Biała kiełbasa w różnych odsłonach

... surowej lub parzonej, ale zawsze ważny jest jej kolor i skład. Istotna jest też forma podania - nieprawidłowe techniki gotowania mogą popsuć ten świąteczny przysmak. Oto kilka praktycznych wskazówek. ... i biały pieprz oraz sól. W stanie surowym ...

dawno temu

Domowe metody na piękną skórę. Lepsze niż drogie kosmetyki

... Wykorzystaj warzywa nie tylko do sałatki. ... w ogródku. Które warzywa nadają się na domowe maseczki i okłady? Pietruszka jest doskonała na opuchliznę, łagodzi użądlenia i ukąszenia, a ogórek idealnie wybiela cerę i polecany jest osobom z ...

dawno temu

Piramida żywienia

... Nie od dziś wiadomo, że owoce i warzywa chronią nas przed plagami cywilizacji: nowotworami, chorobami serca i układu krążenia, otyłością, osteoporozą i cukrzycą. Badania dowodzą, że osoby, w których diecie dominują produkty pochodzenia ...

dawno temu

Marchewka gotowana - smacznie i zdrowo

... . Oczywiście najlepiej wcinać ją na surowo, ale nie zawsze mamy na to ochotę. Dlatego czasem, dla odmiany, warto zrobić marchewkę na ciepło. ... . Oczywiście najlepiej wcinać ją na surowo, ale nie zawsze mamy na to ochotę. Dlatego czasem, dla ...

dawno temu

Sałatka z zielonych pomidorów

... , deszczowych dni i coraz krótszych dni. Na przełomie lata i jesieni możemy cieszyć się resztkami świeżych sezonowych owoców i warzyw. Kto z nas nie kojarzy jej z czerwonymi jabłkami o niezwykłej słodyczy ... kilka słoików kiszonych ogórków albo ...

dawno temu

Zupa z soczewicy

... Soczewica to jedno z najzdrowszych warzyw strączkowych, ulubienica wegetarian. Ze względu na dużą zawartość białka swobodnie może zastąpić mięso w codziennym menu. Oprócz białka, soczewica ... ziemniaki,2 duże cebule,puszka soczewicy (odsączonej ...

dawno temu

Łączenie pokarmów

... W diecie dziecka ważna jest nie tylko jakość i ilość podawanych produktów, ale także ich zestawianie. Zawarte w owocach, warzywach i mięsie substancje mogą się wzajemnie znosić. Dlatego przygotowując ... pełnoziarnistych.Jak łączyć ...

dawno temu

Jak zostałam sushinką

... Rulonik sprasowanych glonów, trochę ryżu i kawałek surowej ryby. Do tego zielone, ostre paskudztwo, sos sojowy, imbir i jeszcze pałeczki, którymi nie wiadomo jak to wszystko włożyć do ust ... Rulonik sprasowanych glonów, trochę ryżu i kawałek ...

dawno temu

Odkryj brokuły na nowo! Sprawdź, jak smacznie przyrządzić to zdrowe warzywo!

... jest w wielu miejscach świata i ceniony za smak oraz wartości odżywcze. Brokuł jest idealnym dodatkiem do wielu dań. Można go spożywać na surowo, jako dodatek do sałatek, makaronów i zapiekanek, a także w postaci ... , jak przyrządzić to ...

dawno temu

Kabaczek faszerowany

... produktów, do których przez wiele lat przyzwyczaiły się nasze żołądki. Bez względu na to, czy takie radykalne postępowanie jest nam bliskie czy też nie, zwykle intuicyjnie sięgamy po świeże warzywa ... dojrzewania wielu warzyw, zwłaszcza tych ...

dawno temu

Właściwości szparagów

... Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do połowy lipca. Szparagi białe i zielone są nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Medycyna ludowa zapewnia, że szparagi to doskonałe warzywa na potencję ... , w szparagach doszukiwano się tajemnej ...

dawno temu

Groźna włośnica

... Włośnica jest ciężką chorobą pasożytniczą, wywołaną zakażeniem włośniem krętym. Ludzie zarażają się tą chorobą jedząc surowe lub niedogotowane mięso świń. Solenie, mrożenie lub krótkotrwałe wędzenie ... , w tym także wieprzową kiełbasę,w ...

dawno temu

Dlaczego dzieci kłamią?

