że spożywanie karpia tylko z okazji świąt jest sporym błędem. Ryba ta ma bowiem cenne wartości odżywcze, które poprawiają pracę serca, pamięć ... wydać więcej pieniędzy i nabyć rybę ze ...

dawno temu

4 potrawy wigilijne w nowym wydaniu, których nie może zabraknąć na twoim stole

... ). Wszystkie składniki połącz razem i polej domowym sosem przyrządzonym z łyżki octu balsamicznego połączonego z 4 łyżkami oliwy z oliwek, solą oraz pieprzem. Makaron w galarecie z pieczarkami 58409 ... z żelatyną i odstaw do lodówki, do momentu ...

dawno temu

Jajko na twardo - przepis

... masą napełniamy babeczki z kruchego ciasta (takie, jakie zwykle używamy do deserów). Wierzch możemy udekorować szczyptą kawioru oraz natką pietruszki.   Jajka w galarecie   Aby przygotować galaretę ...

dawno temu

Rodzaje kiełbas

... Biała kiełbasa – powstała z mięsa wołowo-wieprzowego. Wyśmienicie smakuje z sosem musztardowym czy ćwikłą. Jest delikatna w smaku. Nadaje się zarówno do gotowania, jak i pieczenia. Możemy ją ... wykorzystać np. jako dodatek do żurku czy podawać ...

+ Pokaż więcej