Haggis – szkocka potrawa narodowa

... Haggis to specjał szkockiej kuchni, przyrządzany z owczych podrobów wymieszanych z cebulą, mąką owsianą, tłuszczem i przyprawami, zaszytych i duszonych w owczym żołądku. Potrawa przypomina polską ... przyprawy, dwie posiekane cebule i szklankę ...

dawno temu

Zmień chleb na dobre

... Pieczywo zwykle dzielimy na jasne i ciemne, czyli… smaczne i zdrowe. Jednak nasz żołądek nie rozróżnia kolorów – dla Twojego organizmu największe znaczenie ma rodzaj mąki, z której wypiekany ... się pieczywa barwione karmelem, a wypiekane z mąki ...

dawno temu

Przenica durum

... oraz Afryce. Produkty na bazie tej rośliny są bardzo wartościowe pod względem zdrowotnym i odżywczym. Z pszenicy durum wytwarza się mąkę, znaną jako semolina. ... rozpowszechniony w Afryce Północnej.Mąka z pszenicy durum zawiera więcej ...

dawno temu

Ciabatta- przepis

... Ten rodzaj pieczywa zrobiony na bazie mąki i drożdży cechuje płaski i nieco wydłużony kształt. Ciabattę chętnie wykorzystuje się do kanapek lub jako dodatek do innych posiłków. Jak przyrządzić taką pyszną kanapkę rodem ze słonecznej Italii? ...

dawno temu

Wyrzucasz obierki od ogórka? To błąd!

... ! Jeśli narysujesz na ziemi linię kredą, mrówki jej nie przekroczą. W ten sposób możesz zabezpieczyć swoje jedzenie przed tym, że się do niego dostaną. Mąka kukurydziana Mąka kukurydziana zabija ...

dawno temu

Szybki placek z bakaliami

... tylko trochę mąki, masła, jajek i oczywiście słodkie bakalie. Sama się przekonaj, jakie pieczenie może być przyjemne. ... tylko trochę mąki, masła, jajek i oczywiście słodkie bakalie. Sama się przekonaj, jakie pieczenie może być przyjemne. ...

dawno temu

Dziwni sąsiedzi

... Czasami można pożyczyć od nich mąkę, listonosz do nich podrzuca paczkę, kiedy nas nie ma w domu, bywa, że i na kawę z ploteczkami można się umówić. Prawie wszyscy plotkują. Niektórzy mają naprawdę ...

dawno temu

Produkty zbożowe – dlaczego są ważne?

... zaliczamy: żyto, pszenicę, owies, jęczmień, kukurydzę, orkisz, grykę i sorgo a także mąkę, pieczywo, makarony, płatki, musli oraz ryż. Dlatego zarówno biała bułka jak i tzw. ciemne pieczywo będzie ... produktów zbożowych – mąki, pieczywa, ...

dawno temu

Jesz mało chleba? Sprawdź, czy warto to zmienić...

... , z których wynika, że pieczywo żytnie, żytnio-razowe czy produkowane na bazie mąki z grubego przemiału jest zdrowsze i bardziej wartościowe, staramy się takie właśnie produkty wprowadzać do sprzedaży ... w naszych punktach. Efektem naszej ...

dawno temu

Przepis na chleb - dieta bezglutenowa

... nie ma, a przyrządzone z niego kanapki do szkoły, ucieszą niejednego smyka. Składniki: 40 dag mąki bezglutenowej, 2 szklanki wody oligoceńskiej, 4 łyżki oleju, 3 dag drożdży, łyżeczka cukru, 1/2 ... łyżeczka soli. Sposób przyrządzenia Przygotuj ...

dawno temu

Sos grzybowy - do kopytek i nie tylko

... znakomite. Zabierz się więc do roboty. Umyj grzyby i namocz je. 2. Posiekaj cebulę, wrzuć ją do grzybów i ugotuj. Wywar odstaw. 3. A teraz zasmażka z masła i mąki. Kiedy ją zrobisz, wlej zimny wywar ...

dawno temu

Ciastka z masłem orzechowym

... Przepis na pyszne bezglutenowe ciasteczka z masłem orzechowym zachwyci całą twoją rodzinę. Idealnie skomponowane składniki sprawią, że nie poczujesz braku mąki. Owsiane smakołyki powstaną z produktów ...

