Uszka – niezbędnik świątecznego barszczu

... z cebulką i mięsem) i zawijamy ciasto tak, aby go całkowicie przykryć. Potem pozostaje nam tylko chwila na umiejętne posklejanie uszek. To czasochłonne i wymagające trochę cierpliwości zadanie, umilą ...

dawno temu

Jak zrobić sushi?

... umiejętności. Wystarczy jedynie praktyka, a w serwowaniu tej przekąski będziemy coraz lepsi. Przygotuj: ryż do sushi, rybne nadzienie np. z łososia, sprasowane wodorosty do zawijania, matę bambusową ...

dawno temu

Proste sposoby na puszyste włosy

... , które wzajemnie się odpychają, a tym samym powodują efekt push-up. Krok 2 Kiedy suszyszwłosy, rób to zawsze głową w dół. Lekko wilgotną czuprynę podziel na pasma i dosuszaj zawijając je na okrągłą szczotkę ...

dawno temu

Najbardziej aromatyczne z ziół

... do pieczeni wieprzowych i do potraw z baraniny, cielęciny. Bez jego aromatu nie obejdzie się pasztet oraz większość sosów. Dobrze komponuje się z ziemniakami, na przykład podpiekanymi w piekarniku ...

dawno temu

Dieta niskocholesterolowa

... tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Jak ognia powinniśmy się wystrzegać jedzenia smalcu, podrobów, pasztetów, masła, mięsa wieprzowego, a także tłustego drobiu. Produkty te należy zastąpić olejami ...

dawno temu

Bakłażany faszerowane

... wieprzowego,mała puszka pomidorów,ser żółty,bułka tarta,1 cebula,świeże liście bazylii,sok z cytryny.Sposób przygotowania: Bakłażana kroimy na pół i wyjmujemy z niego miąższ. Kolejnym krokiem ...

dawno temu

Grecka musaka

... są do przyrządzenia tej potrawy kuchni greckiej to: 1,5 kg bakłażanów, 60 g ziemniaków, pół kilo pomidorów, opakowanie mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego, koncentrat pomidorowy oraz oregano, a także olej ...

dawno temu

Poznaj nowe spojrzenie na tradycyjną kuchnię polską

... mięsa mielonego wieprzowego, sos sojowy, sos tabasco, zielony sos tabasco, 1 biała cebula, 1 jajko, 1 łyżka bułki tartej, olej rzepakowy, koper, 2 zielone ogórki, 100 g śmietany 18%, cytryna, sól ...

dawno temu

Dekalog zimnych zasad

... produkt przed wypłukaniem cennych składników i utratą smaku. Rozmrożone musi być jak najszybciej ugotowane, upieczone lub usmażone.mięso wieprzowe i wołowe można przechowywać w zamrażalnikach do 3 ...

dawno temu

Szukajmy witamin na talerzu

... , mięsie wieprzowym, wątróbce oraz nerkach, a także w mleku, żółtkach i jajkach. Jej niedobór oznacza przemęczenie, niechęć do jedzenia, problemy neurologiczne oraz trudności z trawieniem. Witamina B6 ...

dawno temu

Leczo z pieczarkami

... albo podduszone mięso wieprzowe. Wydaje się, że leczo w takiej formie może być naprawdę smaczne i nie wymaga żadnych ulepszeń, jednak warto, bazując na nim, próbować przygotować chociażby leczo z pieczarek ...

dawno temu

Schab z żurawiną

... potrzebowała: 1 kg schabu wieprzowego bez kości,20 dag suszonej żurawiny,soli,pieprzu,świeżego rozmarynu,2 ząbków czosnku,1 łyżki miodu,2 łyżek musztardy Dijon.Sposób przygotowania: Suszoną żurawinę ...

dawno temu

Mydła naturalne

... robioneDawniej do produkcji mydła używano tłuszczów zwierzęcych, zwłaszcza tłuszczu ze smalcu wieprzowego i łoju z bydła domowego. Tego typu tłuszczów było dużo, poza tym każdy miał do nich dostęp ...

dawno temu

Pieczona wołowina

... , że przygotowany przez ciebie kawałek mięsa będzie soczysty i chrupki. Przepisy z wołowinyMięso wieprzowe pochodzi ze świni, drób to nic innego jak kurczak. Z jakiego jednak zwierzęcia pozyskuje się wołowinę ...

dawno temu

Zdrowe kanapki

... , tempeh (soja), pomidor, sałata;pieczywo pszenne, masło orzechowe, truskawki lub jeżyny.Kanapki z mięsem: pieczywo pszenne, pieczone chude mięso wieprzowe, figi;pieczywo pszenne, tuńczyk w sosie ...

dawno temu

Oryginalne omlety

... , ewentualnie zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika, żeby nie wystygł, kiedy będziemy przyrządzać kolejne. Nadzienia do omletówJak już wspomniałam, bardzo ważne jest, aby nadzienie ... , posypujemy startym serem i ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Rodzaje kiełbasy na grilla – jak grillować białą kiełbasę, kaszankę i inne

... również kaszankę. Tradycyjna polska kaszanka składa się przede wszystkim z kaszy gryczanej lub jęczmiennej wymieszanej z krwią wieprzową oraz kawałeczkami wątroby i skórek wieprzowych. Taką masę ... odpowiednio się przyprawia i nadziewa w ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Jak przyrządzić dobrą cielęcinę? Gdzie kupić i jak wybrać cielęcinę na obiad, żeby była smaczna?

... . Jako że należy ona do bardzo chudych mięs, ma tendencję do wysychania w piekarniku. Dlatego przed taką obróbką mięso warto nasmarować olejem lub tłuszczem wieprzowym albo obłożyć boczkiem lub słoniną. Wówczas pieczeń będzie soczysta i ...

dawno temu

Dieta dla mężczyzn

... sprawi, że nie odczujemy głodu i nie będziemy się objadać. Oprócz tego bardzo ważna jest zamiana tłustego mięsa wieprzowego na gotowany lub pieczony drób. Tak przygotowane potrawy mogą być równie smaczne, a pozwolą na oszczędzenie ...

dawno temu

A na obiad zjemy żeberka mamuta…

... na wyjątkowo dużą kość wieprzową wołowina, która wcześniej została zgrillowana. Wszystko wystylizowane zostało tak, aby można było wziąć „żeberko” w dłonie i wgryźć się w nie bez użycia sztućców ...

dawno temu

„Książki najgorsze”, Stanisław Barańczak

... . Chcemy łatwej rozrywki, więc musimy ją dostać. Zrazem przykładanie twardych kryteriów oceniania literatury do literatury akurat tak skleconej, przypomina kopanie leżącego, którą to zdolność posiada ...

dawno temu

Dietetyczny obiad

... odpowiadający ci pomysł na dietetyczny obiad. Dietetyczne obiadyJednym z najbardziej popularnych pomysłów na dietetyczny obiad jest faszerowana mięsem wieprzowym i ryżem zapiekana papryka. Jest to przepis ...

dawno temu

Galaretki dla dzieci

... . Po drugie, w ich składzie znajduje się żelatyna, substancja żelująca wyprodukowana z chrząstek wieprzowych lub wołowych. I ten drugi składnik nie powinien znaleźć się w dziecięcym menu ...

dawno temu

Cechy dziedziczne, czyli po kim dziecko to ma?

... dominujące Do cech dominujących należą: duże oczy, zadarty nos, odstające uszy, długie rzęsy, ciemne włosy, falowane włosy, dołki w policzkach. Jeśli np. jedno z rodziców umie zawijać język w trąbkę ...

+ Pokaż więcej