Racuchy drożdżowe

... są prawidłowe, jednak niewystarczająco wyczerpujące. Zaczyn drożdżowy używany przy wypieku chleba i ciast to nie jedyne zastosowanie tych niezwykłych grzybów w gastronomii. Otóż ważną rolę odrywają one ... w winiarstwie, piwowarstwie i ...

dawno temu

Jak dobrać dietę na jesień?

... np. krem dyniowy. Należy też postawić na ciepłe śniadanie, musli z jogurtem na zimno nie jest najlepszym pomysłem na jesień. Może to być jajecznica (niekoniecznie na bekonie). Lepiej zrobić ją ...

dawno temu

Surówka z pomidorów

... na kanapki, element wzbogacający smak jajecznicy albo ozdobę wprowadzającą mocny akcent kolorystyczny. Przygotowanie pomidorów do obiadu wzbogaca nie tylko jego smak, ale także wartości odżywcze ...

dawno temu

Zdrowe posiłki

... działa tłusty omlet czy jajecznica z podsmażanym boczkiem. Takie posiłki zamiast składników odżywczych dostarczają jedynie sporej ilości kalorii, a do tego nadmiernie obciążają żołądek i powodują wzrost ...

dawno temu

Właściwości bazylii

... jej w warzywne sałatki, dodanie do ryby lub przyprawienie nią jajecznicy czy omletów śniadaniowych. Bazylia doskonale podkreśla również smak zup, sosów czy makaronów. Świetnie wyostrza ich smak i nadaje ...

dawno temu

Wartości odżywcze oliwek

... z ich dodatkiem drobiową galaretkę z marchewką, pietruszką i listkami bazylii, wkomponować je w śniadaniowy omlet czy jajecznicę lub poszatkowane dodać do mięsa mielonego podczas przyrządzania kotletów. ...

dawno temu

Zdrowe śniadania

... jajecznicę, boczek, ciężkostrawną fasolę i tosty z białego pieczywa. Słowem: same dietetyczne grzeszki. Jeśli zatem nie wyobrażamy sobie śniadania w postaci tradycyjnych kanapek i korci nas przygotowanie ...

dawno temu

Jedzenie odchudza.

... aby dostarczyć sobie 3 g błonnika. Odmień smak jajek.Możesz dodać do jajecznicy np. jedną trzecią filiżanki posiekanej cebuli lub jeden ząbek czosnku.Poprawisz smak i zyskujesz 1 g błonnika.Albo zrób omlet ...

dawno temu

7 zaskakujących sposobów na pozbycie się kaca

... , że zawarty w ptasich jajach aminokwas cysteina zbawiennie wpływa na detoksykację organizmu. Na szczęście znajdziemy go nie tylko w sowich i nie tylko surowych jajach. Może więc pyszna jajecznica ...

dawno temu

Pełnowartościowe śniadanie

... . Śniadanie skomponowane z białek zapewnia uczucie sytości na dłużej. Małym dzieciom można usmażyć lekkostrawnego omleta lub delikatną jajecznicę. Mięso w diecie dzieci jest potrzebne. Starsze dzieci ...

dawno temu

Warzywa faszerowane dziczyzną

... , a następnie dodajemy farsz, który możemy urozmaicić dodatkami. Można go wzbogacić ryżem, czy kaszą gryczaną, lub kaszą manną, dodać suszone pomidory, grzyby podsmażane lub duszone z cebulą, posiekaną ...

dawno temu

Barszcz czerwony – z czym to jeść?

... całości bardzo ciekawego, lekkiego akcentu, więc będziemy mieć sporo miejsca na degustację innych świątecznych potraw. Z pieczarkowymi bułeczkami – grzyby bardzo subtelnie podkreślają smak barszczu ...

dawno temu

Najdroższe nianie w kraju

... przedstawiona gościom jako "pomoc domowa" i miała recytować im zdania po francusku, dla zabawy. Inna została zapędzona do szorowania grzyba w łazience "bo co ma robić, kiedy dziecko śpi?". Czyli opowieści o strasznych nianiach równoważą ...

dawno temu

Przepis na jajka faszerowane

... w kulinarnej kreatywności i przygotować jajka z farszem. Choć to danie nieco bardziej pracochłonne, trudy pracy rekompensuje znakomitym smakiem. Jajka faszerowane pieczarkami Grzyby podsmażamy na patelni ...

dawno temu

Podkładka do iPad'a

... tablecie Apple’a. Funkcjonalna i nie zbyt kosztowna. Nowe akcesoria dla iPada pojawiają się jak grzyby po deszczu. Nic w tym zresztą dziwnego, skoro tablet staje się coraz popularniejszy. Jedną z obaw ...

dawno temu

Kolacja dla dziecka

... można też przyrządzić jajko. Niekoniecznie trzeba od razu robić jajecznicę. Wystarczy przygotować omlet lub tosty jajeczne z serem i pomidorem. Na kolację warto podać sałatkę warzywną z chlebem lub bułeczką. Sos ...

dawno temu

Spaghetti z boczkiem

... z boczkiemzaliczyć trzeba jajecznicę, która nieraz pomagała nam witać nowy dzień. Co więcej, często zapominamy o tym, że boczek to także nieodzowny element niektórych zimowych zup, jak kapuśniak ...

dawno temu

Potrawy z mięsa mielonego

... nie powstała z tego jednolita masa. Tak przyrządzone mięso można następnie połączyć z lekko zeszkloną cebulką i dodać w końcowym etapie przygotowywania jajecznicy. W całość warto tez wkomponować kawałki ...

dawno temu

Właściwości soli

... , że bez jej dodatku dania obiadowe smakują nijako, to większość potraw, do jakich tradycyjnie dodajemy sól zupełnie dobrze smakuje bez niej. Jajecznicę można przecież przyprawić aromatycznymi ziołami ...

dawno temu

Co jeść w święta, a czego unikać

... czy ruskie, czy z grzybami). Jeśli jesz 10 pierogów, to pochłaniasz... 500 kcal. Kutia – to jedno z najbardziej kalorycznych dań: 100g kutii to aż 245 kcal. Co zatem można jeść? Jest na szczęście ...

dawno temu

Zapach Świąt Bożego Narodzenia

... się tylko na Święta.  Może właśnie dlatego, tak mocno nam się ze Świętami kojarzą. Potrawami wigilijnymi – tj. pierogi z kapustą i grzybami, zupa grzybowa, zupa rybna, ryby, kutia itd. Wiele by można wymieniać ...

dawno temu

Żurek wcale nie musi być nudny!

... sezonowy, idealny na obecną porę roku, czyli w towarzystwie grzybów – Moje gotowanie A co powiecie na przyrządzenie żurku Księcia Sanguszki z kiełbasą myśliwską i chrzanem? - Knedlik Na który z nich połasilibyście się najbardziej? ...

dawno temu

Barszcz wigilijny - jedyny w swoim rodzaju

... z połowy cytryny5-6 grzybków suszonych1. Umyj grzyby i zalej je szklanką wody. Powinny się moczyć kilka godzin. Po tym czasie gotuj je w tej samej wodzie około 60 minut. 2. W tym czasie przygotuj ...

dawno temu

Efektowny pstrąg w zielonym majonezie

... sałatę na talerzu, na niej ułożyć rybę i udekorować ją majonezem. Jeśli chcesz, by danie wigilijne wyglądało bardziej świątecznie do dekoracji możesz użyć marynowanych grzybów lub plasterków pomarańczy. Smacznego!   ...

+ Pokaż więcej