dawno temu

Spaghetti z boczkiem

... . I tak chociażby, posiadając jajka, mąkę i mleko, możemy zrobić całą górę pysznych naleśników; mając na wyposażeniu jedynie jajka, mąkę i skrawki wędliny, sera albo warzyw, wyczarować boskiego omleta, którym naje ...

dawno temu

Chleb domowy

... chleb będziesz potrzebowała: 1 kg mąki pszennej,100 g mąki żytniej,1 l wody,1 łyżeczki soli.Sposób przygotowania: Pierwszym etapem jest przygotowanie zakwasu na chleb. W tym celu należy połączyć 1 ... garść mąki żytniej z taką samą ilością wody ...

dawno temu

„Miedza”, Andrzej Muszyński

... na więcej, pewne pomysły – jak amfetaminowa wolta w „Mące” - wydają się nazbyt fantazyjne. Ale ten zbiorek zasługuje na uwagę, mimo przeszarżowania. ... się w gąszczu słów, skądinąd pięknie posklecanych. Niektórych fragmentów nie sposób ...

dawno temu

Upiecz chleb w domu

... . Ciemne kupne pieczywo jest często po prostu zabarwione karmelem, skład bywa podany w złej kolejności i gdy myślimy, że kupiłyśmy chleb żytni w rzeczywistości może być to chleb pszenny z dodatkiem mąki ... żytniej. Do tego oczywiście ...

dawno temu

Co powinnaś wiedzieć, zanim kupisz chleb?

... jakość. Chleb razowy powinien zawierać conajmniej 90% żytniej mąki razowej i mieć brązową barwę. Jegocharakterystyczną cechą jest to, że się nie kruszy. Rodzaje chleba: pszenny – chleb pszenny ... wiejski, kaszubski, mleczny, praski, ...

dawno temu

Co na kaca?

... słowem kac. I chociaż każdy imprezowicz ma swoje wypróbowane metody, które ułatwiają przeżycie syndromu dnia poprzedniego, to istnieje kilka sprawdzonych zasad złagodzenia poalkoholowych mąk. ...

dawno temu

Lekcja panierowania

...   Panierowanie – przecież to banalne... Wystarczy wrzucić kawałek mięsa do mąki, potem do roztrzepanego jajka, a na koniec obtoczyć je w bułce tartej. Proste, prawda? A ta panierka, która odchodzi ... Panierowanie – przecież to banalne... ...

dawno temu

Jak czytać przepisy – praktyczny poradnik, cz. I

... . I, niestety, z reguły jest to sposób napisania przepisu. Często autor nie podaje Nam dokładnych wytycznych, czy proporcji. Czy to w kwestii przypraw, mąki/cukru, czy też temperatur. Dlatego też postanowiłem napisać ten mini-poradnik: Jak ...

dawno temu

BANANOWA przekąska dla dbających o linię

... 3/4 szklanki mąki żytniej razowej Pół łyżeczki soli Łyżeczka sody Łyżeczka cynamonu, szczypta kardamonu i gałki muszkatołowej 2 łyżki cukru brązowego Suszone daktyle (lub figi), orzechy ... Ciasto bananowe nie tylko wybornie smakuje, ale także ...

dawno temu

Pierogi na pięć sposobów

...   Jak przypominam sobie czasy mojego dzieciństwa, to pierogi kojarzą mi się ze stołem posypanym mąką, wycinaniu szklanką precyzyjnych kółek z ciasta i nauką jego mistrzowskiego zawijania ... Jak przypominam sobie czasy mojego dzieciństwa, ...

dawno temu

Ciasto marchewkowe z orzechami

... cukru, 2 szklanki mąki pszennej, 6 orzechów włoskich, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki imbiru. Przygotowanie ciasta marchewkowego z orzechami Zetrzyj marchewki na drobnych oczkach. Orzechy posiekaj. ... . Nie ma ...

dawno temu

Zdrowe muffinki

... się w następujące produkty: 2 jajka, szklanka mąki, 250 ml mleka, 1 łyżka proszku do pieczenia, 2 szklanki otrąb żytnich, łyżeczka cynamonu, skórka z pomarańczy, pół szklanki rodzynek, 0,5 szklanki ... . Po dokładnym wymieszaniu wszystkich ...

+ Pokaż więcej