... Mijanie się z prawdą zdarza się każdemu z nas. Jednak gdy dziecko kłamie, to w popłochu szukamy winnych. W końcu w wypracowanym przez nas systemie wychowawczym są jasno określone nakazy i zakazy, a kłamstwo jest surowo zabronione. Gdzie ...

dawno temu

Kopenhaskiego duetu wariacje na temat naszyjnika i bransoletki

... Kopenhaski duet Dyrberg&Kern znany jest z produkcji niebanalnej biżuterii ze szlachetnych kruszców. Każda z ich kolekcji przesiąknięta jest nowoczesnym i bezkompromisowym stylem. Momentami surowym ...

dawno temu

Właściwości jabłek

... Nadchodząca jesień sprawi, że wybór owoców i warzyw, jakimi będziemy mogli cieszyć swoje podniebienia, znacznie się ograniczy. Jednak z ratunkiem dla naszych potrzeb przychodzą dobrze nam znane ... i przede wszystkim smakiem. Z reguły wszystkie ...

dawno temu

Pietruszka czy pasternak?

... . Pasternak w smaku jest nieco podobny do marchewki, słodszy niż pietruszka i bardziej aromatyczny. Jest to zdrowe warzywo, które od dawna znane jest w Polsce, ale ostatnich kilkanaście lat wyrugowało ... pasternaku jako pietruszki – korzenie ...

dawno temu

Sezon na pomidory

... Zamiast schabowego talerz pełen pomidorów! To nasza propozycja na lato. Pomidory zjadaj na surowo, grilluj lub gotuj, ale jak najkrócej, by nie utraciły cennej witaminy C. Najlepsze są sezonowe ... . Dodaj do pomidorów. Gdy omlet się zetnie, ...

dawno temu

Potrawy wegetariańskie z cukinią w tle

... , charakterystycznego smaku i zdrowotnych właściwości (odkwasza organizm, ponadto nie zatrzymuje w sobie metali ciężkich). Jest również bardzo uniwersalna w kuchni – jadamy ją na surowo, smażoną, duszoną, pieczoną, czy gotowaną. Dziś ...

dawno temu

Pułapki niezdrowego odżywiania

... . Musimy jednak pamiętać, aby nie wpaść w pułapki niezdrowego odżywiania, do których zalicza się unikanie mięsa, warzyw i owoców, ograniczanie tłuszczów oraz szybkie, nieregularne spożywanie monotematycznych potraw. ... ,witaminy PP, A, kwasu ...

dawno temu

Właściwości gruszki

... Gruszki najlepiej smakują na surowo, spożywane w sadzie w cieniu drzew… Zimową porą również możemy korzystać z dobrodziejstw gruszy, sięgając po dżemy, soki i kompoty. Zasuszone krążki gruszki będą ...

dawno temu

Czy mięso jest zdrowe?

... , ciecierzyca. Wyeliminowanie mięsa z diety może spowodować niedobór żelaza, dlatego do codziennej diety należy włączyć warzywa zielone, suszone morele, orzechy. Mięso jest zdrowe, ale musi zostać ...

dawno temu

Jedz kolorowo

... Do kolorystycznej różnorodności zachęcają naukowcy, którzy podzielili warzywa i owoce na pięć grup: zieloną, czerwoną, żółto- pomarańczową, fioletową i białą. Zgodnie z ich zaleceniami powinniśmy ... codziennie spożywać 5 porcji warzyw, owoców ...

dawno temu

Właściwości bananów

... Banana można spożywać na surowo, w sałatkach, jogurtach, w postaci suszonej, smażonej lub jako dodatek do ciast. Bardzo smaczne i pożywne są koktajle bananowe. Banan w diecie dziecka pojawia się około ósmego miesiąca, choć niektóre mamy podają ...

+ Pokaż więcej