Dynia smaczna i zdrowa!

... Warzywo, o którym dziś będzie ten artykuł, pochodzi z Ameryki Środkowej i liczy sobie 760 gatunków. Inkowie uprawiali je już 4000 lat p.n.e.! Jest cudowne na jesienne, zimne wieczory. Odpowiednio ... jest smacznym i odżywczym warzywem. Do ...

dawno temu

Zimne nóżki w zimie? Tak, ale tylko na talerzu!

... właściwości odżywczych, bo zawiera wszystko to, czego naszemu organizmowi potrzeba, czyli pożywne mięso i pełne witamin warzywa. ... właściwości odżywczych, bo zawiera wszystko to, czego naszemu organizmowi potrzeba, czyli pożywne mięso i pełne ...

dawno temu

Jak temperatura w lodówce jest najlepsza?

... Jeśli zastanawiasz się jaka temperatura w lodówce jest najlepsza, to zaraz poznasz odpowiedź. Dowiesz się także jak przechowywać w niej warzywa, aby dłużej pozostawały świeże i co zrobić, by tłuszcz ... nie powinna spaść poniżej 4 stopni ...

dawno temu

Najzdrowsze skarby jesieni

... Jesienią mamy zatrzęsienie zdrowych i tanich owoców i warzyw. Brokuły, szpinak, czerwona papryka, maliny i jabłka mają mnóstwo witaminy C, a pomidory i czerwona papryka - likopenu, jednego ... Jesienią mamy zatrzęsieniezdrowychi tanich owoców i ...

dawno temu

Risotto z warzywami

dawno temu

Jak przyrządzić aromatyczną marchew?

... Marchew to zdrowa, chrupiąca przekąska na zimno i idealny dodatek obiadowy na ciepło. To wszechstronne warzywo jest niezwykle korzystne dla naszego zdrowia i urody, dlatego warto włączyć je do diety ... , moczowy i naczynia krwionośne. Marchew ...

dawno temu

Soki z warzyw leczą i oczyszczają

... Nie warto kupować tych w kartonach, bo zazwyczaj są słodzone i zawierają konserwanty. Najzdrowsze są te ze świeżych warzyw, samodzielnie wyciśnięte lub zmiksowane w blenderze. Możesz je sama ... przyrządzić. Ważne, by warzywa pochodziły z ...

dawno temu

Surówka z papryki

... chipsów bądź też odmówimy sobie kieliszka wina. Kluczową sprawą jest całkowita zamiana dotychczasowych potraw na pełne witamin warzywa. Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jakie dania możemy wyczarować ... , bazując na jednym warzywie. ...

dawno temu

Błonnik w diecie

... i makaron brązowy, otręby, kasze gryczane, pieczywo „ciemne”, tzw. razowe. Z owoców najlepiej jest sięgać po maliny, porzeczki, jagody, cytrusy, a odnośnie do warzyw dużo błonnika zawiera pietruszka ... , pomidory i różne rośliny strączkowe. ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Kurczak w jesiennej odsłonie

... Każda pora roku rządzi się swoimi prawami – również w kuchni. Jesień to doskonała okazja, aby wypróbować smaczne i zdrowe sezonowe warzywa oraz owoce. Pachnące, ciepłe przysmaki dobrze połączyć ... na równowagę kwasowo-zasadową organizmu. ...

dawno temu

Po czym poznać, że owoc jest dojrzały?

... . Specjaliści ds. żywienia zalecają spożywanie co najmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Jednak zanim podasz owoc swojemu dziecku lub dodasz go do sałatki owocowej, upewnij się, czy jest dojrzały. ... . Specjaliści ds. żywienia zalecają ...

dawno temu

Jak dieta wegetariańska może wpłynąć na ryzyko chorób serca?

... .    Witarianie – odżywiają się wyłącznie surowymi warzywami i owocami, oraz wodą. 6.    Frutarianie (Fruitarianie) – spożywają tylko owoce, które same spadną, oraz zielone warzywa liściaste w małych ... się rośliny np. strączkowe, które usuwają ...

dawno temu

Nadziej mnie! Prosi pomidor...

... Jesień to idealna pora na faszerowane warzywa. Bogactwo warzyw występujących jesienią daje nam w tym względzie ogromne pole do popisu. Czym faszerować? Praktycznie wszystkim – farsze można stworzyć ... na bazie mięsa, ryb, ryżu, innych warzyw, ...

dawno temu

Sposób na kotlety z kalafiora

... Początek tygodnia, a tobie już skończyły się pomysły na obiad. Spróbuj czegoś nowego. Co powiesz na kotlety z kalafiora? Jeśli lubisz to warzywo, takie danie na pewno będzie ci smakowało ...

dawno temu

Pikantny kurczak z kuskusem i warzywami śródziemnomorskimi

... - w paski. Warzywa osobno przesmażyć na oliwie. Ułożyć warstwami w naczyniu żaroodpornym. Posypać startym żółtym serem. Zalać sosem beszamelowym. Wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec 40 ... godziny. Wyjąć i piec w temperaturze ...

dawno temu

Surówka z selera naciowego

... nie jest dobre, o czym możesz się przekonać, czytając skład zamieszczony na opakowaniu. Znajdziesz tam nie tylko warzywa czy kwasek cytrynowy, ale również konserwanty oraz barwniki. Innym wyjściem ... nie tylko więcej na temat tego niezwykłego ...

dawno temu

Faszerujemy się nimi codziennie. Jak pozbyć się metali ciężkich?

... i warzywach. Ich nadmiar powoduje chroniczne bóle mięśni, migreny, osłabia pamięć, a także wpływa na jakość snu. ...

dawno temu

Zupy na lato

... i pożywne, przygotowane głównie ze świeżych warzyw. Polecam chłodnik na upał i pomidorówkę dla zgłodniałych. Choć w tradycji polskiej zupa jest zwykle pierwszym daniem obiadu, to z powodzeniem może również starczyć za cały posiłek, jeśli ...

dawno temu

Spróbuj Ratatouille'a z samej Prowansji!

... W polskiej kuchni warzywa to najczęściej obiadowy dodatek do bardziej lub mniej mięsnego dania. Są nierzadko także składnikiem zupy. Nie ma co ukrywać, że naszą specjalnością są wszelkiego rodzaju ... , jak i na ciepło – stąd pewnie aż taka ...

dawno temu

Piramida żywienia

... Nie od dziś wiadomo, że owoce i warzywa chronią nas przed plagami cywilizacji: nowotworami, chorobami serca i układu krążenia, otyłością, osteoporozą i cukrzycą. Badania dowodzą, że osoby, w których diecie dominują produkty pochodzenia ...

dawno temu

Właściwości selera

... Po raz kolejny obiecujesz sobie, że od poniedziałku zarzucisz jedzenie fast foodów i słodyczy, a do swojej diety postarasz się wprowadzić więcej warzyw? Nie jest to proste zadanie, zwłaszcza ... . Najpopularniejszą jego odmianą stosowaną w ...

dawno temu

Zdrowe powitanie wiosny

... urozmaiceniem menu. W wiosennej diecie nie może zabraknąć świeżych warzyw oraz niskoprzetworzonych produktów dostarczających witamin tak potrzebnych po zimie. ... roślinne, warzywa strączkowe, orzechy, ziarna słonecznika, a także razowe ...

dawno temu

Jak zrobić leczo?

... Leczo to doskonała potrawa na wakacje. Lekka, pożywna, pełna świeżych warzyw i witamin. Robi się je szubko i łatwo. Właściwie wystarczy pokroić składniki, podsmażyć je i pyszny obiad gotowy. Danie ...

+ Pokaż więcej